Οπως τόνισε ο κ. Μίχαλος «η κύρια ευθύνη της προσπάθειας για την ανάκαμψη της οικονομίας και την οριστική έξοδο από την κρίση, βρίσκεται πλέον στα δικά μας χέρια.
-Η Ελλάδα είναι αυτή που πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
-Η Ελλάδα είναι αυτή που οφείλει να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια,.
-Η Ελλάδα είναι αυτή που οφείλει να πείσει τη διεθνή επενδυτική κοινότητα και να προσελκύσει τα κεφάλαια που απαιτούνται για την ανάπτυξη.
Η Ελλάδα είναι αυτή που πρέπει να διαμορφώσει ένα βιώσιμο και ευνοϊκό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις της.
Σε όλα αυτά τα μέτωπα, οι προκλήσεις παραμένουν σημαντικές:
o Οι αγορές εξακολουθούν να μας αντιμετωπίζουν με δυσπιστία.
o Η δέσμευση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μπορεί να λειτουργεί καθησυχαστικά προς τις αγορές, αλλά περιορίζει ασφυκτικά τα περιθώρια για τολμηρές φορολογικές μειώσεις και υψηλότερες δημόσιες επενδύσεις.
o Η συμβολή του τραπεζικού συστήματος στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης παραμένει ελάχιστη έως ανύπαρκτη.
o Η χώρα εξακολουθεί να καταλαμβάνει χαμηλές θέσεις σε όλες τις διεθνείς κατατάξεις για την ανταγωνιστικότητα.
o Τα βασικά εμπόδια στην άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας εξακολουθούν να υπάρχουν: υπερφορολόγηση, πολύπλοκο και ασταθές φορολογικό περιβάλλον, έλλειψη σαφούς κανονιστικού πλαισίου για τις επενδύσεις, αδυναμία παραγωγής καινοτομίας, γραφειοκρατία και αναποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης.
Το συμπέρασμα, επομένως, είναι σαφές: η πορεία προς την ανάκαμψη είναι κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένη. Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι δύσκολο. Και απαιτεί εθνικό σχέδιο, τόλμη, αποφασιστικότητα.
Προς την κατεύθυνση αυτή, η Επιμελητηριακή Κοινότητα έχει καταθέσει μια σειρά από προτάσεις, τις οποίες το ΕΒΕΑ υιοθετεί και υποστηρίζει πλήρως.
Με την ευκαιρία της παρουσίας σας εδώ, θα μου επιτρέψετε να αναφέρω συνοπτικά τις κυριότερες από αυτές.
Ως προς τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, οι προτάσεις μας περιλαμβάνουν:
o Την εφαρμογή μιας σταθερής βιομηχανικής, τουριστικής και ενεργειακής πολιτικής, με ενίσχυση δυναμικών κλάδων και κίνητρα για επένδυση στην καινοτομία.
o Την ολοκλήρωση του εθνικού χωροταξικού σχεδίου και κωδικοποίηση των επιτρεπόμενων χρήσεων γης.
o Τη δημιουργία ενιαίου ηλεκτρονικού χάρτη, με όλες τις θεσμικά χαρακτηρισμένες ζώνες: δασικές και αρχαιολογικές εκτάσεις, προστατευόμενες περιοχές κ.λπ.
o Τη θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών δόμησης, λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και τουριστικών, βιοτεχνικών, βιομηχανικών και μεταποιητικών επιχειρήσεων.
o Την περαιτέρω αξιοποίηση μοντέλων συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, για την ανάπτυξη κρίσιμων υποδομών και υπηρεσιών, για την υλοποίηση επενδύσεων σε τομείς – κλειδί όπως είναι οι μεταφορές, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η ενέργεια, η διαχείριση των απορριμμάτων, η αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.
o Αποφασιστικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη μείωση του κόστους της ενέργειας και ειδικά των βιομηχανικών τιμολογίων.
o Αξιοποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου και των Κοινοτικών Πόρων για την στήριξη επενδύσεων και δικτύων πώλησης και προβολής των επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό.
Διεκδικούμε επίσης, ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο στήριξης για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις:
o Με ενθάρρυνση των επενδύσεων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της καινοτομίας
o Με δημιουργία δομών ενημέρωσης και υποστήριξης
o Με ανάπτυξη ευέλικτων χρηματοδοτικών εργαλείων
o Με παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη συνεργατικών επιχειρηματικών σχημάτων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr