«Είναι μια ικανή αφετηρία για να εμπλουτίσουμε και να εμβαθύνουμε τη σχέση κράτους εκκλησίας. Το θέμα είναι αν θέλουμε να μπει τάξη σε αυτή τη σχέση. Αν βουλιάξουμε στο τυπικό μέρος, χαθήκαμε. Προτιμώ από την ακινησία, τη δυσπιστία και τελικώς την παρακμή, να περνάμε σε μια φάση που ευαγγελίζεται επανατοπoθετήσεις. Και μόνο ότι αναγνωρίζεται ότι υπάρχει θέμα στο περιουσιακό, είναι κίνηση σημαντική. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Οι εκκλησιαστικοί και παραεκκλησιαστικοί ανταγωνισμοί σωματείων και δελφίνων καλό είναι να καταλαγιάσουν» τόνισε και συμπλήρωσε:
«Οι πνεύμονες, η καρδιά και η σπονδυλική στήλη της εκκλησίας είναι οι ιερείς. Να ζητούν αυτοί διαρκή κηδεμονία από το κράτος γιατί δεν έχουν εμπιστοσύνη στην ιεραρχία; Δεν μπορώ να δεχτώ ότι υπάρχουν τέτοιες απόψεις. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι υπάρχουν «παπαδοφάγοι» και παπαδολάτρες». Είναι πρόβλημα δομής. Προωθούμε λύσεις για να βρει η εκκλησία την απολεσθείσα συνοδικότητά της. Η εκκλησία θα πρέπει να επαναφέρει την παράδοση και δια της παραδόσεως να εκμοντερνιστεί. Ξεκαθαρίζουν τα πράγματα. Όλοι θέλουμε αυτοτέλεια της εκκλησίας, οικονομική και πνευματική. Ας το δούμε αλλιώς. Σε όλη τη μεταπολίτευση είχαμε τρεις αρχιεπισκόπους κι ουδέποτε φτάσαμε τόσο κοντά. Δια της αδρανείας περνάγανε δεκαετίες. Δένει γέφυρες η συμφωνία».
Παράλληλα για άλλη μια φορά τόνισε ότι οι ιερείς δε θα πρέπει να ανησυχούν για το νομικό, οικονομικό και ασφαλιστικό τους στάτους. «Είμαι σε θέση να εκτιμώ ότι δεν απειλείται η οικονομική κατάσταση των ιερέων. Θα πρέπει να καθησυχαστούν. Ούτε το ασφαλιστικό τους καθεστώς ούτε το στάτους μέσα στο νομικό πρόσωπο της εκκλησίας θα διαταραχτεί» κατέληξε ο Ν. Ξυδάκης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr