Ο πρωθυπουργός ορκίστηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και ως υπουργός Εξωτερικών. Η τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν πολύ σύντομη καθώς ο κ. Τσίπρας ορκίστηκε με πολιτικό όρκο. Ακολούθως ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου και θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης-παραλαβής με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.
Οι δηλώσεις Κοτζιά και τα καρφιά για τα απόρρητα κονδύλια
Τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την τιμή που του έκανε να του δώσει την δυνατότητα να αναμετρηθεί με τα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής ευχαρίστησε ο Νίκος Κοτζιάς κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών.
«Κύριε πρωθυπουργέ κάτω από την ηγεσία σας η κυβέρνηση μπόρεσε να βγάλει τη χώρα από τον βούρκο που βρέθηκε να ξεπεράσουμε την ανυποληψία και μια κατάσταση που δεν μας ακούγανε. Σήμερα μας ακούν και θέλουν τη γνώμη μας. Είμαι ευτυχής για τα συγχαρητήρια που έλαβα από ξένους συναδέλφους και την έκφραση λύπης που απελευθέρωσα τον εαυτό μου από το βάρος αυτών των προβλημάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην ΥΠΕΞ.
Όπως είπε η χώρα κατάφερε στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν να βάλει στο τραπέζι θέματα που εκκρεμούσαν για δεκαετίες και έγινε ένα βήμα μπροστά στο θέμα του Σκοπιανού και ευχαρίστησε τους βουλευτές των Σκοπίων που ψήφισαν χθες. «Παραιτήθηκα και είμαι ευτυχής, είναι παράδοξο».
Αναφορικά με το Κυπριακό τόνισε ότι άλλαξε η ατζέντα και μπορέσαμε να θέσουμε πάνω στο τραπέζι το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας που δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει. «Πρώτη φορά βγήκαμε από διαπραγματεύσεις χωρίς blame game εις βάρος μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σε ότι αφορά την ΑΟΖ υποστήριξε ότι έγιναν πολύ σημαντικά βήματα και είμαστε στην τελική φάση διαπραγμάτευσης με την Ιταλία και την Αλβανία και θα προχωρήσει ο 10ος γύρος με την Αίγυπτο.
Σημείωσε ότι υπάρχουν δυο έτοιμα νομοσχέδια για τον οργανόγραμμα του υπουργείου και αυτό για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.
«Είμαι ευτυχής που τα τελευταία χρόνια στείλαμε 93 υποθέσεις στον εισαγγελέα και κάποιοι που κάνουν τους αδιάφθορους σήμερα ρίχνοντας λάσπη με τα βρώμικά τους χέρια δεν θέλουν να τα καταγράψουν αυτά», τόνισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών. Αφορούν υποθέσεις από κατάχρηση χρημάτων μέχρι πώλησης βίζας.
«Η παραπομπή στους εισαγγελείς δεν είναι αυστηρό μέτρο. Το οφείλουμε στην συντριπτική πλειονότητα των στελεχών του υπουργείου που είναι καθαροί», συμπλήρωσε.
Αναφορικά με τα απόρρητα κονδύλια, όπως είπε, έγινε νόμος και περνούν από έλεγχο από ανώτατους διπλωμάτες και από εκεί πάνε απευθείας στη Βουλή. Κάποιοι εκεί νομίζουν ότι μπορούν να τα δίνουν στη δημοσιότητα ή να δίνουν στραβά στοιχεία αλλά για να δοθεί οποιοδήποτε ποσό πρέπει να έχει την βεβαίωση της Βουλής ότι έχει εγκριθεί.
«Οι αθλιότητες των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας υπάρχει έλλειψη σοβαρότητας. Αν αυτά που λένε ήταν αληθινά ήταν σαν να λένε σε τρίτες χώρες μην συνεργάζεστε για τους Ελληνες γιατί θα σας θέσουν σε κινδύνους. Είναι άθλιοι αυτοί που το κάνουν».
Οι δηλώσεις Τσίπρα
Ο Νίκος Κοτζιάς ήταν πολύτιμος συνεργάτης υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών και τον ευχαρίστησε για όσα όσα προσέφερε για τον ελληνισμό και τη δημιουργία ενός νέου δόγματος στην εξωτερική πολιτική. Χαρακτήρισε ιστορική στιγμή για την ελληνική εξωτερική πολιτική τις εξελίξεις στο ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ.
«Το 2015 παραλάβαμε μία χώρα όχι μόνο με οικονομικά προβλήματα, απαξιωμένη στις αγορές και στους δανειστές, παρία στη διεθνή οικονομική σκηνή, αλλά και μια χώρα με υποβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο» είπε ο κ. Τσίπρας.
«Σήμερα το κύρος και η γεωπολιτική δυναμική της χώρας έχει αναβαθμιστεί. Αποτελεί ηγετική δύναμη στα Βαλκάνια και πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και ταυτόχρονα επεκτείνεται» συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών έκανε λόγο για μεγάλη επιτυχία, σημειώνοντας πως είναι πολύ δύσκολο σε καιρό ειρήνης μία χώρα να αλλάζει το συνταγματικό της όνομα. Όπως είπε σήμερα υλοποιείται με αποφασιστικότητα μία εθνική γραμμή, που καθορίστηκε από το 2008 στο Βουκουρέστι.
«Σήμερα είναι ιστορική, συμβολική ημέρα για την εξωτερική μας πολιτική» μετά την χθεσινοβραδινή ψηφοφορία στην ΠΓΔΜ, τόνισε.
Το οργιώδες παρασκήνιο στη χθεσινή συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ
Έπειτα από μία θυελλώδη ημέρα με έντονο παρασκήνιο διαβουλεύσεων, η βουλή της ΠΓΔΜ συνεδρίασε τελικά αργά το βράδυ της Παρασκευής με την πλειοψηφία να εγκρίνει την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας. Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων εξασφάλισε την πλειοψηφία των δύο τρίτων των βουλευτών, δηλαδή 80 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης.
Έπειτα από ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, τελικά βρέθηκαν οι οκτώ ψήφοι επιπλέον που έψαχνε η κυβερνητική πλειοψηφία για να περάσει την έναρξη της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης, που αποτελεί το πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία.
Από το μεσημέρι της Παρασκευής, MME στην ΠΓΔΜ μετέδιδαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ είχε βρει την πλειοψηφία που απαιτείται για να περάσει όσα προβλέπονται στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ακολούθησε διάψευση από τη μεριά της αντιπολίτευσης, αλλά και έντονες πιέσεις από εξωτερικές δυνάμεις, όπως τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που παρότρυναν τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν.
Ακολούθησε ένα ... θρίλερ διαβουλεύσεων με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει μέχρι και δωροδοκίες.
Το πρώτο χτύπημα Καμμένου
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας εκδηλώθηκε χθες αργά το βράδυ, τουίταρε και υιοθέτησε τα περί δωροδοκίας βουλευτών του VMRO για να υπερψηφίσουν την πρόταση Ζάεφ και καταλήγοντας: «Ντρέπομαι».
Η απάντηση ήρθε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο... των Σκοπίων ο οποίος του συνέστησε να μην ακούει και να μην μοιράζεται τα fake news περί δωροδοκιών. Πλέον όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον κυβερνητικό εταίρο και τα επόμενά του βήματα καθώς ο πρωθυπουργός έχει ήδη προειδοποιήσει πως δεν θα ανεχτεί άλλο φαινόμενο διγλωσσίας.
Νίμιτς: Ικανοποίηση για τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ
Σε δήλωσή του στη «Φωνή της Αμερικής» (Voice of America), ο κ. Νίμιτς χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «ευπρόσδεκτη εξέλιξη» για ολόκληρη την Ευρώπη, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της συμφωνίας θα γίνουν ομαλά, μεταδίδει το ΑΠΕ.
Ειδικότερα, η δήλωση του κ. Νίμιτς αναφέρει:
«Ενημερώθηκα για την πρόσφατη ψηφοφορία την Παρασκευή το βράδυ στο εθνικό κοινοβούλιο και θέλω να εκφράσω την μεγάλη ικανοποίηση μου για αυτό το αποτέλεσμα. Αυτή είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη όχι μόνο για τη χώρα σας (πΓΔΜ) αλλά για την περιοχή και για την Ευρώπη. Θέλω να συγχαρώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, και ιδίως την ηγεσία της, για αυτό το σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Με εντυπωσίασε ιδιαίτερα το πώς το δημοκρατικό σύστημα εργάστηκε αποτελεσματικά και υπεύθυνα, σύμφωνα με το συνταγματικό σύστημα και το δημοκρατικό πνεύμα του λαού. Ελπίζω ότι τα υπόλοιπα βήματα θα προχωρήσουν ομαλά για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και ενθαρρύνω όλους τους πολιτικούς ηγέτες να συνεργαστούν εποικοδομητικά για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία και να προχωρήσουν στην υλοποίηση της. Εξ ονόματος του Γενικού Γραμματέα μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να βοηθήσουν σε αυτή τη διαδικασία, όπως πάντα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr