Ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε την «ακροδεξιοποίηση, την Ορμπανοποίηση των κυρίαρχων, κρατούντων δεξιών κομμάτων» στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό το βλέπουμε και στη Νέα Δημοκρατία, όπου δεν έχουμε μόνο μια στροφή σε ακραία νεοφιλελεύθερες λύσεις, έχουμε μια αντίστοιχη στροφή και σε ακροδεξιές» και στο πλαίσιο αυτό σημείωσε την ανάγκη για μια ευρύτατη συμμαχία στην Ευρώπη, «στην οποία θα συμμετέχουν από την Αριστερά, τους Σοσιαλδημοκρατές και την Οικολογία, μέχρι όλοι όσοι θέλουν να υπερασπίσουν την κοινωνική Ευρώπη».
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό-προσφυγικό, ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε πως «έχει αναχθεί ως υπ' αριθμόν ένα θέμα», είπε ότι «είναι η συγκολλητική κόλλα του μετώπου της ξενοφοβίας και των λύσεων που θέλουν την επιστροφή σ' ένα εθνικιστικό παρελθόν, που δεν υπήρχε στην ουσία ποτέ, εκτός από τις πολύ μαύρες περιόδους για την ήπειρό μας» και υπογράμμισε ότι «εμείς θέλουμε να υπάρχουν ρεαλιστικές λύσεις σ' αυτό, που και να έχουν ανθρωπιστικό χαρακτήρα, αλλά προφανώς και να μην επιβαρύνουν υπέρμετρα τις χώρες πρώτης εισόδου, τις χώρες του Νότου, όπως είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Μάλτα».
Ερωτηθείς για την υποψηφιότητα Βέμπερ ως διαδόχου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως δεν θέλει να τη σχολιάσει και σημείωσε: «Είναι αλήθεια πως ο κ. Βέμπερ είχε στο παρελθόν προβεί σε δηλώσεις για τη χώρα μας που είχαν ακραίο περιεχόμενο αλλά εν πάση περιπτώσει κάθε κόμμα έχει τη δική του εσωτερική διαδικασία και θα επιλέξει. Το θέμα είναι να επιλέξει κάποιον που θα μπορέσει να έχει θετικό ρόλο σε αυτή τη μεγάλη σύγκρουση ανάμεσα στις δυνάμεις της προόδου και στις δυνάμεις που θέλουν να πάνε πίσω την ήπειρό μας σε μαύρες εποχές για την ίδια».
Ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος βρίσκεται στο Στρασβούργο, όπου ο πρωθυπουργός παρουσιάζει τις προτάσεις του για την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ακόμα πως ο κ. Τσίπρας στο χθεσινοβραδινό δείπνο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «είχε υποδοχή ηγέτη πρώτης γραμμής» και «ήταν φανερή και η αναβάθμιση τα τελευταία χρόνια του διεθνούς κύρους της χώρας μας, με τη Συμφωνία των Πρεσπών σαν κατ' εξοχήν παράδειγμα, αλλά και της προσωπικής ακτινοβολίας του πρωθυπουργού», ενώ αναφέρθηκε και στο χθεσινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τις πυρκαγιές, που «θέλει να έχουμε ίδια μεταχείριση με αυτή που είχε η Ιταλία με τις πρόσφατες θεομηνίες και άρα αμεσότερη και μεγαλύτερη απελευθέρωση κονδυλίων».
Σύμφωνα, δε, με τον αν. υπουργό Εξωτερικών, οι συναντήσεις και επαφές του πρωθυπουργού στο Στρασβούργο, πέραν του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος έχουν και εσωτερικό σε ό,τι αφορά ζητήματα της μεταπρογραμματικής εποπτείας, η οποία, όπως είπε, «διαφέρει ριζικά από τα μνημόνια, κυρίως γιατί δεν εγκρίνουν εκ των προτέρων τι θα κάνουμε, δεν έχουμε κάποιον να συγκυβερνά μαζί μας».
Όπως εξήγησε ο αν. υπουργός Εξωτερικών, «η μεταπρογραμματική εποπτεία συνίσταται στο να υπάρχουν εκθέσεις που θα αξιολογούν τις πολιτικές που προωθούμε για να δούμε αν πιάνουμε τους στόχους μας, αλλά προφανώς έχουμε κάθε συμφέρον να είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους εταίρους μας, να ξέρουν πώς προχωρούμε, να αντιλαμβάνονται π.χ. γιατί δεν θέλουμε να μειωθούν παραπάνω οι συντάξεις και να εξασφαλίζουν ότι κάτι τέτοιο θα γίνει».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr