Το βράδυ της Παρασκευής επικυρώθηκε από τη Βουλή της ΠΓΔΜ η συνταγματική αναθεώρηση της χώρας και η αλλαγή του ονόματός της σε Βόρεια Μακεδονία. Η... μπάλα βρίσκεται πλέον στο γήπεδο της Ελλάδας και ο Πάνος Καμμένος πρέπει επιτέλους να τοποθετηθεί. Μία εβδομάδα μετά τις απειλές ότι θα ρίξει την κυβέρνηση, ο υπουργός Άμυνας εμφανίζεται τώρα να "μαλακώνει" ξανά τη στάση του, καθώς μοιάζει "απομονωμένος" μέσα στο ίδιο του το κόμμα.
Την Παρασκευή ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ ζήτησε να αποσυρθούν όλα τα στελέχη του κόμματος από τις υπουργικές θέσεις που έχουν, αίτημα που όμως δεν έγινε αποδεκτό. Έτσι, αποδυναμωμένος, μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ, ο Πάνος Καμμένος έστειλε μέσω Twitter μήνυμα συμβιβασμού λέγοντας πως δεν τίθεται ζήτημα εμπιστοσύνης, αν αυτή δεν συνδέεται με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Η επίσημη τοποθέτησή του, πάντως και το ραντεβού του με τον Αλέξη Τσίπρα εκκρεμούν. Φαίνεται, πάντως, πως δεν θα προχωρήσει σε ρήξη, αλλά θα κάνει έναν ακόμα συμβιβασμό. Πιθανότερη εκδοχή είναι να έχουμε ένα βελούδινο διαζύγιο, με τουλάχιστον δική του αποχώρηση από το υπουργείο Άμυνας.
Τα επόμενα βήματα
Από τη μεριά του, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, περιμένει αφενός την απάντηση του Πάνου Καμμένου και από την άλλη μετράει τα... κουκιά για να αποφασίσει πώς θα πορευθεί.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν επίσημα ανακοινωθεί, ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης αν δεν λάβει στήριξη από τον Πάνο Καμμένο. Διαφορετικά, θα προτάξει τη Συμφωνία των Πρεσπών και αν χρειαστεί, ίσως αντιμετωπίσει κάποια πρόταση μομφής.
Δεν αποκλείεται, πάντως, να υπάρξει και άλλου είδους αιφνιδιασμός από τον Αλέξη Τσίπρα που βλέπει πως η πλειοψηφία των βουλευτών των ΑΝΕΛ είναι περισσότερο με τη δική του γραμμή, παρά με του Πάνου Καμμένου.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν δηλαδή ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει ούτως ή άλλως σε αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης πριν την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή. Και αν έχει 151 και στις δύο ψηφοφορίες, τότε θα βγει πιο δυνατός από την όλη διαδικασία.
Πότε έρχεται η Συμφωνία
Σε κάθε περίπτωση η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει προς έγκριση στην Ελλάδα στο τέλος Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σε πρόσφατη συνέντευξή του.
Το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, θα πρέπει να στείλει στο ελληνικό τα σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση έγγραφα και αμέσως μετά, η ελληνική κυβέρνηση σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, θα πρέπει να καθορίσει την ημερομηνία για κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr