«Κλείνει πράγματι ένας κύκλος. Όταν πρωτοήρθε στο Βερολίνο Αλέξης Τσίπρας είχαμε τελείως διαφορετικές αναφορές. Αλλά με ειλικρίνεια και συνεργασία, καταφέραμε να βρούμε σημείο επαφής. Γνωρίζω ότι οι άνθρωποι εδώ πέρασαν πολύ δύσκολα, μέσα από πολύ δύσκολες και επώδυνες μεταρρυθμίσεις, κυρίως όσοι δεν είχαν δουλειά. Χαίρομαι που τα πράγματα έχουν αλλάξει, αλλά φυσικά η βελτίωση της κατάστασης δεν σημαίνει πως φτάσαμε και στο τέλος της μεταρρυθμιστικής περιόδου», σημείωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος.
Η κα. Μέρκελ εξέφρασε επίσης στο πλαίσιο αυτό τη στήριξή της στην ελληνική οικονομία, η οποία όπως είπε εκφράζεται με τις γερμανικές επενδύσεις στη χώρα. "Η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ μας ενδιαφέρει να σταθεί στα πόδια της. Γι'αυτό έχουμε μια ατζέντα. Το ότι μεγάλες επιχειρήσεις από την Γερμανία επενδύουν στην Ελλλάδα δείχνει πόσο σημαντική είναι", σημείωσε.
Συμφωνία των Πρεσπών
Η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε επίσης ξεκάθαρη στήριξη στη Συμφωνία των Πρεσπών: "Είμαι ευγνώμων στον Αλ.Τσίπρα που προσπάθησε να βρει λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Δημιουργείται σαφήνεια και δίνεται η ευκαιρία στην Βόρεια Μακεδονία να γίνει μέλος της ΕΕ", τόνισε.
Υπογράμμισε πως απλά εκφράζει την άποψή της και πως ούτε θέλει, ούτε και μπορεί να επηρεάσει τις θέσεις των ελληνικών κομμάτων. Σημείωσε, ωστόσο, πως αναμένεται να αναπτύξει και στη συνάντηση που θα έχει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τους λόγους για τους οποίους θεωρεί πως η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επωφελής και για την Ελλάδα και για την ΕΕ.
Η κα. Μέρκελ διέψευσε επίσης κατηγορηματικά ότι υπήρξε "συναλλαγή" με την ελληνική κυβέρνηση για να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών, με αντάλλαγμα τη μη περικοπή των συντάξεων.
Προσφυγικό
Για το προσφυγικό, η Άγκελα Μέρκελ υπογράμμισε πως η Ελλάδα αντιμετώπισε εν μέσω κρίσης μεγάλα προβλήματα.
«Προσπαθήσαμε να βρούμε λύση με τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας», σημείωσε και πρόσθεσε πως «είναι απαραίτητη η διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το ζήτημα του προσφυγικού - μεταναστευτικού».
«Η συμφωνία με την Τουρκία δεν είναι όπως θα θέλαμε, οι επιστροφές δεν είναι όπως θα θέλαμε. Θα δουλέψουμε με την Ελλάδα για αυτό το θέμα, καθώς και να βοηθήσουμε τα άτομα τα οποία δεν περιλαμβάνει η συμφωνία με την Τουρκία», ανέφερε η κ. Μέρκελ.
Τσίπρας: Επουλώνουμε σταδιακά τις πληγές
Από τη μεριά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός θέλησε να περάσει πιο αισιόδοξα μηνύματα, λέγοντας πως «ο ελληνικός λαός δοκιμάστηκε σκληρά απέναντι σε μέτρα που ήταν συχνά άδικα, κάποιες φορές αναποτελεσματικά και που δοκίμασαν την κοινωνική συνοχή. Σήμερα εξερχόμαστε από αυτήν την κρίση οριστικά. Με σοβαρές πληγές, που επουλώνουμε σταδιακά, προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους.
Οι σχέσεις των δύο χωρών δοκιμάστηκαν σκληρά. Υπήρξαν δύσκολες στιγμές που με πολλή προσπάθεια καταφέραμε να αφήσουμε πίσω μας. Καταφέραμε να αφήσουμε πίσω μας τα στερεότυπα του κακού Γερμανού και του τεμπέλη Έλληνα.
Είμαι ευτυχής που μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα από μέρος του προβλήματος έχει γίνει μέρος της λύσης στην Ευρώπη. Έχουμε το θάρρος να λέμε όχι στις φωνές της μισαλλοδοξίας που επιχειρούν να παίξουν ρόλο και στο μέλλον της Ευρώπης».
Ακόμα, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε την ατζέντα της συνάντησης που είχε με την κα. Μέρκελ. Όπως είπε "συζητήσαμε μια σειρά από θέματα: Το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο & το μεταναστευτικό, την προσφυγική κρίση και την ανάγκη αναθεώρησης για το άσυλο & τη στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής".
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε τον ρόλο της Γερμανίδας καγκελαρίου στην αναζήτηση λύσεων στο προσφυγικό με βάση τις ευρωπαϊκές αξίες, ενώ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συνέχεια στην ατζέντα διεύρυνσης της ΕΕ στα Βαλκάνια, στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Επιπλέον, μιλώντας με την κ. Μέρκελ για την Τουρκία και το Κυπριακό, τόνισε τη σημασία που έχει ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο ανατολικό Αιγαίο, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις συνεργασίας δεν μπορούν να διαμορφώνονται σε σκηνικό έντασης.
«Η σημερινή συνάντηση ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική. Η αναβάθμιση της συνεργασίας Ελλάδας-Γερμανίας ήταν και θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη και οι σχέσεις των λαών μας θα εξακολουθήσουν να είναι σημαντικές» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας γνωστό ότι η Γερμανία θα είναι η τιμώμενη χώρα της ΔΕΘ του 2020.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr