Αντί να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις στα ερωτήματα που έχει η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων που βρίσκονται στο σκοτάδι για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, διαστρεβλώνοντας πλήρως όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν σε σχέση με την δήθεν «Μακεδονική γλώσσα». Του απαντούμε λοιπόν εκ νέου ακόμη στα ανυπόστατα ερωτήματα που θέτει. Και εννοείται ότι δεν θα επανέλθουμε, καθώς είναι προφανές ότι ο ίδιος είτε δεν θέλει, είτε δεν μπορεί να καταλάβει.
Ουδέποτε υπήρξε ελληνική τοποθέτηση στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Τυποποίηση των Γεωγραφικών Τοπωνυμίων η οποία να αναγνωρίζει τη δήθεν «μακεδονική γλώσσα». Το 1977 απλώς υπήρξε η μεταφορά στο λατινικό αλφάβητο της ονομασίας που είχαν δώσει στη γλώσσα τους τα ίδια τα Σκόπια. Άλλωστε στις ίδιες τις εκθέσεις των εν λόγω διασκέψεων, επισημαίνεται ότι δεν παράγουν κανέναν πολιτικό αποτέλεσμα.
Το 2002, δηλαδή 25 χρόνια μετά το 1977, στο πλαίσιο της ομάδας Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τα Τοπωνύμια (UNGEGN) που συνεδρίασε εν όψει της Όγδοης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Τυποποίηση των Γεωγραφικών Τοπονυμίων. Για πρώτη φορά έγινε μονομερής δήλωση των Σκοπίων που έλεγε ότι οι Αρχές της χώρας αυτής χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονική» για εσωτερική χρήση.
Η δήλωση αυτή των Σκοπίων -καίτοι, όπως τονίστηκε, δεν παρήγαγε κανένα πολιτικό αποτέλεσμα- προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ελληνικής πλευράς. Τόσο στην Όγδοη Διάσκεψη (2002) επί κυβερνήσεως Κ. Σημίτη, όσο και στην Ένατη (2007) και τη Δέκατη (2012) επί κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά, οι εκπρόσωποι της Ελλάδος ρητά επιφυλάχθηκαν για τη συγκεκριμένη πρακτική, καταγράφοντας τις ενστάσεις τους στις τελικές εκθέσεις και αρνούμενοι έτσι ακόμη πιο εμφατικά την αλυτρωτική επιδίωξη των Σκοπίων να διεθνοποιήσουν τον όρο Μακεδονική γλώσσα.
Ο κ. Κοτζιάς σκοπίμως παρουσιάζει την καταγραφή του όρου που χρησιμοποιούν τα Σκόπια στο εσωτερικό ως «επίσημη αναγνώριση» από πλευράς ΟΗΕ, ισχυριζόμενος μάλιστα ψευδώς ότι ο Οργανισμός αναγνώρισε τη δήθεν «Μακεδονική γλώσσα» ως επίσημη γλώσσα του. Αλλά επίσημες γλώσσες στο πλαίσιο του ΟΗΕ είναι μόνο έξι: Τα Αγγλικά, Αραβικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Κινέζικα και Ρωσικά. Το λάθος είναι δηλαδή διπλό: πρώτον σε καμία περίπτωση η γλώσσα των Σκοπίων δεν είναι επίσημη γλώσσα του ΟΗΕ και δεύτερον ο Οργανισμός δεν αναγνώρισε ποτέ τον όρο “Μακεδονική” γλώσσα για διεθνή χρήση, όπως ισχυρίζεται ο κ. Κοτζιάς. Απλώς κατέγραψε και μόνον την εθνική δήλωση των Σκοπίων ότι χρησιμοποιείται στο εσωτερικό της χώρας.
Αυτά ως προς τις αστειότητες για δήθεν αναγνώριση δήθεν «μακεδονικής γλώσσας».
Όσον αφορά τους εξίσου αστήρικτους ισχυρισμούς ότι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας δέχθηκαν την όποια ονομασία τύπου «Μακεδονία-Σκόπια», αυτό δεν ισχύει για τον απλό λόγο ότι ουδέποτε υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών. Όλες οι παρελθούσες συνομιλίες δεν κατέληξαν σε οποιοδήποτε αποτέλεσμα.
Συμπερασματικά, η κυβέρνηση, με τη διγλωσσία της, τη μυστική διπλωματία, τις διαστρεβλωτικές και διχαστικές τοποθετήσεις της και την απαξίωση κάθε κριτικής φωνής, επιλέγει να καλλιεργεί ένα κλίμα μισαλλοδοξίας, ενισχύοντας παράλληλα κατά τρόπο απαράδεκτο την επιχειρηματολογία της γειτονικής μας χώρας.
Η στάση της αποτελεί πρωτοφανές δείγμα μικροπολιτικής ανευθυνότητας.
Από πλευράς μας, συνεχίζουμε να περιμένουμε την απάντηση του κ. Κοτζιά στο ερώτημα που θεσμικά και επισήμως του έχουμε θέσει από την Τετάρτη και ακόμα σιωπά: Noμιμοποιείται ο κ. Τσίπρας να δεσμεύσει την χώρα, όταν ο συγκυβερνήτης του, κ. Καμμένος, εμφανίζεται -έστω στα λόγια- να απορρίπτει τη γραμμή του κ. Κοτζιά;».
Και καθώς είναι προφανές ότι ο κ. Κοτζιάς ούτε αυτή τη φορά θα ανταποκριθεί, θα δώσουμε και την απάντηση: Προφανώς δεν νομιμοποιείται ο κ. Τσίπρας. Και γι αυτό θα φέρει ακέραιη προσωπική ευθύνη, αν συναινέσει σε μια συμφωνία που θα αποβεί σε βάρος των συμφερόντων της Ελλάδας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr