Στις 8:45 το πρωί ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε την ξενάγηση στην Αγία Σοφία, ενώ λίγο μετά τις 11.00 θα μεταβεί στη Χάλκη, όπου θα ξεναγηθεί στη Θεολογική Σχολή (είναι ο πρώτος εν ενεργεία Πρωθυπουργός της Ελλάδας που την επισκέπτεται) και θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Το βράδυ της Τρίτης ο κ. Βαρθολομαίος παρακάθισε στο δείπνο που παρέθεσε ο κ. Ερντογάν προς τιμή του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα, ύστερα από πρόσκληση του Τούρκου προέδρου.
Στις 18.30 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, στο οποίο στεγάζεται και το ελληνικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης.
DW για το «ραντεβού»: Στενές επαφές, ελάχιστα απτά αποτελέσματα
«Στενές επαφές σε όλα τα επίπεδα» είναι ο τίτλος ανταπόκρισης της Deutsche Welle από την Άγκυρα για τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν, από την οποία –όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα- «τα απτά αποτελέσματα ήταν ελάχιστα».
«Τα μόνα φαινομενικά άμεσα αποτελέσματα που προκύπτουν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα είναι η απόφαση ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θεσσαλονίκης -Σμύρνης με στόχο το πρώτο πλοίο να πλεύσει μέσα στο προσεχές καλοκαίρι και η επιτάχυνση των έργων της σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης όπως και της δεύτερης γέφυρας στα ελληνοτουρκικά σύνορα των Κήπων στον Έβρο» γράφει η DW.
Σημαντική, όπως επισημαίνεται, μπορεί να χαρακτηριστεί επίσης η βούληση για επανέναρξη της διαδικασίας οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης, αλλά των τακτικών επαφών των Γενικών Γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών που είχαν παγώσει.
«Οι δύο ηγέτες στην κοινή συνέντευξη Τύπου ξεκαθάρισαν πως όποιες και να είναι οι συνθήκες των σχέσεων των δύο χωρών πιστεύουν ότι είναι σημαντικό να παραμένουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και ο διάλογος καθότι μόνο μέσω αυτού μπορούν να επιλύονται οι διαφορές. Όπως τόνισε και ο κ. Τσίπρας με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αποτρέπονται δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις και εξελίξεις που δύναται μάλιστα να προκληθούν και χωρίς πρόθεση» συνεχίζει το δημοσίευμα.
Όπως επισημαίνεται, «ο πρόεδρος της Τουρκίας έκανε σε κάθε τόνο αισθητό ότι το θέμα των ‘οκτώ’, αλλά και άλλων Γκιουλενιστών που διαφεύγουν στην Ελλάδα και άλλες χώρες εκνευρίζει την Άγκυρα, που ζητά την έκδοσή τους. Ζήτησε ακόμη να μην καταστεί η Ελλάδα μια χώρα καταφύγιο για πραξικοπηματίες».
Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας «ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι οι δικαστικές αποφάσεις στην Ελλάδα είναι πάντα σεβαστές. Υπογράμμισε όμως ότι η Ελλάδα δεν υποθάλπει αλλά ούτε και υποστηρίζει πραξικοπηματίες και καταδικάζει κάθε απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας. Υπενθύμισε δε στον πρόεδρο της Τουρκίας ότι ο ίδιος ήταν από τους πρώτους που του τηλεφώνησε εκείνη την βραδιά της απόπειρας πραξικοπήματος για να δηλώσει τη στήριξή του στην εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας. Ο κ. Τσίπρας απαντώντας στα όσα είπε ο κ. Ερντογάν για μέλη του ΡΚΚ, του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου αλλά και της οργάνωσης του Γκιουλέν που διαφεύγουν από την Τουρκία, ζήτησε μια πιο στενή και αποτελεσματική συνεργασία σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των συνόρων».
Ταύτιση απόψεων στο προσφυγικό
Όπως παρατηρεί η DW το προσφυγικό ήταν ένα από τα θέματα που υπήρχε ταύτιση απόψεων, με τον κ. Τσίπρα να κάνει και προς την Ε.Ε. έκκληση για περεταίρω βοήθεια στην Τουρκία που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος με 4 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες στην επικράτειά της.
Όπως ήταν αναμενόμενο, συνεχίζει ο ανταποκριτής της DW, από τις δηλώσεις των τελευταίων ημερών ετέθησαν και τα ζητήματα των μειονοτήτων και από τις δύο πλευρές. Ο κ. Ερντογάν απαντώντας σε ερώτηση για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης έθεσε ξεκάθαρα το θέμα των μουφτήδων.
Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό και στην εξόρυξη των υδρογονανθράκων που τον τελευταίο καιρό είναι η αφορμή για κλιμάκωση της ρητορικής από την Άγκυρα «κρατήθηκαν σχετικά χαμηλοί τόνοι, με τις δυο πλευρές να φαίνεται πως συμφωνούν στο ότι πρέπει να γίνουν προπαρασκευαστικές συνομιλίες για να οριστεί ο τρόπος που θα γίνει μια εποικοδομητική διαπραγμάτευση».
Το επόμενο ραντεβού των δύο πλευρών σε ημερομηνία που δεν καθορίστηκε θα είναι όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος στη Θεσσαλονίκη, όπου στόχος είναι να συνέλθει το Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας για να υπογραφούν και πάλι συμφωνίες συνεργασίας που θα εξομαλύνουν περεταίρω τις σχέσεις των δύο χωρών».
Όσο για την ένταση στο Αιγαίο την οποία επεσήμανε ο κ. Τσίπρας, οι πλευρές – σύμφωνα με την DW, «φαίνεται πως παρέμειναν στην πρόθεση να ρίξουν τους τόνους με επαφές των υπουργών Αμύνης που θα ξεκινήσουν στις Βρυξέλλες στις 13 Φεβρουαρίου».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr