«Από το 1992 που ανέκυψε το θέμα, θεωρούσα ότι είναι λάθος η θέση μας -που καλόπιστα και με αρκετή συναισθηματική φόρτιση είχαμε πάρει, ότι η Μακεδονία είναι "μόνο" ελληνική και το υποστήριζαν και οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις τότε. Είναι λάθος και ιστορικά και γεωγραφικά ... Μετά τον Δεύτερο Βαλκανικό Πόλεμο η Μακεδονία μοιράστηκε μεταξύ Σερβίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας, με εμάς να παίρνουμε το 51%. Έμειναν απ' έξω ελληνικές περιοχές (το Μοναστήρι π.χ. ήταν ελληνική πόλη, αλλά και στην "ελληνική" Μακεδονία υπήρχαν πάρα πολλοί Σλάβοι. Έγιναν εκούσιες μετακινήσεις πληθυσμών, προς τα πάνω οι Σλάβοι, προς τα κάτω Έλληνες ... Υπήρχε και η λεγόμενη "Μακεδονία του Πιρίν", ένα 11% που πήρε η Βουλγαρία, ενώ το άλλο 38% οι Σέρβοι», είπε ο κ. Σταθόπουλος.
«Το λάθος μας ήταν ότι με την ακραία αυτή θέση ωθήσαμε και τους άλλους να ονομάζουν το κράτος τους σκέτο "Μακεδονία" ... πέρασε και στο Σύνταγμά τους, το αναγνώρισαν 140 κράτη ... κατά κάποιο τρόπο χαρίσαμε την αποκλειστικότητα του ονόματος Μακεδονία στους Σκοπιανούς. Εγώ και πολλοί άλλοι λοιπόν από την αρχή πιστεύαμε ότι η σωστή λύση είναι η σύνθετη ονομασία (Βόρεια, Άνω, Νέα, που θα έδειχνε ότι δεν είναι η μόνη Μακεδονία), αλλά κι εμείς θα έχουμε δικαίωμα να χρησιμοποιούμε τον όρο ξέροντας ότι δεν είμαστε η "μόνη" Μακεδονία. Είναι η σωστή και δίκαιη λύση», όπως υπογράμμισε.
Ο κ. Σταθόπουλος θύμισε ότι τότε «ο πολιτικός κόσμος, αφού ξεπεράστηκε η αρχική συναισθηματική φόρτιση, κατά μεγάλη πλειοψηφία κατάλαβε ότι η σωστή και δίκαιη λύση θα ήταν η σύνθετη ονομασία. Και αυτό επεκράτησε. Και όταν επιτέλους η σημερινή κυβέρνηση το κατάφερε -επειδή και στην άλλη πλευρά η κυβέρνηση Ζάεφ εγκατέλειψε τις ακρότητες ... ήταν ώριμα τα πράγματα να το δεχτούμε».
Θέτουν το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό
Υπογράμμισε μάλιστα την ενόχλησή του «βλέποντας τον πολιτικό κόσμο διχασμένο σε ένα εθνικό θέμα, πολλά κόμματα της αντιπολίτευσης -με εξαίρεση προς τιμή του το Ποτάμι, να παίρνουν μία θέση για λόγους κομματικού συμφέροντος, έτσι μόνο το εξηγώ. Θέτουν το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό».
«Θα μείνουμε μόνοι», είπε χαρακτηριστικά για το σενάριο μίας παραμονής στο σημερινό status quo εν αναμονή μίας νέας ευκαιρίας για διαπραγμάτευση, «θα "περάσει" αυτό που σήμερα αναγνωρίζουν 140 κράτη, ότι η Μακεδονία είναι τα Σκόπια. Θα συνδέεται το όνομα και η Ιστορία της Μακεδονίας, τα πάντα, με αυτό το κράτος. Θα ήταν ακρωτηριασμός εθνικός ... τώρα χάνουμε, αν δεν επιτευχθεί καμία λύση με σύνθετη ονομασία, είναι σαν να κατοχυρώνεται το όνομα Μακεδονία στους βόρειους γείτονες. Δεν είναι αυτό μεγάλη εθνική ζημιά;», αναρωτήθηκε ο κ. Σταθόπουλος.
Θέλω να πιστεύω ότι οι συνετοί του ΚΙΝΑΛ θα διαχωρίσουν τη θέση τους
Ειδικά για την στάση του ΚΙΝΑΛ κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών σημείωσε ότι «παίρνει κομματική θέση γιατί χτυπάει έτσι την σημερινή κυβέρνηση. Δυστυχώς, με έχει απογοητεύσει το ΚΙΝΑΛ -όχι όλοι, υπάρχουν ορισμένοι συνετοί εκεί. Θέλω να πιστεύω ότι ο κ. Θεοχαρόπουλος π.χ. ή ο κ. Καμίνης και άλλοι θα διαχωρίσουν την θέση τους. Δεν νομίζω ότι εδώ θα υπάρχει κομματική γραμμή, καίτοι προσπαθούν, το "παλιό ΠΑΣΟΚ" που φαίνεται να έχει επικρατήσει μέσα στο ΚΙΝΑΛ, να έχει αυτές τις θέσεις».
«Θα το ευχόμουν, αλλά δεν το βλέπω τώρα», είπε εξάλλου ο κ. Σταθόπουλος για την προοπτική ενός αναπροσδιορισμού του πολιτικού χάρτη, «όταν π.χ. η Νέα Δημοκρατία για να μην διασπαστεί παίρνει αυτή την αρνητική θέση ενώ το μεγαλύτερο -θέλω να πιστεύω- μέρος της ΝΔ, το εκσυγχρονιστικό στο οποίο θα ενέτασα και τον αρχηγό της υποχωρεί, ενώ πιστεύει ότι η σύνθετη ονομασία είναι η σωστή λύση. Το είχε πει και η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής -με την εξαίρεση του κ. Σαμαρά και των ακραίων θέσεων που παίρνει. Δεν το βλέπω να γίνεται αυτό το νέο μέτωπο μετριοπαθών εκσυγχρονιστικών δυνάμεων. Μακάρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο».
Είναι σημαντικότερα τα θετικά
«Επικαλούνται και αναδεικνύουν υπερβολικά κάποια "αρνητικά" σημεία ... την "εθνότητα" που είναι ιθαγένεια ... την γλώσσα, που από το 1977 έχει αναγνωριστεί στον ΟΗΕ ... και ανήκει στις νότιες σλαβικές γλώσσες. Μακάρι η εθνότητα να χαρακτηριζόταν "βορειομακεδονική", θα ήταν το σωστότερο. Αλλά έχουμε κερδίσει τόσα άλλα. Τροποποιούν το Σύνταγμά τους ... γράφουν μέσα στην Συμφωνία ότι η αρχαία Μακεδονία, η Ιστορία και ο πολιτισμός της ανήκουν στην Ελλάδα, όχι στους Σκοπιανούς, όλα αυτά που μέχρι χτες απέκρουαν και δίδασκαν στα σχολεία και με τα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ότι είναι δική τους Ιστορία», σύμφωνα με τον κ. Σταθόπουλο.
«Είναι σημαντικότερα τα θετικά για εμάς, επικρατούν. Σε έναν συμβιβασμό δεν μπορεί να μην υπάρχουν και κάποιες υποχωρήσεις. Το βασικό είναι ότι πετύχαμε την σύνθετη ονομασία erga omnes, διεθνώς και στο εσωτερικό», επανέλαβε ο κ. Σταθόπουλος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr