Την αρχή έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος το μεσημέρι της Πέμπτης, υποδεχόμενος τον κ. Σταϊνμάιερ στο Μέγαρο Μαξίμου έθεσε... πλαγίως το ζήτημα.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός είπε ότι Ελλάδα και Γερμανία δεν πρέπει να ξεχάσουν ή «να κρύψουν κάτω από το χαλί όποιες διαφορές έρχονται από το μακρινό παρελθόν. Πρέπει να ορίσουμε από κοινού και με αλληλοσεβασμό το πεδίο επίλυσής τους με βάση το διεθνές δίκαιο που όλοι σεβόμαστε» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Ο Γερμανός Πρόεδρος απέφυγε να απαντήσει ευθέως, αλλά είπε πως και εμείς «δεν θέλουμε να ξεχάσουμε το παρελθόν ούτε να παραβλέψουμε την ηθική και πολιτική ενόχη που μας βαρύνει».
"Αυτό που κάνουμε είναι να τιμήσουμε τους νεκρούς και να ζητήσουμε συγγνώμη για τις φρικαλεότητες αυτές", σημείωσε ακόμα.
«Νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες»
Λίγες ώρες αργότερα, το βράδυ της Πέμπτης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο δείπνο που παραχώρησε προς τιμήν του κ. Σταϊνμάιερ, επανήλθε στο θέμα, χαρακτηρίζοντας «νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες» τις απαιτήσεις της Ελλάδας, που αφορούν το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις της εποχής της κατοχής.
Ο κ. Παυλόπουλος διευκρίνισε ότι τις απαιτήσεις αυτές δεν τις διεκδικούμε μονομερώς και αυθαιρέτως, αλλά αντιθέτως, τις εντάσσουμε στο πλαίσιο του κοινού μας διεθνούς και ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού και πρόσθεσε ότι με βάση τους κανόνες αυτού του πολιτισμού και, οπωσδήποτε, σε αρμόδιο δικαιοδοτικό forum καθένας θα υποστηρίξει τις θέσεις του.
Πάντως, ο Γερμανός Πρόεδρος έκανε πως δεν άκουσε και στο πλαίσιο της αντιφώνησής του στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του δεν είπε λέξη για το ζήτημα των αποζημιώσεων, που έθεσε ο κ. Παυλόπουλος.
Μία συγγνώμη δηλαδή πήραμε όλη κι όλη...
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr