Η αναφορά του σε «εύκολες κατηγορίες» που εκτοξεύονται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι κάτι που «συμμερίζεται όλος ο κόσμος ... η εικόνα που δίνει η Βουλή ειδικά αυτές τις ημέρες, δεν είναι αυτή που θα μας έκανε υπερήφανους ως δημοκρατικούς πολίτες. Οι κατηγορίες για προδοσία και οι έπαινοι για πατριωτισμό, με τον τρόπο και το περιεχόμενο που λέγονται, δεν αρμόζουν σε μία σοβαρή συζήτηση για ένα μεγάλο θέμα όπως η ψήφος εμπιστοσύνης, αλλά και αύριο η Συμφωνία των Πρεσπών», τόνισε ο κ. Γραμματικάκης.
«Δυστυχώς ο διχασμός έχει βλάψει πάρα πολύ την Ελλάδα, αυτά τα πρώτα φαινόμενα ενός βαθύτερου διχασμού με ανησυχούν και τα θεωρώ τελείως αδικαιολόγητα. Φτάσαμε στο σημείο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ταυτίζει έναν πολύ έντιμο και ικανό αξιωματικό με μία παλιά και τραγική ιστορία της Ελλάδας, την Δικτατορία. Πολύ άστοχο ... όσο και αν το παραδέχθηκε μετά, όπως με πληροφόρησαν», σημείωσε ο ίδιος.
«Ελπίζω ο Θεοδωράκης να καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα»
Για την στάση που θα κρατήσει τελικά σε σχέση με την Συμφωνία των Πρεσπών το Ποτάμι και ο αρχηγός του, είπε ότι «ο κ. Θεοδωράκης έχει κάθε δικαίωμα να το ξανασκεφτεί και ελπίζω θα καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα. Η στάση του Ποταμιού ως κόμματος και συνεδρίου ήταν καθαρή, υπερασπίστηκε την Συμφωνία των Πρεσπών με την έννοια του πατριωτικού, όχι του κομματικού καθήκοντος. Προσωπικά δεν βλέπω κανέναν λόγο να αλλάξει αυτή η στάση, ίσα-ίσα ενισχύεται από τις πρόσφατες τροπολογίες στο σύνταγμα (σ.τ.σ. της Βόρειας Μακεδονίας) και ενισχύουν την ελληνική θέση».
Διευκρίνισε ότι και ο ίδιος προτίθεται να είναι παρών στην συνάντηση που έχει καλέσει το Ποτάμι και θα πει και εκεί τις απόψεις του. «Θα πρέπει να επικρατήσει η σταθερότητα στις απόψεις μας, να μην δώσουμε ακόμη μία γραμμή σε μία γενική σύγχυση που υπάρχει», όπως είπε.
Αναφερόμενος εξάλλου στις τοποθετήσεις στελεχών του Ποταμιού που βλέπουν θετικά μία συνεργασία με την Νέα Δημοκρατία, ο κ. Γραμματικάκης θύμισε ότι «το θέμα είχε λήξει στο συνέδριο του Ποταμιού, που δεν είναι πολύ μακριά. Είχε τεθεί θέμα κάποιου είδους συνεργασίας με την Νέα Δημοκρατία, με πολύ ευγενικό τρόπο, απερρίφθη από τους συνέδρους με πολύ μεγάλη πλειοψηφία. Αποφάσισαν ότι το Ποτάμι θα κρατήσει την αυτονομία του στην πολιτική ζωή. Με αυτή την αυτονομία υπήρξε η πολύτιμη συνεισφορά του στην Βουλή και τον κατευνασμό των παθών».
«Δεν βλέπω λοιπόν κανένα λόγο, όσο κι αν δυσκολευόμαστε από τις δημοσκοπήσεις ή ό,τι άλλο. Ένα κόμμα πρέπει να είναι σταθερό στις αρχές του. Αυτή την στιγμή, αρχή του Ποταμιού είναι η αυτόνομη πορεία, δεν βλέπω κάτι που να έχει αλλάξει την βασική μας πεποίθηση», τόνισε ο κ. Γραμματικάκης.
Η στάση του ΚΙΝΑΛ και στελεχών του που ενώ στο παρελθόν είχαν πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια για εξεύρεση λύσης στο Μακεδονικό τώρα είτε δεν τοποθετούνται ή τοποθετούνται αρνητικά για την Συμφωνία των Πρεσπών, «και εμένα με ανησυχεί και με προβληματίζει. Νομίζω ότι κρύβει περισσότερο ένα είδος κομματικού συμφέροντος, παρά πραγματικής πεποιθήσεως. Αυτοί οι άνθρωποι, πάρα πολλοί, έχουν δώσει από παλιά μάχες ... να κλείσει με αξιοπρεπή και υπερήφανο τρόπο το θέμα ... Νομίζω θα είχε επωφεληθεί πολύ η Ελλάδα εάν εκείνη την περίοδο έπαιρνε τις αποφάσεις που παίρνει σήμερα. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά ... είμαστε σε μία γενική αναμονή», κατέληξε, σε σχέση και με τις διεργασίες στο Ποτάμι το απόγευμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr