Η αλήθεια είναι πως αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε τέτοιες εκφράσεις, λέγοντας ουσιαστικά πως ο ΣΥΡΙΖΑ "πούλησε" τη Μακεδονία για να πάρει ως αντάλλαγμα τη μη περικοπή των συντάξεων.
Συγκεκριμένα απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό πως «έχετε καταπιεί τη φωνή σας, σε αντίθεση με τον κ. Καμμένο». Είπε επίσης ότι ο κ. Ζάεφ πανηγυρίζει «γιατί πολύ απλά κέρδισε αυτό που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν είχε εκχωρήσει στο παρελθόν: “Μακεδονική” γλώσσα και εθνότητα». «Εκεί που επί 27 χρόνια έξι Πρωθυπουργοί - Κων. Μητσοτάκης, Ανδ. Παπανδρέου, Κ. Σημίτης, Κ. Καραμανλής, Γ. Παπανδρέου, Αντ. Σαμαράς - έλεγαν όχι, εσείς είπατε ναι», συνέχισε ο κ. πρόεδρος της Ν.Δ. και τόνισε: «Ανταλλάξατε το Σκοπιανό με τη διάσωση των συντάξεων. Με αυτό το εισιτήριο ταξιδέψατε από τις Πρέσπες στην “Ιθάκη”».
Τσίπρας: Ντροπή σας
Ιδιαίτερα εκνευρισμένος ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη πως χρησιμοποιεί ακροδεξιά ρητορική, επενδύοντας στον εθνικό διχασμό:
"Αφού η μη περικοπή των συντάξεων είναι προϊόν συναλλαγής, γιατί την ψηφίζετε κ. Μητσοτάκη", αναρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός και κάλεσε τη ΝΔ να αποσύρει την ψήφο της αν επιμένει στην άποψη πως η κυβέρνηση "πούλησε" τη Μακεδονία για να πάρει τη μη περικοπή των συντάξεων.
Δεν ανέχομαι να μας αποκαλειται προδότες σημείωσε υψώνοντας τη φωνή του ο Αλέξης Τσίπρας και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως χρησιμοποιεί ακροδεξιά ρητορική του Άδωνι Γεωργιάδη.
"Δεν το περίμενα αυτό από εσάς", υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και τον κάλεσε να ανακαλέσει. «Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη και ήταν σαν να ακούω τον κ. Γεωργιάδη για το Μακεδονικό».
Κάλεσε επίσης την ΠΓΔΜ να τηρεί το πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας των Πρεσπών, διαμηνύοντας πως αν αυτό δεν γίνει δεν θα προχωρήσει η συμφωνία.
Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωρίζει κανένα έθνος και καμία εθνότητα. Ως προς το ζήτημα της ιθαγένειας, είπε ότι διορθώνονται κάποια ζητήματα. «Αν παίρναμε τις συμβουλές σας σοβαρά, τα διαβατήρια της ΠΓΔΜ θα συνέχιζαν να αναγράφουν "Μακεδονια"», συμπλήρωσε ενώ για τη γλώσσα, ανέφερε πως η Συμφωνία διαχωρίζει τη γλώσσα της ΠΓΔΜ από την αρχαία Μακεδονία. «Εσείς πώς την αποκαλείτε κ. Μητσοτάκη την γλώσσα τους;», διερωτήθηκε και επικαλέστηκε αναφορά του Ευ. Αβέρωφ, λέγοντας πως ως υπουργός Εξωτερικών το 1959 είχε αναφερθεί σε «μακεδονική γλώσσα» που ομιλείται στα Σκόπια και έχει γραμματική και συντακτικό. Όπως είπε, η ουσία είναι ότι αν υπάρχει μια συμφωνία η οποία προστατεύει πλήρως τη χώρα από το ενδεχόμενο στο μέλλον να εγερθεί ζήτημα, είναι η Συμφωνία των Πρεσπών.
Δεν ανακάλεσε ο Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ανακάλεσε, αλλά σε πιο ήπιους τόνους είπε πως «εκεί που όλοι οι άλλοι είπαν όχι, εσείς είπατε ναι». Κατηγόρησε επίσης τον κ. Τσίπρα ότι ποτέ δεν καταδίκασε τη βία από όπου κι αν προέρχεται. «Για εσάς υπάρχουν καλές και κακές καταλήψεις», συμπλήρωσε και κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην ταυτίσει ξανά τη Ν.Δ. με την ακροδεξιά, προσθέτοντας πως «εσείς κυβερνάτε με τον κ. Καμμένο».
Είπε, δε, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, ότι ενώ βρισκόταν στις πλατείες με τους αγανακτισμένους, «τώρα θεωρείτε φασίστα και εθνικιστή όποιον διαμαρτύρεται».
Το παλιό, το νέο και ο Τατσόπουλος
Η συζήτηση και η κόντρα των δύο αρχηγών είχε, πάντως και πιο... χαλαρές στιγμές, που άγγιξαν την "ελαφρότητα". Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε πως η θεωρία του παλιού και του νέου που διαλαλεί ο Πρωθυπουργός δεν στέκει, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στις τάξεις του πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο κ. Κουρουμπλής, ο κ. Σπίρτζης και άλλοι...
Ο Πρωθυπουργός απάντησε πως "δεν χαρίζει" σε κανέναν τους αγωνιστές του παλιού ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, λέγοντας μάλιστα πως η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του στηρίζουν πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, κατηγόρησε τη ΝΔ πως εντάσσει στους κόλπους της όσους διώχνει ο ΣΥΡΙΖΑ, φέρνοντας ως παράδειγμα τον Πέτρο Τατσόπουλο, τον οποίο χαρακτήρισε "απολειφάδι" της πολιτικής.
Για να μην ξεχνιόμαστε, η σημερινή συζήτηση αφορούσε στην τροπολογία με την οποία ακυρώνεται η απόφαση της περικοπής των συντάξεων, που είχε συμφωνηθει με τους δανειστές.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr