«Η εκτίμηση μου είναι ότι η συμφωνία θα ψηφιστεί στην ελληνική Βουλή. Κάποιοι άνθρωποι έχουν τα κότσια και τις αρχές να ψηφίζουν πολιτικά και να μην κάνουν παζάρια. Για το Ποτάμι, τη ΔΗΜΑΡ και άλλα πρόσωπα ή πολιτικούς χώρους είναι συστατικό στοιχείο του πλαισίου αρχών τους, όπως διαφαίνεται τα τελευταία χρόνια και με βάση όσα διημείφθησαν τους τελευταίους μήνες εντός του Κοινοβουλίου και του δημόσιου χώρου. Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει μιλήσει στη Βουλή, έχει τοποθετηθεί υπέρ της Συμφωνίας» τόνισε ο κ. Ξυδάκης και προσέθεσε: « Όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Να αναλάβει την ευθύνη της και η συντηρητική παράταξη, η οποία δούλεψε στο παρελθόν προς την κατεύθυνση επίτευξης μιας συμφωνίας και έχει κάνει πίσω για λόγους μικροκομματικού συμφέροντος και με τρόπους φθηνής εθνοκαπηλείας. Ο ελληνικός λαός δεν είναι εναντίον της συμφωνίας. Πρέπει να του μιλήσουμε για το τί συμβαίνει, για το τί συνέβη πριν το ‘92 και μετά το ‘92. Πρέπει να μιλάμε με πραγματικά στοιχεία. Ειδάλλως δημιουργείται ένας βόμβος, ένας γκρίζος θόρυβος ο οποίος βλάπτει την ίδια τη δημοκρατία και το εθνικό συμφέρον. Αυτό συμβαίνει τώρα. Έτσι δημιουργείται έδαφος για τους φασίστες και εθνοκάπηλους να εκμεταλλεύονται το αίσθημα και την ανησυχία του κόσμου. Ο λόγος στο βήμα των συγκεντρώσεων κατά της Συμφωνίας ήταν ακραίος, ανιστόρητος και εκτός εθνικού συμφέροντος».
«Αυτή η συμφωνία είναι ιστορική, έχει αξία για την Ελλάδα, έχει επιχειρηθεί πολλές φορές τα τελευταία 27 χρόνια. Πάρα πολλοί Έλληνες πολιτικοί ήθελαν να το διευθετήσουν. Αυτή τη στιγμή άνοιξε ένα παράθυρο και έχουμε ένα συνομιλητή απέναντι ο οποίος δέχεται να αναλάβει και αυτός πολιτικό κόστος μαζί με την κυβέρνηση των Αθηνών και πηγαίνουμε καλά. Ακόμη και για τις αιτιάσεις περί υπηκοότητας, εθνικότητας και ιθαγένειας, ήρθε μία τροπολογία η οποία ρύθμισε το θέμα. Είναι εντυπωσιακό που στις εφημερίδες γράφτηκε δεύτερο και τρίτο θέμα, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων» συμπλήρωσε ο κ. Ξυδάκης.
Αναφερόμενος στη διαφορετική γλώσσα μεταξύ Υπουργείου Εξωτερικών και Υπουργείου Άμυνας ανέφερε: «Ακούγονται μερικά πράγματα με οξύτητα. Ακούγονται από την τουρκική πλευρά, ακούγονται και από δω, διότι υπάρχει ένταση, παράγουν μία διαρκώς κλιμακούμενη επιθετικότητα. Εν τέλει όμως είναι το Υπουργείο Εξωτερικών και ο λόγος του Πρωθυπουργού που εκφράζουν την επίσημη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και του Κράτους» τόνισε και κατέληξε: «Καταρχάς σε οποιαδήποτε κυβέρνηση το Υπουργείο Εξωτερικών χρησιμοποιεί άλλη γλώσσα. Ποτέ δεν εκφέρει τις οξείες εκφράσεις που μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός σε ζητήματα εθνικά. Πάντα είναι πιο στρογγυλή, πιο διπλωματική, πιο συγκροτημένη. Το υπουργείο Άμυνας, από την άλλη, μερικές φορές χρησιμοποιεί μια γλώσσα που μπορεί να μην αρμόζει με τη διπλωματική, όταν κρίνει ότι κάποιες κουβέντες πρέπει να ακούγονται για να ληφθεί ένα άλλο μήνυμα. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ όταν μιλά δεν εκφράζει πολιτική. Δεν επιτρέπεται να εκφράσει πολιτική».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr