Ο Ναϊντού αρχικά υπογραμμίζει τη «συγκλονιστική αλληλεγγύη που έχουν επιδείξει οι κάτοικοι των νησιών μέσα σε δύσκολες συνθήκες» και αναγνωρίζει την «υπερβολική επιβάρυνση» της Ελλάδας ως χώρα πρώτης υποδοχής. Ωστόσο, αναδεικνύει και περιγράφει ως «απελπιστική» την κατάσταση που ο ίδιος διαπίστωσε κατά την επίσκεψή του στα ελληνικά νησιά που φιλοξενούν πρόσφυγες και την εικόνα που αποκόμισε μετά από πλήθος συναντήσεων με άλλες οργανώσεις, ακτιβιστές και ακτιβίστριες. Αναφέρει, πάντως, ότι η κατάσταση «δεν είναι αποκλειστική ευθύνη της Ελλάδας» και χαιρετίζει «τις συνεχιζόμενες μετακινήσεις ανθρώπων στην ηπειρωτική Ελλάδα».
Ακόμη, υπογραμμίζει την ανάγκη «ουσιαστικής αναμόρφωσης της ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο, με τη θέσπιση ενός υποχρεωτικού μηχανισμού ισότιμου καταμερισμού των ευθυνών μεταξύ των κρατών-μελών». Όπως αναφέρει, «είναι προφανής η αποτυχία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που οδηγεί στην κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των ανθρώπων αυτών.
Ανάμεσα στα προβλήματα που εντόπισε στη Μόρια, κυριότερα θεωρεί εκείνα του υπερπληθυσμού, των συνθηκών υγιεινής και διαβίωσης και «του φόβου που νιώθουν οι πρόσφυγες».
«Αυτό που με ανησύχησε περισσότερο ήταν ο φόβος που εξέφραζαν οι γυναίκες. Φόβος σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας, φόβος για την ασφάλειά τους, αλλά και για την ασφάλεια των παιδιών τους», επισημαίνει.
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η κατάσταση η οποία διαπίστωσα δεν είναι αποκλειστική ευθύνη της Ελλάδας. Αντιθέτως, η Διεθνής Αμνηστία έχει τεκμηριώσει τους τρόπους με τους οποίους τα υπερβολικά επιβαρυμένα συστήματα των χωρών πρώτης υποδοχής δεν αντέχουν κάτω από αυτές τις πιέσεις. Ωστόσο, οι χώρες της ΕΕ δεν κατορθώνουν να συμφωνήσουν σε μια συνεκτική και εφικτή μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου που θα επέτρεπε μια πιο δίκαιη κατανομή του μεριδίου ευθύνης για τους αιτούντες/ούσες άσυλο. Οι καθυστερήσεις στην παροχή λύσεων έχουν ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι που απεγνωσμένα εγκατέλειψαν τις χώρες τους να αγωνιούν. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου πολλοί και πολλές περιμένουν την επεξεργασία της αίτησης ασύλου τους σε μια ευρωπαϊκή χώρα, ενώ η οικογένειά τους κατοικεί σε μία άλλη. Η σημερινή πολιτική ασύλου της ΕΕ θέτει δυσανάλογη πίεση σε ορισμένες χώρες της ΕΕ και διαχωρίζει τις οικογένειες» υπογραμμίζει ο κ. Ναϊντού.
Κλείνοντας την επιστολή του χαιρετίζει «τις συνεχιζόμενες μετακινήσεις ανθρώπων στην ηπειρωτική Ελλάδα» και καλεί «να ενταθούν οι προσπάθειες» και να διασφαλιστεί ότι «οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν σε κατάλληλη και αξιοπρεπή στέγαση που θα διασφαλίζει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr