Οι ευρωβουλευτές Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη και Μανώλης Κεφαλογιάννης από την Νέα Δημοκρατία και ο Κώστας Χρυσόγονος, που έχει αποχωρήσει από την ευρω-ομάδα του Σύριζα, με γραπτές ερωτήσεις τους, στις 13 και 17 Δεκεμβρίου 2018 προς την Κομισιόν, επισημαίνουν τους πάσης φύσεως διωγμούς που υφίσταται η ελληνική μειονότητα από τις αλβανικές αρχές και εγκαλούν την Κομισιόν να πάρει θέση στο ζήτημα.
Όπως δε υπογραμμίζουν, η απόφαση της Αλβανικής κυβέρνησης να παραχωρήσει περιουσίες ελλήνων της μειονότητας για τουριστική αξιοποίηση, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων τους και δεν συνάδει με τα υφιστάμενα κριτήρια για τον σεβασμό των μειονοτήτων, που πρέπει να πληρεί μία χώρα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ.
Αναλυτικά, οι πλήρεις ερωτήσεις των τριών ελλήνων ευρωβουλευτών, προς την Κομισιόν και την Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για τα εξωτερικά Φεντερίκα Μογκερίνι, έχουν ως εξής:
Eλίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη 13 Δεκεμβρίου 2018
«Το Υπουργικό Συμβούλιο της Αλβανίας αποφάσισε να παραχωρήσει αυθαίρετα προς τουριστική αξιοποίηση στο αλβανικό Υπουργείο Τουρισμού τεμάχια γης που ανήκουν στην εθνική μειονότητα των Ελλήνων, κυρίως στην περιοχή της Χιμάρας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στην περιοχή έφθασαν ήδη μηχανήματα, προκειμένου να γκρεμίσουν σπίτια βάσει του νέου πολεοδομικού σχεδίου της περιοχής, το οποίο προβλέπει ότι όλες οι εκτάσεις από την πόλη του Αυλώνα έως τους Αγίους Σαράντα παραχωρούνται στο Υπουργείο Τουρισμού της Αλβανίας, με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένταση μεταξύ των κρατικών υπαλλήλων και των κατοίκων.
Η στάση αυτή εκ μέρους της αλβανικής κυβέρνησης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συγκεκριμένα των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία. Δεδομένου ότι ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων, η προστασία των μειονοτήτων, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου αποτελούν θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες και συνιστούν προαπαιτούμενο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας στην ΕΕ, ερωτάται η Επιτροπή:
1. Σκοπεύει να αντιδράσει άμεσα κατά της ανωτέρω απόφασης της αλβανικής κυβέρνησης, η οποία δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Αλβανίας;
2. Προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι η αλβανική κυβέρνηση σκόπιμα αγνοεί τα περιουσιακά δικαιώματα των μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας;"
Κώστας Χρυσόγονος 17 Δεκεμβρίου 2018
«Σύμφωνα με καταγγελίες της ελληνικής μειονότητας στην περιοχή αλλά και με δημοσιεύματα, η αλβανική κυβέρνηση προχώρησε στην απαλλοτρίωση εκτάσεων γης στην περιοχή της παραλιακής γραμμής Αυλώνα – Αγ. Σαράντα, προφασιζόμενη οικονομικούς λόγους. Σημαντικό ποσοστό των ακινήτων αυτών αφορά εκτάσεις που ανήκουν σε Έλληνες ομογενείς, γεγονός το οποίο καταδεικνύει για άλλη μια φορά την επιθετική στάση του αλβανικού κράτους απέναντι στην ελληνική μειονότητα, τα μέλη της οποίας πλήττονται επί σειρά ετών σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Ήδη οργανώσεις της ελληνικής ομογένειας μιλούν για κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων τους, καθώς, όπως τονίζουν, η απόφαση είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, και ετοιμάζονται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.
Ερωτάται η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης:
-
Ποια είναι η θέση της ως προς τη στρατηγική εις βάρος των δικαιωμάτων μειονοτήτων στην Αλβανία;
-
Θεωρεί πως κινήσεις όπως αυτή είναι συμβατές με την προοπτική ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
-
Τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να εξαλείψει επικίνδυνες στρατηγικές εθνικιστικού χαρακτήρα στα Βαλκάνια, προς όφελος όλων των πολιτών
Μανώλης Κεφαλογιάννης, 17 Δεκεμβρίου 2018
«Η πρόσφατη απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης να εκχωρήσει αυθαιρέτως στο αλβανικό Υπουργείο Τουρισμού προς τουριστική αξιοποίηση, τεμάχια γης στην περιοχή της Χιμάρας στα οποία περιλαμβάνονται ιδιωτικές περιουσίες Ελλήνων ομογενών συνιστά ευθεία παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας και αντίκειται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Η συγκεκριμένη απόφαση δίνει χωρίς καμία έννοια δικαίου τη δυνατότητα στην αλβανική κυβέρνηση να χαρακτηρίσει δημόσιες αλβανικές εκτάσεις τις ιδιωτικές περιουσίες των Ελλήνων ομογενών, στους οποίους εδώ και πολλά χρόνια αυθαίρετα αρνείται να χορηγήσει τους νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας.
Επιπροσθέτως, οι συνεχιζόμενες προκλήσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, όπως η παραπάνω απόφαση, δεν βοηθούν την ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας στην ΕΕ και δεν συμβάλλουν ασφαλώς στις σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα.
Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να ανακληθεί αυτή η απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης, που υφαρπάζει περιουσίες των μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας;
2. Σχεδιάζει να συμπεριλάβει τη συγκεκριμένη απόφαση στην επερχόμενη έκθεση προόδου για την Αλβανία, εφόσον κρίνει ότι δεν συνάδει με τα υφιστάμενα κριτήρια σε σχέση με τον σεβασμό των μειονοτικών δικαιωμάτων;»
Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr