Με άλυτη την…απορία, «από πού κι’ ως πού» μία ευρωβουλευτής της ακροδεξιάς, υπέβαλλε, στις 18 Μαρτίου 2018, γραπτή ερώτηση στην Κομισιόν για την υπόθεση Νοvartis στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί «copypaste» των κυβερνητικών ισχυρισμών και των εντύπων που τους προέβαλαν, ο ΕπίτροποςTimmermans «κόβει τον βήχα» την ενδιαφερόμενη, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι:
-«Η Επιτροπή στηρίζει τα κράτη μέλη στις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της διαφθοράς, για παράδειγμα μέσω της τεχνικής βοήθειας και της διευκόλυνσης της ανταλλαγής εμπειριών σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές.
Ειδικότερα όσον αφορά την Ελλάδα, το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής παρακολουθεί την εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής κατά της διαφθοράς, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες σε τομείς υψηλού κινδύνου, όπως οι εθνικές υπηρεσίες υγείας.
-«Όσον αφορά την υπόθεση Novartis, η Κομισιόν θα ήθελε να υπενθυμίσει ότι, όταν προκύπτουν ισχυρισμοί περί διαφθοράς, οι αρμόδιες εθνικές αρχές είναι υπεύθυνες για τη διερεύνησή τους και δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτές τις έρευνες».
Στην ερώτηση της προς την Κομισιόν, η ακροδεξιά ευρωβουλευτής DominiqueBilde, αναπαράγοντας τα δημοσιεύματα γνωστής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, ανέφερε:
-«Στις 12 Φεβρουαρίου 2018, το ελληνικό κοινοβούλιο όρισε εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση «Novartis». Η υπόθεση αυτή, που φάνηκε στο φως του FBI, φέρεται να αφορά τον πρώην συντηρητικό πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον σημερινό κυβερνήτη της Ελληνικής Κεντρικής Τράπεζας Γιάννη Στουρνάρα και τον σημερινό ευρωπαίο Επίτροπο για τη Μετανάστευση Δημήτρη Αβραμόπουλο που ήταν η Ελληνική Υγεία Υπουργός μεταξύ 2006 και 2009.
Σύμφωνα με τον Τύπο, οι εμπλεκόμενοι δήλωσαν ότι έλαβαν οικονομικά κίνητρα με αντάλλαγμα ευνοϊκές τιμολογιακές συνθήκες μεταξύ του 2006 και του 2015. Σύμφωνα με το γαλλικό περιοδικό Le Point (17 Φεβρουαρίου 2018), οι κρατικές ζημίες ανέρχονται σε 23 δισ. Ευρώ, ποσό που περιλαμβάνει 3 δισ. Ευρώ για τη Novartis ΕΙΔΙΚΑ.
Όπως αναφέρθηκε από την ευρωπαϊκή πλατφόρμα μέσων μαζικής ενημέρωσης Euractiv (28 Φεβρουαρίου 2018), ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Κωνσταντίνος Μίχαλος φοβήθηκε μια «κοινωνική εξέγερση» ως αποτέλεσμα του δημόσιου συναίσθηματος στην Ελλάδα έναντι αυτών των αποκαλύψεων.
Σκοπεύει η Επιτροπή να διορίσει εξεταστική επιτροπή ή να υποστηρίξει σωστά την ελληνική έρευνα, ιδίως καθώς το όνομα του Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου εμφανίστηκε στον Τύπο σε σχέση με την υπόθεση αυτή;»
Ολη η απάντηση του Επιτρόπου στα αγγλικά:
http://www.europarl.europa.eu/sides/getAllAnswers.do?reference=E-2018-001439&language=EN
Ολο το κείμενο της ερώτησης της ευρωβουλευτού της ακροδεξιάς:
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=WQ&reference=E-2018-001439&language=EN
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr