Συγκεκριμένα ο ΑΝΥΕΘΑ τόνισε: «Είναι εξαιρετικά θετική συμφωνία, η οποία πρόκειται να υπογραφεί και να δρομολογηθεί η εφαρμογή της, με όλα τα ενδιάμεσα στάδια. Θεωρώ ότι τα όσα είχε θέσει η ελληνική κυβέρνηση στο πεδίο της διαπραγματεύσεως ως κόκκινες γραμμές, εξασφαλίσθηκαν απόλυτα, έτσι ώστε να υπάρξει η ονομασία με τον γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, η απάλειψη των όποιων αλυτρωτικών διατάξεων του Συντάγματος της FYROM. Βεβαίως, θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό ότι θα υπάρξει αναθεώρηση του Συντάγματος. Είναι ανάγκη να διανυθούν τα συγκεκριμένα στάδια, γιατί η ύπαρξη εντέλει της συμβάσεως, η εφαρμογή και η δέσμευση της, θα εξαρτηθεί ακριβώς από την ψήφιση από την πλευρά της FYROM των διατάξεων που αναθεωρούν το Σύνταγμά της και συναρτάται αυτή η αναθεώρηση με το γεγονός εάν θα γίνει ή δεν θα γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Διότι υπάρχει η "αιρεσιμότητα", δηλαδή πάντοτε με την αίρεση ότι όλα αυτά θα πληρωθούν».
Για τη θέση του Κ. Μητσοτάκη πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράψει αυτή τη σύμβαση ο κ. Κουβέλης σημείωσε: «Δεν μπορώ να το αντιληφθώ. Γιατί τι θα πει δεν έχει νομιμοποίηση; Είναι μια κυβέρνηση η οποία προέκυψε από τη βούληση του ελληνικού λαού, δηλαδή από εκλογές. Έχει την απόλυτη συνοχή της, η οποία δεν αμφισβητείται. Εάν κάποιος θέλει να την αμφισβητήσει ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν, να καταθέσει μια συγκεκριμένη πρόταση δυσπιστίας και εκεί να κριθεί αν υπάρχει ή δεν υπάρχει η συνοχή και το αρραγές της κυβέρνησης».
Σε ερώτημα ποιος θα πιστοποιήσει ενδεχόμενη υπαναχώρηση της ΠΓΔΜ από τα προβλεπόμενα στη συμφωνία ο ΑΝΥΕΘΑ απάντησε: «Πρωτίστως η ελληνική πλευρά, διότι αυτή παρέχει την σύμφωνη γνώμη της για την συμμετοχή της FYROM, στο πλαίσιο πια των νέων καταστάσεων και συνθηκών, στις προενταξιακές διαδικασίες. Οι όροι οι οποίοι τίθενται είναι αυτοί που συγκροτούν την έννοια της αιρεσιμότητας, μια αιρεσιμότητα η οποία διαγιγνώσκεται κάθε φορά από το αντισυμβαλλόμενο μέρος όπως είναι η Ελλάδα. Βεβαίως θα αποτελεί και αντικειμενικό γεγονός , διότι στο πλαίσιο της συμβάσεως θα καταγράφονται με σαφήνεια ποιες είναι οι διατάξεις, οι οποίες πρέπει να αναθεωρηθούν».
Αναφορικά με την γλώσσα και την εθνικότητα των κατοίκων της ΠΓΔΜ ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε: «Σε ό,τι αφορά τη γλώσσα, προσδιορίζεται η προέλευση και η αναφορά της συγκεκριμένης γλώσσας ως νοτιοσλαβική. Σε ό,τι αφορά στην εθνικότητα του μέλους, νομίζω ότι πολύ αναλυτικά θα καθορίζεται τόσο στην αγγλική όσο και στην δική τους γλώσσα, με τους προσδιορισμούς και την αναφορά που γίνεται».
Σχετικά με την στάση της αντιπολίτευσης ο κ. Κουβέλης τόνισε: «Ας δούμε πως θα καταλήξει αυτή η συζήτηση στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ αλλά πέραν αυτού δεν στερούμαι του δικαιώματος να καταγράψω τούτο: η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί θετική, θετικότατη εξέλιξη και κατάληξη των όσων επί χρόνια ολόκληρα στο πλαίσιο της λεγόμενης εθνικής γραμμής είχε προωθηθεί. Η στάση της Νέας Δημοκρατίας είναι καιροσκοπική και ανεύθυνη. Προχωρά σε μία αντιπαράθεση και αντιπολίτευση που βλάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα και τη λύση ενός προβλήματος που χρόνια ολόκληρα δημιουργεί προβλήματα στη χώρα μας».
Για την στάση των ΑΝΕΛ στο Μακεδονικό και το ενδεχόμενο αποχώρησης τους από την κυβέρνηση ο κ. Κουβέλης δήλωσε: «Η θέση τους με βρίσκει αντίθετο. Τούτο όμως είναι ανεξάρτητο από το γεγονός, εάν η κυβέρνηση στην οποία μετέχουν και οι ΑΝΕΛ, έχει το πολιτικό δικαίωμα και την πολιτική δυνατότητα να προωθεί την συμφωνία για να υπάρχει λύση του λεγόμενου μακεδονικού. Προφανώς και το έχει. Δεν έχω δείγματα για την αποχώρηση και την απόσυρση στήριξης της κυβέρνησης από τη μεριά των ΑΝΕΛ. 'Αλλωστε υπάρχουν συγκεκριμένες δηλώσεις, για να περιοριστώ στις πλέον πρόσφατες του κυρίου Καμμένου στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου περί του αντιθέτου. Εν τέλει εκείνο το στοιχείο που διαμορφώνει και το αποτέλεσμα είναι η απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που προβλέπεται από το Σύνταγμα».
Τέλος, ο ΑΝΥΕΘΑ τόνισε για τους δύο φυλακισμένους Έλληνες στρατιωτικούς στην Τουρκία:«Οι ενέργειές μας εντείνονται συνεχώς σε πολλαπλά επίπεδα. Τις επόμενες ημέρες, εμείς το αξιολογούμε ως σημαντικό στοιχείο, προωθείται και νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία οι δύο στρατιωτικοί μας μετατίθενται στο εξωτερικό, στην Τουρκία, λαμβάνουν τις αποδοχές του στρατιωτικού που μετατίθεται σε ξένη χώρα και αυτό θέλουμε να το κάνουμε για να αναδείξουμε ότι πρόκειται για δύο στρατιωτικούς, των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και ταυτόχρονα του ΝΑΤΟ, δηλαδή της Συμμαχίας, στην οποία συνυπάρχει και η Τουρκία. Με τη νομοθετική ρύθμιση τα δύο στρατιωτικά μας στελέχη έχουν σταθερή κατοικία που, σε επίπεδο νομικής αντιμετώπισης, το Δικαστήριο της Τουρκίας πρέπει να το δεχθεί, προκειμένου να αποφασίσει την άρση της προσωρινής κράτησης».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr