Την έναρξη των εργασιών χαιρέτισε η Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Κατερίνα Νοτοπούλου και προήδρευσε η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Σερβίας κυρία Μαρία Τριανταφύλλου εκπροσωπώντας τον Α΄ Αντιπρόεδρο της Βουλής και Συμπρόεδρο της Επιτροπής Συνεργασίας κ. Αναστάσιο Κουράκη. Εκφωνώντας την εισήγησή του, τονίστηκε, μεταξύ άλλων, η ισχυρή βούληση της Επιτροπής για μία δυναμική προσέγγιση κοινής προόδου και ευημερίας υπό το πρίσμα κοινοβουλευτικής συνεργασίας στους τομείς περιφερειακής ανάπτυξης, ασφάλειας, μεταφορών και υποδομών, ενέργειας και διασυνδεσιμότητας, μεταναστευτικού και ευρωπαϊκής πορείας των Βαλκανίων.
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες της Επιτροπής Συνεργασίας των δύο χωρών αποτελούμενες από τους βουλευτές κυρία Μαρία Τριανταφύλλου και κ. Γεώργιο Γεωργαντά (Πρόεδρο και μέλος ΚΟΦ Ελλάδας-Σερβίας) και τον κ. Veroljub Arsic (Aντιπρόεδρο της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης και Συμπρόεδρο της Επιτροπής Συνεργασίας), τους βουλευτές κ.κ. Zarko Obradovic (Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων), Vesna Markovic (Μέλος της Επιτροπής Σταθεροποίησης και Συνεργασίας), Snezana B. Petrovic (Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομίας, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Εμπορίου, Τουρισμού και Ενέργειας), Ognjen Pantovic (Μέλος της Επιτροπής Χωροταξικού Σχεδιασμού, Μεταφορών, Υποδομών και Τηλεπικοινωνιών) και Sandra Bozic (Αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών). Επίσης, παρέστησαν πρώην υπουργοί, βουλευτές της Α' και Β΄ περιφέρειας Θεσσαλονίκης και Αντιδήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Κατά τις εργασίες της Επιτροπής αναλύθηκαν θέματα ζωτικής σημασίας για τις δύο χώρες όπως οι τελευταίες εξελίξεις στην ΝΑ Ευρώπη και στις προοπτικές ένταξης των Δυτ. Βαλκανίων, η ελληνοσερβική συνεργασία στον τομέα των υποδομών και της ενέργειας, καθώς και οι προκλήσεις που προκύπτουν αναφορικά με την μετανάστευση.
Η ελληνική πλευρά εστίασε στην ήδη υπάρχουσα συνεργασία Ελλάδας-Σερβίας και στην ανάγκη για εδραίωση της ειρήνης στα Βαλκάνια, ώστε να πάψουν να αποτελούν εστία εντάσεων, στη διασυνδεσιμότητα και στη διεύρυνση δράσεων που θα οδηγήσουν στην εφαρμογή μιας βαλκανικής πολιτικής κατάλληλης να αμβλύνει τις διαφορές και να υπογραμμίσει τις ομοιότητες των λαών. Επιπλέον, σημειώθηκε η δυνατότητα καταγραφής κάθε εξέλιξης εφ' όλων των πεδίων συνεργασίας, ώστε οι χώρες μας - ως ομόδοξες με άρρηκτους ιστορικά συνεκτικούς δεσμούς - να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο έναντι των προκλήσεων και των άλυτων εθνοτικών διαφορών προς εξομάλυνση κάθε υφέρπουσας έντασης στην περιοχή.
Η σερβική αντιπροσωπεία υπογράμμισε τη δυναμική των περιφερειακών τριμερών και τετραμερών συνεργασιών προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης φλεγόντων ζητημάτων και την ανάπτυξη της περιοχής, επί τη βάσει των συμφωνημένων και των κανόνων του διεθνούς δικαίου και σε άρρηκτη συνάρτηση με τον δημοκρατικό διάλογο. Παράλληλα, σημειώθηκαν τα θετικά βήματα που καταγράφει η χώρα αναφορικά με τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, αλλά και η περαιτέρω αξιοποίηση της δυνατότητας των Βαλκανίων να αποτελέσουν διαμετακομιστικό σταθμό για τις συναλλαγές των χωρών της ευρύτερης περιοχής. Περαιτέρω, τονίστηκε η σημασία της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα και στον τομέα των χερσαίων μεταφορών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr