Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, ψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΔΗΣΥ, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι, ενώ καταψήφισαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ. Επίσης υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και η υπουργική τροπολογία με την οποία παραχωρείται δωρεάν για 99 χρόνια, έκταση 29.284 τ.μ. ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Άμυνας και του Ελληνικού Δημοσίου, στο ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο του ΠΑΟΚ για την κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων.
Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ και του Ποταμιού, που δήλωσαν "παρών", διευκρινίζοντας πάντως ότι τάσσονται υπέρ της κατασκευής των νέων αθλητικών εγκαταστάσεων του ΠΑΟΚ.
Την τροπολογία, υποστήριξαν νωρίτερα, τόσο η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελος και η υφυπουργός 'Αμυνας Μαρία Κόλια-Τσαρουχά.
Η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, απέρριψε την κριτική της αντιπολίτευσης, που έκανε λόγο για εθνικό έγκλημα και κατηγορούσε παράλληλα την κυβέρνηση ότι ξεπουλά τον πολιτιστικό πλούτο της χώρας μεταβιβάζοντας αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία στο Υπερταμείο. Στα υποθηκοφυλακεία της χώρας μπορεί κανείς να εξακριβώσει αν έγιναν αυτά που ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, παρατήρησε η κ. Ζορμπά.
"Το υπουργείο Πολιτισμού, από το 2015 δεν έχει μεταβιβάσει κανένα ακίνητο, κανένα αρχαιολογικό χώρο ή μουσείο που ανήκει στην πολιτιστική κληρονομικά της χώρας. Αυτά που αναφέρονται στο νόμο ως εξαιρέσεις, να τα λάβετε σοβαρά υπόψη. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση, έχουν σταλεί στις υπηρεσίες για να γίνει ο τελικός κατάλογος, θα επανέλθουμε στη Βουλή και θα κάνουμε ανακοινώσεις", ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Ζορμπά.
Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο, η κ. Ζορμπά τόνισε ότι η πρόταση για τη συνένωση των λειτουργιών του Κρατικού Μουσείου Τέχνης με το Μακεδονικό Μουσείο και το κοινωφελές ίδρυμα "Άλεξ Μυλωνά", ανοίγει το δρόμο για τη δυναμική προοπτική τους σε καιρούς μεταβατικούς, αφήνοντας έτσι πίσω τους τη βαθιά κρίση που βίωσαν οι πολίτες.
"Η δική μας προσπάθεια είναι να αποτρέψουμε την κατάρρευση του πολιτιστικού αγαθού. Αποβλέπουμε στρατηγικά, στο να προωθήσουμε ένα δημόσιο πρότυπο μουσειακής πολιτικής με ταυτόχρονη ανάδειξη και ανάπτυξη του πολιτιστικού μας πλούτου", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, έκανε λόγο για ένα πρωτοποριακό εγχείρημα, ενώ έδωσε έμφαση στις "σημαντικές πρόνοιες" που υπάρχουν για την επιλογή, τόσο του καλλιτεχνικού διευθυντή (που για πρώτη φορά θα γίνεται μετά από διεθνή διαγωνισμό) όσο και των μελών του διοικητικού συμβουλίου του νέου Οργανισμού.
"Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε αυτό το αναπτυξιακό σχέδιο, αυτή την μεγάλη, πραγματική επένδυση στο πολιτισμό μας, και πιστεύουμε ότι σύντομα θα βρει το δρόμο του προς όφελος και του πολιτιστικού μας πλούτου και της ελληνικής κοινωνίας", κατέληξε η κ. Ζορμπά.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ευσταθία Γεωργοπούλου - Σαλτάρη, που τόνισε ότι το υπουργείο Πολιτισμού, εγγυάται τη βιωσιμότητα του νέου Οργανισμού.
Από την πλευρά της, η εισηγήτρια της ΝΔ Όλγα Κεφαλογοάννη, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο διακατέχεται από δημιουργική ασάφεια, ιδιαίτερα επί της διαδικασίας επιλογής των προσώπων, ενώ έκανε λόγο για ένα πανίσχυρο διοικητικό συμβούλιο που θα ελέγχει τα πάντα και για έναν Οργανισμό χωρίς καμία πρωτοτυπία και ευελιξία.
"Εμείς, που στο παρελθόν δουλέψαμε για τη συνένωση των μουσείων μας, δεν είμαστε αισιόδοξοι με τον τρόπο που αποπειράται η κυβέρνηση να υλοποιήσει το εγχείρημα. Διόγκωση της γραφειοκρατίας, απόπειρα ελέγχου του Οργανισμού, απουσία σχεδίου βιωσιμότητας, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου που μας δημιουργούν σοβαρές επιφυλάξεις για την επιτυχία του", υποστήριξε η κ. Κεφαλογιάννη.
"Θα μπορούσε να είναι ένα νομοσχέδιο μεγαλόπνοο, ένα αναπτυξιακό άλμα με όχημα τον πολιτισμό μας, αλλά αυτή η ευκαιρία δυστυχώς χάθηκε", υπογράμμισε η εισηγήτρια της ΔΗΣΥ Χαρά Κεφαλίδου.
Τόνισε ακόμα, ότι η προσπάθεια για την συνένωση των μουσείων διακατέχεται από αγκυλώσεις, γραφειοκρατία, γκρίζες ζώνες, προχειρότητα και ασχετοσύνη.
"Το παρόν νομοσχέδιο είναι μεν χρήσιμο, πολύ κατώτερο όμως των δυνατοτήτων του. Από μεγαλόπνοο σχέδιο, έγινε μικρό υβριδικό και τελικά στενόχωρο. Θα το στηρίξουμε, του λείπει όμως η τόλμη κα το όραμα", κατέληξε η κ. Κεφαλίδου.
Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος, έκανε λόγο για ένα άνευ ουσιαστικής σημασίας νομοσχέδιο, το οποίο όπως είπε, ούτε μία διάταξή του δεν προσφέρει στην ανάδειξη της ελληνικής ιστορίας και του μακεδονικού αγώνα.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελλής, επεσήμανε ότι η σημερινή κυβερνητική πολιτική κινείται στις ίδιες ράγες με των προηγούμενων κυβερνήσεων, που δεν είναι άλλη από την εμπορευματοποίηση της τέχνης και του πολιτισμού, και την παράδοσή τους στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και των ιδιωτικών συμφερόντων.
"Μόνο θετικά στοιχεία έχει η συνένωση των τριών μουσείων", ανέφερε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Κώστας Ζουράρις.
"Η ίδρυση αυτού του μουσείου, είναι η επιτομή μιας πολύχρονης, πολυδαίδαλής διαδικασίας. Αυτό που κάνουμε σήμερα, επί της αρχής είναι στο σωστό δρόμο, παραμένουν όμως εκκρεμότητες όπως για το πώς θα εφαρμοστεί, χωρίς να γίνει εργαλείο κομματικού διορισμού", υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γρηγόρης Ψαριανός. "Το νομοσχέδιο είναι στη σωστή κατεύθυνση. Λέμε ναι επί της αρχής. Η ιδέα είναι ελπιδοφόρα, με την προϋπόθεση ότι θα γίνει σωστή διαχείριση και θα επιλεγούν οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις", συμπλήρωσε.
Υπέρ της αρχής του νομοσχέδιου τάχθηκε και ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Δημήτρης Καβαδέλλας.
Να σημειωθεί τέλος ότι στο νομοσχέδιο, υπερψηφίστηκαν και οι τροπολογίες που προβλέπουν:
-Παράταση μέχρι τις 15/1/2019 της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των αναρτημένων δασικών χαρτών που έληξε στις 18/10/2018/
- Την δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίοι κατέχουν την πλειοψηφία ναυτιλιακών εταιρών, εφόσον αυτές τελούν υπό εκκαθάριση ή λυθούν και τεθούν υπό εκκαθάριση μέχρι τις 31/10/2018.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr