Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της ανέφερε: «Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέληξε ομοφώνως στην απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας – Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ως εκ τούτου, η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους».
«Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή. Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας» καταλήγει η ανακοίνωση του Μαξίμου.
Η τελευταία φράση της ανακοίνωσης αποτυπώνει τις διαθέσεις της κυβέρνησης, επιχειρώντας να κόψει κάθε συζήτηση για το εργασιακό καθεστώς των κληρικών.
Εμμένει στην κοινή ανακοίνωση ο αρχιεπίσκοπος
Στο πλευρό του πρωθυπουργού φαίνεται πως τάσσεται και ο αρχιεπίσκοπος, ο οποίος δεν έκρυψε την ικανοποίησή του και παρέπεμψε στη συνέχιση της κοινής συνεργασίας Εκκλησίας-Πολιτείας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
«Με ικανοποίηση χαιρετίζω την δήλωση του κ. Πρωθυπουργού σχετικά με την σημερινή ομόφωνη απόφαση της έκτακτης Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και την συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Η από κοινού συνεργασία αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα για την εμβάθυνση των διακριτών μας ρόλων στο πλαίσιο πάντα της από κοινού εξυπηρέτησης των συμφερόντων του λαού μας».
Ρίχνει τους τόνους η κυβέρνηση αλλά διαφωνούν οι ΑΝΕΛ
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επιχείρησε χθες με ραδιοφωνική του συνέντευξη να ρίξει τους τόνους λέγοντας ότι η «ιεραρχία έχει κάθε λόγο να στηρίξει αυτή τη συμφωνία». Σσυνέχισε λέγοντας ότι είναι «η πρώτη φορά ίσως στη μεταπολιτευτική ιστορία που αντί να προχωράει η πολιτεία σε μονομερείς ενέργειες προσπαθεί να επιλύσει ιστορικές εκκρεμότητες με όρους, διαλόγου, κατανόησης και συναίνεσης».
Αντίθετα στο πλευρό της Ιεράς Συνόδου που ζητά να μην αλλάξει τίποτα σε σχέση με την μισθοδοσία του κλήρου και όχι σε εκείνο της κυβέρνησης, φαίνεται πως στέκονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, πηγή των ΑΝΕΛ ανέφερε πως το κόμμα του Πάνου Καμμένου, αποδέχεται την απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Διευκρινίζει ακόμα ότι μέχρι σήμερα οι ΑΝΕΛ είχαν κρατήσει διακριτική στάση, ώστε να μην προκαταβάλουν τις αποφάσεις της εκκλησίας.
Το Μέγαρο Μαξίμου, από την άλλη, έχει ήδη απαντήσει στην Ιερά Σύνοδο ξεκαθαρίζοντας πως η απόφαση για την μισθοδοσία των κληρικών ανήκει στο κράτος.
Βολές Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ
«Η κυβέρνηση έδειξε το αληθινό της πρόσωπο του αυταρχισμού και της δολιότητας», τόνισε ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ και προσέθεσε πως «ο Ιερώνυμος έπραξε καθ' υπέρβασιν της εξουσίας του».
Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, μιλώντας σήμερα Σάββατο στον ΣΚΑΪ, σημείωσε πως ο «Ιερώνυμος δεν μπορεί να εκφράζει μόνος του την εκκλησία».
Αφού κατηγόρησε ως «υπεύθυνο για τον αυταρχισμό που εκδηλώνεται τους κυρίους Τσίπρα και Καμμένο» τόνισε πως «το κλειδί των εξελίξεων το κρατά ο συγκυβερνήτης Πάνος Καμμένος».
«Πήγαν να παγιδεύσουν την εκκλησία πετώντας μας από το μισθολόγιο, θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους ανέφερε επίσης ο Μητροπολίτης Πειραιώς
«Η εκκλησία διοικείται βάσει του συνοδικού θεσμού "όπως ακριβώς οι Άγιοι Απόστολοί μας παρέδωσαν"» ανέφερε και σημείωσεότι ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είναι ο πρώτος μεταξύ 81 ίσων. «Η ορθόδοξη εκκλησία είναι συνοδική και όχι ενός ανδρός αρχή όπως η Παπική. Ο μόνος που υποχρεώνει την εκκλησία είναι το ιερό σώμα της ιεραρχίας και ότι όλοι οι υπόλοιποι είναι απλά εντολοδόχοι οι οποίοι μπορεί και να λειτουργούν καθ’ υπέρβαση».
«Θέλουν να καταστήσουν ανίσχυρη την εκκλησία αλλά θα βρουν μπροστά τους την Ευρώπη και την ΕΣΔΑ» ανέφερε υπογραμμίζοντας ότι «αν κατατεθεί στη βουλή νομοσχέδιο με αυτό το περιεχόμενο θα καταθέσουμε άμεσα προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».
«Δεν ζητούμε χαριστική συμπεριφορά και αντιμετώπιση αλλά νομιμότητα και ηθική διάσταση των πραγμάτων, αν προσφύγουμε στα δικαστήρια θα δικαιωθούμε», κατέληξε.
Να υπενθυμίσουμε ότι κατά την πρόσφατη έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, πάρθηκε η απόφαση να συζητηθούν όλα τα θέματα της Συμφωνίας Κράτους-Εκκλησίας αλλά όχι το ζήτημα της αλλαγής καθεστώτος στη μισθοδοσία του κλήρου. Επίσης η Ιεραρχία αποφάσισε ομόφωνα να συσταθεί ειδική επιτροπή, η οποία θα συζητήσει τις λεπτομέρειες για τη Συμφωνία.
Ωστόσο με χθεσινή ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου στην οποία σχολίαζε την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος τόνιζε ότι «η μισθοδοσία των εκκλησιαστικών λειτουργών αποτελεί ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας».
«Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέληξε ομοφώνως στην απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας – Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.Ως εκ τούτου, η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους.Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή.Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr