Η Φώφη Γεννηματά διατύπωσε εννέα βασικές δεσμεύσεις που αφορούν:
1. Μια νέα ποιότητα διακυβέρνησης. Με τις δημόσιες υπηρεσίες φιλικές στον πολίτη και την ανάπτυξη, με πλήρη αποκομματικοποίηση του κράτους και κατάργηση κάθε πελατειακής σχέσης, με τολμηρά βήματα στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, με επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης και την εφαρμογή του 3ου κύματος των αλλαγών στις δομές, τις αρμοδιότητες, τις λειτουργίες όλων των επιπέδων της διοίκησης με βάρος στην αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση.
2. Κατάργηση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων με fast truck διαδικασίες κατά το πρότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων, για τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων, λύνοντας εξαρχής ιδιαίτερα για μεγάλες εμβληματικές επενδύσεις σε κάθε Περιφέρεια, όλα τα θέματα που σχετίζονται με όρους δόμησης και χρήσεις γης.
3. Επέκταση του μηχανισμού των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και σε άλλους τομείς πέραν των υποδομών.
4. Μείωση των φόρων στην παραγωγή. Επαναφορά του ΦΠΑ στον προηγούμενο συντελεστή για κρίσιμους τομείς όπως η εστίαση, ο τουρισμός, η ζυθοποιία, το κρασί.
5. Επιδότηση νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα με απλό τρόπο. Η μισθολογική δαπάνη για κάθε επί πλέον θέση εργασίας στις επιχειρήσεις, υπολογίζεται ως έξοδο που εκπίπτει της φορολογίας, με συντελεστή αυξημένο κατά 30% και 50% για τις ευαίσθητες κατηγορίες των ανέργων.
Μέτρο δημοσιονομικά ουδέτερο μια και το Δημόσιο θα έχει σημαντικά έσοδα από την αυξημένη κατανάλωση των νεοπροσληφθέντων.
6. Ριζική αλλαγή του ασφαλιστικού νόμου "Κατρούγκαλου" που οδηγεί σε χρεοκοπία το ασφαλιστικό σύστημα, ώστε να μπορούμε να μειώσουμε το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας και να τεθεί μηνιαίο πλαφόν στις εισφορές των μικρομεσαίων, των αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών.
7. Ριζικές αλλαγές, τομές στο εκπαιδευτικό σύστημα και στα συστήματα επαγγελματικής κατάρτισης και εργασιακής εμπειρίας, ώστε η χώρα να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του ψηφιακού μετασχηματισμού, της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, στηρίζοντας καινοτόμες και εξωστρεφείς δραστηριότητες. Έμφαση δίνεται στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, στις νέες τεχνολογίες, στην άμεση σύνδεση των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις δυνάμεις της παραγωγής.
8. Ανοιχτές και ανταγωνιστικές αγορές χωρίς παλαιομοδίτικους προστατευτισμούς,αλλά με σαφείς κανόνες που ισχύουν απαρέγκλιτα και ελέγχονται από αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές και
9. Αποκατάσταση του ρόλου του τραπεζικού συστήματος, ώστε να μπορεί να χρηματοδοτήσει επαρκώς την οικονομία.
Τέλος, ζήτησε από επιχειρηματίες και υποψήφιους επενδυτές, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους απέναντι στην ελληνική κοινωνία, να διασφαλίζουν:
- Τον σεβασμό του περιβάλλοντος, και την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας με τις τοπικές κοινωνίες.
- Τον απόλυτο σεβασμό της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, την ανάπτυξη του κοινωνικού διαλόγου για συλλογικές συμβάσεις σε κλαδικό και επιχειρησιακό επίπεδο, τη συνεργασία τους για αποφασιστικό πλήγμα στη μαύρη εργασία.
- Τη συμφωνία για την επαναφορά της απόφασης για τον κατώτερο μισθό στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ώστε να αυξάνεται αυτός ουσιαστικά με τη σύμφωνη γνώμη των κοινωνικών εταίρων και με βάση τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας.
- Την αξιοποίηση των δυνατοτήτων και κινήτρων για την ενίσχυση της απασχόλησης, την πρόσληψη νέων ανέργων, σε θέσεις εργασίας με ποιότητα και αξιοπρεπείς αμοιβές.
- Την ανάπτυξη δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης με το συντονισμό της πολιτείας, για τη στήριξη (σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών), ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.
- Την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη στήριξη εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και άνοιγμα θέσεων εργασιακής εμπειρίας για νέους ανθρώπους, ώστε το ανθρώπινο δυναμικό μας να μπορεί να αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες και να δημιουργηθούν περισσότερες και ποιοτικές θέσεις εργασίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr