Η συμφωνία των Πρεσπών προκάλεσε συνολικά στη συγκυβέρνηση πολύ περισσότερα προβλήματα απ` όσα μάλλον υπολόγιζε και τώρα περιμένει σαν… σωτηρία το Eurogroup της Πέμπτης, στο οποίο εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα υπάρξει μία συνολική συμφωνία για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στο τέλος Αυγούστου.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στους ΑΝΕΛ περιμένουν με μεγάλη ανυπομονησία τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και βέβαια υπάρχει μεγάλη αγωνία για το ποιες θα είναι οι αποφάσεις αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Αυτό είναι το κρίσιμο σημείο της συμφωνίας, κάτι που φάνηκε και από τη δήλωση που έκανε την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε πως περιμένει «μία απόφαση για το χρέος, που θα σημάνει και το τέλος της λιτότητας». Στο Μαξίμου εκτιμούν πως μία τέτοια απόφαση, μπορεί να δώσει ανάσα στην κυβέρνηση.
Ακόμη και μία κακή λύση, το Μαξίμου θα επιχειρήσει να την εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά. Αυτό που δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί είναι να υπάρξει νέα αναβολή από τη μεριά των δανειστών. Αν παραπέμψουν τη λύση του χρέους σε κάποια επόμενη συνεδρίαση, τότε η κυβέρνηση θα χάσει τη γη κάτω από τα πόδια της.
Συνεπώς, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει το δύσκολο και κρίσιμο έργο να ξελασπώσει την κυβέρνηση σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, παίρνοντας μία απόφαση για το χρέος, έστω κι αν δεν υπάρξουν θεαματικές παρεμβάσεις (αυτό είναι άλλωστε το πιθανότερο σενάριο).
Καταγγελίες Καμμένου
Κάτι ανάλογο περιμένουν και οι ΑΝΕΛ που βρίσκονται σε ακόμη πιο δύσκολη θέση, λόγω της στάσης που κράτησαν στο Μακεδονικό. Παραιτήσεις μελών, σκληρή κριτική, αποδοκιμασίες από πολίτες. Σε αυτό το πλαίσιο ο Πάνος Καμμένος βρίσκεται πολύ στριμωγμένος και την Τετάρτη προσπάθησε να κερδίσει χρόνο, μιλώντας για απόπειρες χρηματισμού των βουλευτών του, ενώ έκανε λόγο και για απειλές και αποδοκιμασίες, ενορχηστρωμένες από τη ΝΔ.
Τόσο στην πρόταση μομφής, όσο και την Τετάρτη μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε πως αποφάσισε να μη ρίξει την κυβέρνηση, παρότι διαφωνεί με τη συμφωνία για το Μακεδονικό, προκειμένου να μην ανακόψει την πορεία εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια.
Καταλήγουμε λοιπόν στον ίδιο παρονομαστή. Η κυβέρνηση διψά για μία λύση στο Eurogroup, η οποία επαναλαμβάνουμε πως εκτός από σχέδιο εξόδου, δεσμεύσεις για τη μεταμνημονιακή εποχή και μαξιλάρι ασφαλείας, πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει και λύση για το χρέος. Έστω. Μια κάποια λύση…
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr