Στην δεύτερη περίπτωση τα πράγματα είναι πιο απλά. Οι ΑΝΕΛ δεν ψηφίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά σε περίπτωση που υπάρξει πρότασης μομφής από τη ΝΔ, την καταψηφίζουν και επιτρέπουν στον Αλέξη Τσίπρα να συνεχίσει να κυβερνά.
Σε περίπτωση, όμως, που ο Πάνος Καμμένος επιλέξει να άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, τότε ο Αλέξης Τσίπρας ζητά ψήφο εμπιστοσύνης. Αν βρει 151 βουλευτές να τον στηρίξουν, συνεχίζει, αν όχι, η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές.
Η… ζυγαριά του Καμμένου
Στο πρόσφατο παρελθόν, σε αντίστοιχη περίπτωση ο Πάνος Καμμένος είχε επιλέξει να καταψηφίσει την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει η ΝΔ και αμέσως μετά υπογράφηκε στις Πρέσπες η Συμφωνία με την ΠΓΔΜ. Μόνο που τότε η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν πιο μακριά και δεν ήταν καν σίγουρο πως θα περάσει από την ΠΓΔΜ για να φτάσει στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Αν ο Καμμένος επιλέξει να καταπιεί τη Συμφωνία των Πρεσπών για να μην πέσει η κυβέρνηση αναλαμβάνει και το πολιτικό κόστος που έγκειται στο γεγονός ότι είχαν την ευκαιρία να αποτρέψουν την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και δεν άρπαξαν. Το πολιτικό ακροατήριο των ΑΝΕΛ δεν θα είναι εύκολο να αποδεχθεί αυτό το σενάριο.
Αν ο Καμμένος επιλέξει να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, ο Τσίπρας ζητά ψήφο εμπιστοσύνης και τότε το σκηνικό παίρνει πραγματικά… φωτιά, με το ενδεχόμενο διάλυσης τριών κοινοβουλευτικών ομάδων να είναι πιο πιθανό από ποτέ.
Εξηγούμε γιατί: Αν ο Τσίπρας ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης υπάρχουν βουλευτές τριών κομμάτων (εκτός του ΣΥΡΙΖΑ) που εμφανίζονται «πρόθυμοι» να τον στηρίξουν.
Πρόκειται για τους Παπαχριστόπουλο, Κουντουρά, Κόκκαλη και ενδεχομένως Ζουράρι των ΑΝΕΛ . Τον Δανέλλη του Ποταμιού και τον Σαρίδη της Ένωσης Κεντρώων. Αυτοί μαζί με την ανεξάρτητη Κατερίνα Παπακώστα δίνουν στον Αλέξη Τσίπρα την απαιτούμενη πλειοψηφία για να παραμείνει στην εξουσία και στη συνέχεια να φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών, που επίσης είναι εξαιρετικά πιθανό να καταφέρει να περάσει με (πάνω – κάτω) τα ίδια πρόσωπα.
Κόμματα υπό διάλυση
Παράλληλα, η παραπάνω πιθανή εξέλιξη ξεκαθαρίζει το πολιτικό σκηνικό της χώρας ενόψει των επόμενων εκλογών, καθώς οι ΑΝΕΛ ουσιαστικά διαλύονται και ο Πάνος Καμμένος αναζητά άλλους συνοδοιπόρους. Μένει με ελάχιστους βουλευτές στο πλευρό του και βάσει του κανονισμού της Βουλής παύει να θεωρείται αρχηγός κόμματος με όλα τα δικαιώματα που αυτό συνεπάγεται.
Το Ποτάμι μένει με μόλις πέντε βουλευτές, οι οποίοι δεν έχουν καν κοινή γραμμή για τη Συμφωνία των Πρεσπών, γεγονός που ενδεχομένως να το οδηγήσει σε διάλυση σε δεύτερη φάση, όταν δηλαδή έρθει η Συμφωνία στη Βουλή .
Σε κρίση μπαίνει και το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη, γιατί αν ο κ. Σαρίδης επιλέξει να στηρίξει Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων θα πρέπει να τον διαγράψει. Αλλά σε αυτή την περίπτωση θα μείνει με μόλις τέσσερις βουλευτές και βάσει του κανονισμού επίσης παύει να θεωρείται αρχηγός κόμματος, όπως και ο Καμμένος.
Ο Αλέξης Τσίπρας μοιάζει να μην έχει αυτή τη φορά προσυνεννοηθεί με τον Πάνο Καμμένο. Του πετά, όμως, το μπαλάκι και ουσιαστικά τον εκβιάζει, εκτιμώντας πως όποια επιλογή κι αν κάνει ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ, αυτός θα παραμείνει Πρωθυπουργός.
Παρασκευή… κοντή γιορτή για να μάθουμε ποια επιλογή θα κάνει ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ, που πάντως υπενθυμίζουμε πως την Τετάρτη παρουσίασε το νέο σήμα του κόμματός του με το μότο «Πιο αποφασισμένοι από ποτέ…»
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr