Ειδικότερα, ο Ευρωπαίος επίτροπος υποστηρίζει ότι η συμφωνία της 21ης Ιουνίου ήταν η καλύτερη που θα μπορούσε να επιτευχθεί, τονίζοντας ότι ακόμη κι αν δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, έχει γίνει μεγάλη πρόοδος, μην παραλείποντας ωστόσο να εκφράσει την πεποίθηση ότι υπάρχουν περιθώρια για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη.
Ο κ. Μοσκοβισί μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι οι αγορές εμπιστεύονται και πάλι την Ελλάδα, η οποία έχει ξανά την ελευθερία να διαμορφώνει η ίδια την πολιτική της με την ανάπτυξη να είναι και πάλι υπαρκτή στην χώρα.
Όσον αφορά το ζήτημα της ανεργίας, ο ίδιος παραδέχεται ότι παρά την μείωση της εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και παράλληλα παρατηρεί πως η οικονομική κρίση στην Ελλάδα υπήρχε ήδη πριν από την έναρξη του προγράμματος το 2010.
Ο Πιερ Μοσκοβισί σημειώνει πως οι Έλληνες διαπραγματεύτηκαν πάντα σκληρά για τις θέσεις τους και γι' αυτό, την 21 η Ιουνίου, όταν τελικά συμφωνήθηκε το τέλος του προγράμματος βοήθειας, οι Έλληνες πολιτικοί αποκόμισαν ευρύτατες παραχωρήσεις υπέρ της χώρας τους.
Μάλιστα, όπως εκτιμά ο Ευρωπαίος Επίτροπος, η αποπληρωμή του χρέους όχι μόνο θα παραταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά η η Ελλάδα δεν θα χρειάζεται να πληρώνει τόκους μέχρι το 2032, γεγονός που προσφέρει, όπως λέει, αποφασιστικό δημοσιονομικό περιθώριο , δυνατότητες βιώσιμης ανάπτυξης και επενδύσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κος Μοσκοβισί υπογραμμίζει ότι δεν ήταν η πολιτική λιτότητας που οδήγησε στην κρίση, αλλά αντίθετα η κρίση κατέστησε αναγκαίες τις μεταρρυθμίσεις, χωρίς τις οποίες, όπως σημειώνει, η κρίση θα ήταν ακόμη χειρότερη.
«Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν κάναμε λάθη, τα οποία δεν μπορούν να αποφευχθούν, όταν κανείς αναπτύσσει τελείως νέα εργαλεία για να αντιμετωπίσει άγνωστες έως τώρα προκλήσεις.
Στην αρχή της κρίσης, μεταξύ 2008 και 2009, υποτιμήσαμε το μέγεθος του προβλήματος και αργότερα χάσαμε χρόνο όταν έπρεπε να αναπτύξουμε τα εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας που χρηματοδοτείται από τα δάνεια, κατέστη λειτουργικός από το 2011 και μετά, εάν είχε λειτουργήσει νωρίτερα η κρίση θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί ακόμη καλύτερα.» Δηλώνει.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπενθυμίζει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όλα αυτά τα χρόνια απέρριπτε δραστικά κάθε μορφή ενός Grexit, καθώς δεν θα ήταν μόνον μία τεράστια ζημία για την Ελλάδα, αλλά ένας κίνδυνος με απρόβλεπτες συνέπειες που ίσως να σήμαινε την αρχή του τέλους για ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Όπως αναφέρει, προσωπικά αγωνίστηκε εναντίον ενός Grexit και δεν ήταν μεταξύ εκείνων που υποδαύλισαν έναν τέτοιο κίνδυνο, όπως συνέβη, κατά την άποψή του, με τον Γερμανό πρώην υπουργό Οικονομικών, Βόλγφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, όπως παρατηρεί ο κ. Μοσκοβισί, το 2015, αντέδρασε πολύ επιθετικά, όταν δεν απέκλειε πλέον κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Μοσκοβισί η στάση Σόιμπλε δεν αντανακλούσε μια πραγματική του επιθυμία για Grexit αλλά λειτουργούσε περισσότερο «αντιδραστικά» προς τον Έλληνα ομολογό του Γιάνη Βαρουφάκη και την πολιτική του.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr