Με αιχμή την ψήφιση του Προϋπολογισμού 2019 ο κ. Ξυδάκης τόνισε ότι είναι «ο πρώτος προϋπολογισμός μετά το 2010, που δεν έχει τους βαρύτατους μνημονιακούς καταναγκασμούς. Έχει πολλούς περιορισμούς, τους περιορισμούς μιας πληγωμένης οικονομίας, τους περιορισμούς του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας της ευρωζώνης και της ΕΕ- αλλά έχει κάποιους βαθμούς ελευθερίας, που μας επιτρέπουν να αρχίσουμε να παίρνουμε μιαν ανάσα και κάπως να ανασυντάσσουμε τα σχέδιά μας για το μέλλον. Προσπαθεί η κυβέρνηση να έχει έναν χαρακτήρα μιας κυβέρνησης αριστερής, η οποία στον πρώτο της ελεύθερο προϋπολογισμό να δώσει και ένα κοινωνικό στίγμα, μια γραμμή ότι θα υποστηρίξει τους αδύνατους, τους μικρομεσαίους. Είναι μία πολιτική δήλωση» τόνισε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΜΠΕ και χαρακτήρισε μικρόψυχα και κακόψυχα τα όσα λέει η Ν.Δ, περί παροχολογίας.
«Τις τεράστιες περικοπές τις έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η κοινωνική οικονομική πολιτική του κ. Μητσοτάκη είναι κλειδωμένη σε διάφορες διόλου αθώες ιδεοληψίες. Είναι οπαδός των Trickle-down economics, της θεωρίας δηλαδή που λέει ότι δίνουμε περιθώρια στους πλούσιους και ό,τι ψιχουλάκια πέσουν απ’ αυτό να πάνε στους φτωχούς. Είναι μια πολιτική που εξαρθρώνει ολόκληρες ομάδες. Έχουμε το παράδειγμα στη Γαλλία όπου ο κ. Μακρόν μείωσε τους φόρους στα υψηλά εισοδήματα, αύξησε τους έμμεσους φόρους που πλήττουν τους φτωχούς και τα μεσαία στρώματα και είδαμε τελικά πώς υποχώρησε πανικόβλητος» τόνισε και σημείωσε ότι τα όσα λέει ο κ. Μητσοτάκης είναι «η αποθέωση της ιδιωτικότητας». Μάλιστα χαρακτήρισε εξωπραγματικό να θεωρεί ο κ. Μητσοτάκης «ότι ένας νέος των 500 – 600 ευρώ θα αποταμιεύσει και θα πάει να κάνει ιδιωτική ασφάλιση ή θα πληρώνει δίδακτρα» «Αυτά είναι σα να τα λέει σε εξωγήινους» τόνισε ο κ. Ξυδάκης.
«Υπάρχει κοινωνικό χρώμα στις επιλογές που κάνεις. Νομίζω ότι ο προϋπολογισμός αυτός έχει κάποιους βαθμούς ελευθερίας κατά τη σύνταξή του και δεύτερον, έχει με σαφήνεια εκφρασμένη τη βούληση ότι προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε την κοινωνική συνοχή, να βοηθήσουμε τους αδύνατους, να βοηθήσουμε αυτούς που παράγουν και βρίσκονται σε γκρίζα ζώνη να πάρουν μπροστά» ανέφερε και καυτηρίασε την πολιτική ρητορική του προέδρου της Ν.Δ. «Το να χαϊδεύεις την ακροδεξιά, το να δυναμιτίζεις όλο το κλίμα και να υπονομεύεις τη δημοκρατία, να δίνεις τροφή στην άκρα δεξιά και στους φασίστες τι πολιτικό όφελος έχεις; Σε καταπίνει αυτή η ρητορική, δεν σε αφήνει όρθιο. Το πρώτο θύμα είναι η συντηρητική παράταξη; Πρέπει να το ξέρει ο κ. Μητσοτάκης αυτό.
Δείτε την κα Μέρκελ και το τί της κόστισε τα όσα έκαναν και είπαν οι Χριστιανοκοινωνιστές σύμμαχοί της; Και να δει το λαμπρό «αστέρα» τον κ. Βέμπερ που ήλθε στο συνέδριο της Ν.Δ. και πριν λίγο καιρό φωτογραφιζόταν με τον Όρμπαν. Τις «επιτυχίες» αυτές όλες έτσι τις καρπώνεται η άκρα δεξιά».
Ατυχείς οι δηλώσεις
Στο μεταξύ, ο Νίκος Ξυδάκης μιλώντας στο Ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο» της Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε ατυχείς τις δηλώσεις του ιδιοκτήτη του Τ/Σ ΣΚΑΪ κ. Γ. Αλαφούζου Παράλληλα, τάχθηκε κατά του εμπάργκο που έχει κηρύξει ο ΣΥΡΙΖΑ σε εμφανίσεις στελεχών του στον εν λόγω τηλεοπτικό σταθμό.
«Η τρομοκρατική επίθεση στον Τ/Σ ΣΚΑΪ είναι ένα γεγονός που ομόφωνα όλοι καταδικάζουν. Και βέβαια καλό είναι να δούμε πού οδηγούν παρόμοιες ενέργειες και ποιον ωφελούν. Σε αυτήν την συγκυρία μια τέτοια ενέργεια στρέφεται εναντίον της δημοκρατίας και κάθε δυνατότητας ομαλής εξέλιξης. Υπονομεύει τα πάντα. Είναι τουλάχιστον ατυχής η δήλωση του κ. Αλαφούζου. Δεν υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί ούτε άνθρωποι από πίσω. Έστω κι αν υπάρχουν αντιθέσεις πολιτικές, αυτές δεν οδηγούν σε τέτοιες κινήσεις. Είναι άτυχη η δήλωση και επικίνδυνη για τη δημοκρατία Αυτά είναι εγκληματικά κι ανόητα. Στο παρελθόν πολλά ΜΜΕ έχουν δεχθεί επιθέσεις. Σας θυμίζω το βράδυ των δεύτερων εκλογών 2012 που βρέθηκαν δυο χειροβομβίδες στο προαύλιο του ΣΚΑΪ. Ουδέποτε κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη κι ουδέποτε δόθηκε κάποια ερμηνεία ποτέ. Ούτε φυσικά σκέφτηκε τότε κανείς να κατηγορήσει την κυβέρνηση ή κόμμα για ηθική αυτουργία» σημείωσε και συμπλήρωσε αναφερόμενος στο εμπάργκο του ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΚΑΪ:
«Είμαι εναντίον των εμπάργκο και των αποκλεισμών. Δεν έχουν κανένα νόημα. Βεβαίως μπορεί κάποιος να επιλέγει τον τρόπο και τον τόπο που θα εκφραστεί πολιτικά. Πάντως βλάπτουν όλα αυτά, νομίζω θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε διαφορετικά».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr