Σε ό,τι αφορά στις συντάξεις και την αύξηση του κατώτατου μισθού οι αρμόδιοι υπουργοί δηλώνουν ανοιχτά πως η κυβέρνηση μπορεί να τα καταφέρει και να πετύχει τους στόχους της, χωρίς να υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις από τη μεριά των δανειστών.
Στην κυβέρνηση, μάλιστα θεωρούν πως αν πετύχουν αυτούς τους δύο στόχους θα περάσουν το μήνυμα πως πράγματι η κατάσταση έχει αλλάξει με την έξοδο από τα μνημόνια και η Ελλάδα μπορεί να παίρνει μόνη της αποφάσεις, εφόσον φυσικά ο… λογαριασμός βγαίνει και δεν δημιουργούνται δημοσιονομικά προβλήματα.
Μπαράζ δηλώσεων για τα εργασιακά
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που στο υπουργείο Εργασίας, η Έφη Αχτσιόγλου δηλώνει ξεκάθαρα πως η κυβέρνηση μπορεί να αποφύγει την περικοπή των συντάξεων. Ανάλογες δηλώσεις έχει κάνει και ο προκάτοχός της, Γιώργος Κατρούγκαλος, αλλά και άλλοι κορυφαίοι υπουργοί που βρίσκονται κοντά στον Πρωθυπουργό, όπως ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Νίκος Παππάς και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Από το υπουργείο Εργασίας προβάλλουν επίσης την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, ενώ η αναπληρώτρια υπουργός, Θεανώ Φωτίου, δεν δίστασε να δηλώσει πως στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει και η επαναφορά της 13ης σύνταξης.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ο Νίκος Παππάς προκάλεσε ανοιχτά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να δηλώσουν αν είναι υπέρ ή κατά της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της αύξησης του κατώτατου μισθού.
Όλα τα παραπάνω, αλλά και πιθανότατα κάποια επιπλέον επιδόματα σε αδύναμες ομάδες αναμένεται να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των παροχών που θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ.
Η φορολογία θέλει τον Ευκλείδη της
Ο Πρωθυπουργός επιθυμεί φυσικά να παρουσιάσει στη ΔΕΘ και ένα «πακέτο» φοροελαφρύνσεων, για το οποίο, όμως, ακόμη δεν γίνεται ιδιαίτερη μνεία από κυβερνητικά στελέχη.
Ο λόγος είναι ότι εκκρεμεί ο ανασχηματισμός και φυσικά ο ρόλος που θα έχει στο νέο σχήμα της κυβέρνησης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η μετακίνησή του μοιάζει φυσικά απίθανη και εφόσον, όπως όλα δείχνουν, παραμείνει «Τσάρος» της οικονομίας, δεν πρόκειται να συναινέσει σε μία ακατάσχετη παροχολογία.
Τσίπρας και Τσακαλώτος αναμένεται να έχουν το αμέσως επόμενο διάστημα πολλές συναντήσεις, προκειμένου να δουν τα περιθώρια που υπάρχουν για φοροελαφρύνσεις και πού μπορεί να γίνουν παρεμβάσεις.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Πρωθυπουργός επιθυμεί να υπάρξει μία «συμβολική» έστω μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και μειώσεις συντελεστών φόρων όπου είναι εφικτό.
Ασφαλώς, στις συναντήσεις Τσίπρα-Τσακαλώτου θα τεθεί επίσης επί τάπητος το ζήτημα της απόδοσης κοινωνικού μερίσματος στο τέλος της χρονιάς. Ένα ακόμη λεπτό θέμα που όπως είναι γνωστό έχει δημιουργήσει και στο παρελθόν τριγμούς στις σχέσεις του υπουργού Οικονομικών με το Μέγαρο Μαξίμου.
Όλα τα παραπάνω, πάντως, συγκλίνουν στο γεγονός ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει αρκετές παροχολογίες και υποσχέσεις. Ο Πρωθυπουργός θέλει να ανέβει στη ΔΕΘ με ένα νέο «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», που θα το παρουσιάσει στην ομιλία του εκεί και που φυσικά θα στη συνέχεια θα επαναλάβει κάτι που έχει κάνει και στο παρελθόν. Θα καλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει θέση. Είναι υπέρ της ελάφρυνσης των οικονομικά ασθενέστερων ή όχι; Ένα κλασικό τρικ του ΣΥΡΙΖΑ που φυσικά θα ξαναχρησιμοποιήσει, με δεδομένο ότι η χώρα μπαίνει πια σε εκλογική τροχιά…
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr