Τον Ιούλιο του 2018, μαζί με τον Κλεισθένη Ι, «συγκροτήθηκε Επιτροπή (επιστημόνων, εμπειρογνωμόνων, συνταγματολόγων, νομικών, πολιτικών επιστημόνων, εκλογολόγων) … βάζοντας όλη την γκάμα των πολιτικών και κομματικών απόψεων, με δική μας προτροπή και άποψη. Έχει κάνει πέντε συνεδριάσεις άψογες», είπε ο κ. Πουλάκης και τόνισε ότι δεν το λέει ο ίδιος ως πρόεδρός της, αλλά ο συνταγματολόγος Ν. Αλιβιζάτος με δημόσια επιστολή στην Καθημερινή, που μία ημέρα πριν «έβαζε θέματα» δημοσιεύοντας «διαρροή». «Ο κ. Αλιβιζάτος είπε ότι η Επιτροπή λειτουργεί άμεμπτα τόσο πολιτικά όσο και επιστημονικά, αλλά συγχρόνως έλεγε ότι “πάμε προς μία αντιμετώπιση του θέματος με την οποία διαφωνούν δύο συνταγματολόγοι, εγώ και ο κ. Βλαχόπουλος” και άφηνε αιχμές εναντίον των άλλων καθηγητών, πολιτικών επιστημόνων και εκλογολόγων, που έχουν μία διαφορετική προσέγγιση, καλώντας τον υπουργό Αλ. Χαρίτση να μην υποκύψει σε λύσεις που δεν είναι συνταγματικά ορθές».
Ο κ. Πουλάκης χαρακτήρισε «ατυχέστατη» την επιστολή, καθώς «δεν έχει ολοκληρωθεί η κουβέντα. Είμαστε “πολύ κοντά στην πηγή”, να τελειώσει το έργο της η Επιτροπή, να καταθέσουμε το πόρισμα, να έχουμε μία νομοθετική ρύθμιση, που θα καταθέσουμε στον υπουργό και από εκεί και πέρα θα πάρει την κοινοβουλευτική διαδικασία που θα ορίσει την κυβέρνηση».
«Το μεγάλο θέμα είναι ποιοι έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν, από τους κατοίκους του εξωτερικού. Έχει π.χ. πολιτικά την ίδια αξία η ψήφος του γιου μου που την περίοδο της κρίσης πήγε έξω να πιάσει δουλειά; Την ίδια βαρύτητα του παππού μου που έφυγε πριν 80 χρόνια στην Αμερική και έχει κάνει παιδιά, εγγόνια, δισέγγονα; Τα οποία από την στιγμή που έχουμε “το δίκιο του αίματος” μπορεί οποιοσδήποτε με έναν γονιό Έλληνα να πάρει την ιθαγένεια, άρα την δυνατότητα να ψηφίσει; Είναι ένα πολιτικό θέμα που συζητάει η Επιτροπή και πρέπει να αντιμετωπίσουμε πολιτικά και συνταγματικά».
Ο κ. Πουλάκης σημείωσε επίσης ότι η διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίσουν, σημαίνει το να μην πληρώσουν την μεταφορά και την διαμονή τους στην Ελλάδα προκειμένου να ψηφίσουν, αλλά να ψηφίσει «στην πρεσβεία, το προξενείο, να φτιαχτούν τμήματα. Ρωτάμε λοιπόν, συζητάμε στην Επιτροπή τι θα ψηφίζουν. Έχεις την δυνατότητα π.χ. να στείλεις ψηφοδέλτια για να ψηφίσει στην Αστόρια της Νέας Υόρκης κάποιος για την Λάρισα, άλλος για την Μαγνησία, άλλος για την Β΄ Αθηνών; … γι’ αυτό πήγαμε στα κόμματα, για το πώς θα προσμετρώνται, με βουλευτές αποδήμων».
«Είναι θέμα και το με ποιο τρόπο ψηφίζουν; Με επιστολική ψήφο; Δι’ αντιπροσώπου; Λέμε ότι πρέπει να ψηφίζουν αυτοπροσώπως, γιατί μιλάμε για εκλογική διαδικασία, την Δημοκρατία, που δεν πρέπει να τραυματιστεί», όπως τόνισε.
Επανερχόμενος στην κριτική της αντιπολίτευσης, ο κ. Πουλάκης είπε ότι «εάν δεν υπήρχε η διαρροή στην Καθημερινή, δεν θα είχε βρει τρόπο η ΝΔ να κάνει μικροκομματικά παιχνίδια για κάτι που δεν έλυσε τόσο καιρό ως κυβέρνηση». Η Επιτροπή «δουλεύει άψογα … σε ένα μήνα θα έχει τελειώσει το έργο της, θα το καταθέσει στον υπουργό και θα πάρει την κοινοβουλευτική οδό. Γιατί η κυβέρνηση της Αριστεράς μπορεί να λύνει και δύσκολα πολιτικά θέματα».
Αναφέρθηκε και στην δημιουργία ειδικών εκλογικών καταλόγων, «γιατί δεν ξέρουμε και ακριβώς πόσοι είναι … σήμερα είναι εγγεγραμμένοι 9.900.000 … ακούμε ότι στις εκλογές ψηφίζουν 6.000.000 και λέμε ότι υπάρχει αποχή 40%-45%. Πάρα πολλοί δεν γνωρίζουμε εάν είναι συμπολίτες μας που εδώ και δέκα, είκοσι, σαράντα χρόνια, έχουν φύγει και ζουν σε άλλες χώρες, έτσι λέμε για αποχή; Έτσι, βάζουμε μία διαδικασία καταγραφής μέσα από ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ώστε να τα μάθουμε όλα αυτά».
«Ο μόνος προβληματισμός που υπάρχει και συζητείται είναι ο τρόπος καταμέτρησης των Ελλήνων του εξωτερικού. Θα είναι μόνο για την εκλογή των βουλευτών των αποδήμων, 4, 5, 6 βουλευτών; Είμαστε σε συζήτηση, θα καταλήξουμε σε 10-15 ημέρες. Θα είναι έτοιμο το πόρισμα και το νομοσχέδιο, που θα κατατεθούν στον υπουργό. Εκεί θα φαίνεται η τελική απόφαση που έχουμε πάρει», όπως είπε.
Κλείνοντας, ο κ. Πουλάκης τόνισε ότι «αυτό το πάρα πολύ σοβαρό θέμα για να “περάσει” στη Βουλή βάσει Συντάγματος ως αλλαγή του πυρήνα του εκλογικού συστήματος, χρειάζεται 200 ψήφους. Καταλαβαίνετε ότι το αντιμετωπίζουμε με τέτοια σοβαρότητα, ώστε να μην το τραυματίσουμε χωρίς λόγο. Η ΝΔ πάτησε πάνω σε μία ατυχή διαρροή και μία ατυχή επιστολή, προσπαθώντας να κάνει μικροκομματικά παιχνίδια. Δεν θα τη το επιτρέψουμε».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr