Ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, που θα συμμετάσχει και σε εκδήλωση υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών στο Μέγαρο Μουσικής σχολίασε ακόμα τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Αναλυτικά
Για το κίνητρό του να πάρει μέρος στην εκδήλωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών: "Δέχθηκα ευχαρίστως διότι στηρίζω τη συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό που σας λέω είναι λίγο. Δεν τη στηρίζω απλώς. Θεωρώ ότι εφόσον κυρωθεί και από τις δύο βουλές θα είναι ένα ιστορικό γεγονός. Ηταν ένα θέμα που μας ταλάνιζε εδώ και δεκαετίες. Διατρέχαμε τον κίνδυνο να υποστούμε μία μεγάλη εθνική ζημιά. Θυμίζω ότι 140 κράτη της Υφηλίου είχαν αναγνωρίσει το γειτονικό μας κράτος ως Μακεδονία σκέτο. Αν δεν κάναμε τίποτα, θα κατοχυρωνόταν το όνομα Μακεδονία για τους βόρειους γείτονές μας.
Πολύς κόσμος διεθνώς που δεν έχει ούτε το χρόνο ούτε τις προϋποθέσεις να δει ποια είναι η ιστορική αλήθεια θα συνέδεε ακόμα και με το Μέγα Αλέξανδρο το γειτονικό κράτος και θα νόμιζε ότι οι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι οι Σκοπιανοί. Αυτό θα συνιστούσε τεράστια εθνική απώλεια. Θεωρώ ότι χρειαζόταν αυτή η συμφωνία".
Για τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης για το θέμα της εθνότητας: "Δεν πρόκειται για εθνότητα, υπάρχει μία παρεξήγηση. Το κείμενο της συμφωνίας μιλάει για ιθαγένεια. Στις διεθνείς σχέσεις αυτό που υπάρχει είναι η ιθαγένεια. Αυτό μετράει και αυτό γράφεται. Για την ιθαγένεια λοιπόν προβλέπεται ότι θα είναι Μακεδονική-Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας. Διευκρινίζεται. Θα προτιμούσα και εγώ να γράφει βορειομακεδονική γιατί οι απλές λέξεις περνάνε πιο εύκολα στον προφορικό λόγο. Είναι ένα μικρό μειονέκτημα αλλά το βασικό κέρδος για το κύρος της χώρας μας από τη συμφωνία αυτή είναι η λογική που έχει και που πρέπει να διέπει τις διεθνείς σχέσεις.
Σημαίνει ότι πάντα πρέπει να υπάρχει η ετοιμότητα για έναν συμβιβασμό, δεν μπορούμε να βλέπουμε τα προβλήματα συνεχώς από τη δική μας τη σκοπιά. Ο συμβιβασμός δεν ήταν δυνατόν να αποφευχθεί. Αμβλύνεται όμως πολύ από το γεγονός ότι το κράτος θα λέγεται Βόρεια Μακεδονία. Το Ποτάμι προς τιμή του δεν έβαλε τέτοια θέματα, αυτό θέλω να το τονίσω. Το κόμματα που ακολουθούν τη συμφέρουσα για τον τρόπο γραμμή είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι.
Είναι λίγο ότι τροποποιούν το Σύνταγμά τους και στη θέση του ονόματος Μακεδονία γράφουν τώρα Βόρεια Μακεδονία; Αναγράφεται επίσης ότι η αρχαία Μακεδονία είναι πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Απορώ λοιπόν γιατί δίνεται τόση μεγάλη διάσταση στα λίγα μειονεκτήματα. Δυστυχώς επικρατεί πάλι το κομματικό συμφέρον, έναντι του εθνικού".
Για το τι θα συμβεί αν δεν κυρωθεί από την ελληνική βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών; "Η χώρα θα αντιμετώπιζε, σ' αυτήν την περίπτωση, μεγάλα προβλήματα με το διεθνή παράγοντα. Με τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ενωση, με όλο τον κόσμο. Αυτό που λέγεται ότι μας επιβάλλουν λύση είναι αστειότητα. Μα το επιβάλλει το δικό μας εθνικό συμφέρον. Να πούμε όχι για να πάμε κόντρα; Το κέρδος όμως για τη χώρα μειώνεται όταν βλέπουμε μεγάλα κόμματα, κόμματα εξουσίας, όπως η Νέα Δημοκρατία ή και το σήμερα ονομαζόμενο ΚΙΝΑΛ να κρατούν αυτή τη στάση. Μειώνεται η εμπιστοσύνη απέναντί μας και αυτό έχει αντίκτυπο και στην οικονομία".
Για τον Κώστα Σημίτη, τον Γιώργο Παπανδρέου και τη στάση τους για τη συμφωνία: "Γιατί δεν τους παίρνετε ένα τηλέφωνο να δώσουν μία συνέντευξη; Εγώ είμαι βέβαιος ότι ο Κώστας Σημίτης είναι υπέρ της συμφωνίας. Το ίδιο πιστεύω και για τον Γιώργο Παπανδρέου. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτικών ήταν σύμφωνη εδώ και πολλά χρόνια με τη σύνθετη ονομασία. Οι γείτονες προσχωρούν και αυτοί στη σύνθετη ονομασία. Αυτό δεν έλεγε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η Ντόρα Μπακογιάννη; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέρει μέσα του ότι είναι σωστή αυτή η λύση. Είναι όμως η ωμή ομολογία όμως ότι το συμφέρον του κόμματος μπαίνει πιο πάνω από το εθνικό".
Για τον τρόπο με τον οποίο έφερε τη συμφωνία η κυβέρνηση (θέλοντας να αποδιοργανώσει τα υπόλοιπα κόμματα): "Δεν το καταλαβαίνω αυτό το επιχείρημα. Εστω ότι η κυβέρνηση εξασφάλιζε περισσότερη συνεργασία και κατέληγαν όλοι μαζί σ' αυτή τη στάση. Τι θα έλεγαν τότε; Αν η συμφωνία είναι προς το συμφέρον της χώρας είναι σωστό να λέμε ότι δεν ακολουθήθηκε η σωστή διαδικασία. Δεν θα υπήρχε κίνδυνος διάσπασης για τη Νέα Δημοκρατία".
Για το ρόλο που μπορεί να παίξει η Συμφωνία στην αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού: "Θα το ευχόμουν. Ας απαλλαγεί η Νέα Δημοκρατία από τα βαρίδια του ακροδεξιού τμήματός της, θα είναι καλύτερο το πολιτικό σκηνικό. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι οι καλύτερες, ακόμα και κυβερνήσεις μεγάλου συνασπισμού στην περίοδο της κρίσης. Πάντοτε η αντιπολίτευση ζητά εκλογές άμεσα. Και στο μέλλον μπορεί να γίνει. Εφόσον καθιερωθεί η απλή αναλογική, που είναι το δίκαιο, θα έχουμε μόνο κυβερνήσεις συνεργασίας. Κυβερνήσεις μειοψηφίας είναι και οι κυβερνήσεις του 40%. ".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr