«Παραλάβαμε την κοινωνική προστασία στα 780 εκατ. ευρώ και έχει ήδη εκτιναχθεί στα 2,5 δισ. ευρώ μέσα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας» ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» η κ. Φωτίου.
Για τη φτώχεια είπε ότι όλα τα στοιχεία που βλέπουν το φως σήμερα από τη Eurostat είναι του 2017, με βάση τα εισοδήματα του 2016. Μόνο σε δύο χρόνια, «με τις πολιτικές μας, για πρώτη φορά, ρίχνουμε τους συντελεστές φτώχειας, παιδικής φτώχειας κτλ, που με τους προηγούμενους είχαν εκτοξευτεί στα ουράνια» σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Για το 2019 τόνισε ότι οι αντίστοιχες δαπάνες θα φτάσουν πολύ περισσότερο από 2 δισ. ευρώ. «Μόνο οι πολιτικές μας για το παιδί αύξησαν τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό από τα 600 εκατ. ευρώ στο 1,3 δισ. ευρώ... Το 2019 έρχονται στο χαρτοφυλάκιό μας περίπου 400 εκατ. ευρώ μόνο για το στεγαστικό επίδομα... Είναι στη Βουλή αυτές τις ημέρες και ψηφίζεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας... Ο δημοσιονομικός χώρος που θα διατεθεί για το 2019 θα είναι κοντά στο 1 δισ. ευρώ» συμπλήρωσε η κ. Φωτίου.
Παράλληλα, αναφέρθηκε αναλυτικά σε σειρά από τομείς όπου γίνονται «σημαντικά βήματα στην κοινωνική προστασία»:
- Επιδότηση ενοικίου: «Γίνεται, για πρώτη φορά, μετά τον νόμο για την ανθρωπιστική κρίση, όταν είχαμε δώσει επιδότηση στέγης σε 20.000... Σήμερα το διευρύνουμε... Θα δώσουμε σε πάνω από 300.000 οικογένειες επιδότηση ενοικίου, ίσως φτάσουμε τις 340.000. Αφορά επιδότηση από 70 ευρώ έως 210 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας. Εάν η οικογένεια δεν έχει ενοίκιο, αλλά στεγαστικό δάνειο, τα λεφτά θα πιστώνονται κατευθείαν στην τράπεζα για τη μηνιαία δόση. Είναι ένα πολύ μεγάλο μέτρο, γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα πρόγραμμα επιδότησης στέγασης... Μπαίνει σε νέα βάση η πολιτική για την κατοικία. Θα έχουμε και άλλα μέτρα» υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
- Αναπηρία: Από την 1η Ιανουαρίου 2019, ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) θα δίνει τα προνοιακά επιδόματα, είπε η κ. Φωτίου, διευκρινίζοντας ότι ήταν πάγιο αίτημα να υπάρξει ίδια ημέρα για όλους τους ανάπηρους στην Ελλάδα που θα παίρνουν το προνοιακό τους επίδομα. «Αυτό θα το καταφέρουμε σε πανελλήνια κλίμακα» σημείωσε. «Στην αρχή, θα είναι δίμηνη, μετά θα γίνει κάθε μήνα» διευκρίνισε. Είπε επίσης, ότι καταργούνται τα 46 ευρώ για τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και εισάγεται ο ηλεκτρονικός φάκελος αναπηρίας, ώστε να τελειώσει η ταλαιπωρία των αναπήρων, ενώ «κάναμε 145 τις μη αναστρέψιμες αναπηρίες, από 35, που σημαίνει ότι δε θα ξαναπάει σε ΚΕΠΑ ένας δικαιούχος».
- Για το παιδί: «Συνδέουμε ευθέως όλες τις παροχές και τις πολιτικές μας με το δημογραφικό πρόβλημα...» ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης. «Τα επόμενα δύο χρόνια χρηματοδοτούμε νέες θέσεις για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς με voucher, ώστε να μην είναι κανένα παιδί εκτός. «Με το νέο ενιαίο επίδομα παιδιού, που εφαρμόσαμε ψηφιακά το 2018 και το κάναμε 70 ευρώ από 40 ευρώ ανά παιδί, έχουμε αύξηση από τις 800.000 οικογένειες που το έπαιρναν σε 900.000 οικογένειες, μέσα σε έναν χρόνο... Ενώ μέχρι τώρα δίνονταν με άδικο τρόπο 650 εκατ. ευρώ, τώρα δίνεται πάνω από 1 δισ. ευρώ και το ποσό αυξάνεται συνεχώς, γιατί οι γονείς βλέπουν ένα επίδομα που έχει σημασία και το παίρνουν με απλό, ψηφιακό τρόπο» επισήμανε η Θεανώ Φωτίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr