Οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων δείχνουν πως η Συνταγματική Αναθεώρηση από την παρούσα Βουλή θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν απίθανη. Ασφαλώς, ο Αλέξης Τσίπρας το γνώριζε αυτό εξ αρχής και επί της ουσίας παίζει το… χαρτί της Συνταγματικής Αναθεώρησης για να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο με την αντιπολίτευση για ζητήματα διαφθοράς και διαφάνειας, με την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών σε πρώτο πλάνο.
Μπορεί ο κ. Τσίπρας με την επιστολή που απέστειλε στους αρχηγούς των κομμάτων να δηλώνει πως επιδιώκει διάλογο και συναίνεση, ωστόσο, οι απαντήσεις που έλαβε δείχνουν πως δεν υπάρχει τέτοια διάθεση.
Στην επιστολή του ο Πρωθυπουργός ζητά τη συνεισφορά τους ώστε η διαδικασία Συνταγματικής Αναθεώρησης να προχωρήσει άμεσα και "να μην αφήσουμε στις καλένδες της επόμενης πενταετίας, ώριμες αλλαγές στο Σύνταγμά μας".
Η ΝΔ θέλει πρώτα εκλογές
Η Νέα Δημοκρατία τοποθετήθηκε με ανακοίνωσή της για την επιστολή Τσίπρα, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει στην πραγματικότητα διάθεση συναίνεσης, αλλά μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα εκτιμά πως οι προτάσεις των κομμάτων για τη Συνταγματική Αναθεώρηση πρέπει να ανακοινωθούν και να κριθούν από τους πολίτες στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Το ΚΚΕ από τη μεριά του τονίζει ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιλαϊκές, ενώ θεωρεί πως ο Αλέξης Τσίπρας εξυπηρετεί μικροπολιτικές σκοπιμότητες:
Σε σχόλιό του αναφέρει συγκεκριμένα πως «οι επιδιωκόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα, όχι μόνο δεν αλλάζουν, αλλά ενισχύουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του. Αυτό επιδιώκεται και με την αντιδραστικοποίηση διατάξεων (όπως είναι η ενίσχυση του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας), αλλά και με κάποια ημίμετρα αντί για κατοχύρωση υπερώριμων αιτημάτων, όπως ο πλήρης διαχωρισμός κράτους - εκκλησίας. Επίσης, με ψευδεπίγραφα συνθήματα 'περί ενίσχυσης της δημοκρατίας' υποκρύπτεται η επιδίωξη της κυβέρνησης να ενισχυθεί ο διπολικός καβγάς με τη ΝΔ, στη βάση του κάλπικου διλήμματος 'πρόοδος - συντήρηση', τη στιγμή που ταυτίζονται στα κρίσιμα ζητήματα».
«Το ΚΚΕ θα τοποθετηθεί συγκεκριμένα και θα πάρει μέρος στη διαδικασία που προβλέπεται, καταθέτοντας τις δικές του προτάσεις», συμπληρώνουν από τον Περισσό.
«Όταν αλλάζεις το Σύνταγμα πρέπει να χτυπάς τις παθογένειες του δημόσιου βίου. Επίσης όταν το κράτος κάνει προμήθειες και μεγάλα δημόσια έργα πρέπει να παρίσταται εισαγγελικός λειτουργός στις επιτροπές που θα βγαίνει μετά από κλήρωση από το σώμα εισαγγελέων εφετών. Διαφορετικά η διαφθορά θα συνεχιστεί», σχολίασε από τη μεριά του ο Βασίλης Λεβέντης.
Μόνο θετικό το Ποτάμι
Μοναδική θετική αντίδραση στην επιστολή Τσίπρα, θα πρέπει να θεωρείται αυτή του Ποταμιού, που δηλώνει ότι θα προσέλθει στο δημόσιο διάλογο που ζητά ο Πρωθυπουργός.
Παρέθεσε βέβαια τις δικές του προτάσεις και υπογράμμισε πως δεν πρόκειται να δεχθεί… εκπτώσεις.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr