Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει μεν το πλεονέκτημα να ανεβαίνει πρώτος στη ΔΕΘ και να είναι αυτός που θα θέσει πρώτος τους όρους του παιχνιδιού. Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται σε ετοιμότητα και έτοιμος να διαβάσει τις κινήσεις του αντιπάλου.
Αυτό έχει φανεί ήδη σε δύο πολύ σημαντικά σημεία που θα κρίνουν το νικητή και δεν έχουν τόσο να κάνουν με το περιεχόμενο των εξαγγελιών που θα ακούσουμε στη Θεσσαλονίκη.
Ποιος θα κερδίσει την εύνοια των κοινωνικών φορέων
Το πρώτο έχει να κάνει με τους κοινωνικούς εταίρους, που προέρχονται από όλο το φάσμα του επιχειρηματικού κόσμου και που είναι ξεκάθαρα πως τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θέλουν να πάρουν με το πλευρό τους.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη κάνει τις προσεγγίσεις του και στο πακέτο των παροχών που θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ, θα προσπαθήσει να τους δελεάσει και να τους πείσει πως αν του δώσουν πίστωση χρόνου και γιατί όχι, μία νέα τετραετία, θα μπορέσουν να συνεργαστούν ιδανικά.
Για το λόγο αυτό, καλά ενημερωμένες πηγές θέλουν τον Πρωθυπουργό να προτείνει στους κοινωνικούς φορείς να είναι «συνδιαχειριστές» των υπερπλεονασμάτων και του δημοσιονομικού χώρου που θα προκύψει στον προϋπολογισμό. Ο Αλέξης Τσίπρας θα προτείνει δηλαδή να κάτσουν μαζί στο ίδιο τραπέζι και να συναποφασίσουν πώς θα διαχειριστούν τα όσα οικονομικά περιθώρια υπάρχουν για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κάθεται ωστόσο με σταυρωμένα τα χέρια. Είναι ξεκάθαρο πως έχει «διαβάσει» τη συγκεκριμένη κίνηση και γι` αυτό φρόντισε να έχει και ο ίδιος συνάντηση με τους κοινωνικούς φορείς, πριν από την άνοδο Τσίπρα στη ΔΕΘ.
Είναι δε χαρακτηριστικό πως ο Πρόεδρος της ΝΔ, επισήμανε στους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων πως δεν πρέπει να παρασυρθούν από όσα ακούσουν από τον Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει ιδιαίτερα στο μότο «ό,τι λέμε εμείς, είναι εφαρμόσιμο», θέλοντας να περάσει το μήνυμα πως αντίθετα, ο Αλέξης Τσίπρας είναι αναξιόπιστος και τόσο ο λαός, όσο και οι φορείς δεν θα πρέπει να του δείχνουν την παραμικρή εμπιστοσύνη.
Το τρικ της προνομοθέτησης μέτρων
Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζοντας τα παραπάνω κι έχοντας φυσικά ως βαρίδι παλιότερες εξαγγελίες του και το «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» του 2015, έχει σκεφτεί έναν άλλον τρόπο για να φανεί πιο αξιόπιστος. Ως Πρωθυπουργός έχει και το μαχαίρι και το καρπούζι, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να προχωρήσει άμεσα σε νομοθέτηση ορισμένων τουλάχιστον εκ των εξαγγελιών του.
Θεωρείται δεδομένο λοιπόν πως μέχρι να αποφασίσει να προκηρύξει εκλογές, θα προχωρήσει σε νομοθέτηση όποιων μέτρων μπορέσει να περάσει, σε συμφωνία πάντα με τους δανειστές. Έχοντας ξαναπαίξει το ίδιο παιχνίδι, θεωρείται βέβαιο, πως στο πλαίσιο αυτό, θα ζητήσει συναίνεση και από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ασφαλώς θα κατηγορήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως δεν συναινεί σε μέτρα ελάφρυνσης της καθημερινότητας των πολιτών.
Η απάντηση που δίνει σε αυτό το… τρικ του Πρωθυπουργού ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πως δεν πρόκειται να δείξει καμία διάθεση συνεννόησης, καθώς η ΝΔ έχει το δικό της πρόγραμμα, το οποίο και θα εφαρμόσει μόλις γίνει κυβέρνηση.
Το είπε, άλλωστε και σε δηλώσεις του την Πέμπτη. Πως δηλαδή ο κ. Τσίπρας «δεν πρέπει να μπει καν στον κόπο να προνομοθετήσει μέτρα», καθώς «οι δεσμεύσεις αυτής της κυβέρνησης τελειώνουν τη μέρα των εκλογών».
«Η Νέα Δημοκρατία έρχεται με το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο θα θέσει στην κρίση του ελληνικού λαού κι εφόσον, εγώ πιστεύω, την εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, θα το εφαρμόσει με ταχύτητα κι αποτελεσματικότητα από την επόμενη μέρα των εκλογών», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Αυτές είναι λοιπόν οι δύο βασικές στρατηγικές ενόψει ΔΕΘ, αλλά και μακροπρόθεσμα. Μένει να δούμε ποια θα υπερισχύσει και ποια θα λειτουργήσει καλύτερα επικοινωνιακά.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr