«Δουλεύουμε σε συνεργασία με τους εταίρους μας για μια λύση που θα δώσει στην Ελλάδα σταθερή και διαρκή πρόσβαση στις αγορές σχήματος. Δουλεύουμε για μια λύση ικανή να πείσει μακροπρόθεσμα τις αγορές και να δώσει το χρόνο στην οικονομία να αναπτυχθεί και να μειώσει μέσω της ανάπτυξης το απόθεμα χρέους που έχει συσσωρευτεί», τόνισε ο κ. Τσίπρας διαβεβαιώνοντας ότι «υπάρχουν τα τεχνικά μέσα να γίνει αυτό, χωρίς μάλιστα να ζημιωθούν οι λαοί, οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών της ευρωζώνης».
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε σταδιακή και αναγκαία ελάφρυνση των φορολογικών βαρών τα επόμενα χρόνια, «αφού η δημιουργία των δημοσιονομικών περιθωρίων είναι αυτή που μας δίνει τη δυνατότητα για ασφαλείς και όχι συγκυριακές φορολογικές ελαφρύνσεις».
Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η λύση δεν θα κριθεί από το ρόλο του ΔΝΤ, για τον ελάχιστο υπόλοιπο χρόνο που απομένει ως την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, αλλά από την ίδια την ουσία της απόφασης.
«Εντός του Ιουνίου, ολοκληρώνουμε τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης με χρονικό ορίζοντα το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Παράλληλα, μέχρι τότε θα έχουν καταλήξει και οι εντατικές διεργασίες γύρω από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που βρίσκονται σε εξέλιξη όλο αυτό το διάστημα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε βέβαιος ότι «η Ελλάδα μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης και την οριστική και ουσιαστική συμφωνία για το χρέος θα είναι μια χώρα που θα μπορεί να πατήσει ξανά στα πόδια της. Στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις. Χωρίς δεκανίκια. Χωρίς πιστοληπτικές γραμμές στήριξης. Χωρίς τη διαρκή τεχνική υποβοήθηση της αναπνοής της. Αυτός είναι ο εθνικός μας στόχος».
Η συμβολή της ελληνικής ναυτιλίας
Από το βήμα της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης, ο κ. Τσίπρας στάθηκε στη συμβολή της ελληνικής ναυτιλίας στην οικονομία της χώρας. Όπως ανέφερε, η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο παγκοσμίως και το 50% της ευρωπαϊκής χωρητικότητας.
«Είναι βαρύνον μέγεθος στο ΑΕΠ της χώρας και το ναυτιλιακό συνάλλαγμα έφθασε το 2017 τα 9 δισ. ευρώ, 20% περισσότερο από το 2016», σημείωσε. Παράλληλα, τόνισε ότι ευτυχώς που η πορεία της ελληνικής ναυτιλίας δεν συμβάδισε με την γενικότερη εικόνα της οικονομίας της χώρας, προσθέτοντας πως πλέον δεν θα είναι η εξαίρεση.
Αναβίωση της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας
Αναφερόμενος στο λιμάνι του Πειραιά, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η ανάδειξή του σε κύρια πύλη της Ευρώπης για το διαμετακομιστικό εμπόριο με τις χώρες της Ασίας, κεφαλαιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο το γεωγραφικό πλεονέκτημα της Ελλάδας.
Σε ό,τι αφορά τη Ναυτιλία, είπε πως «επενδύουμε και αναβαθμίζουμε τις υποδομές και ενισχύουμε τις δράσεις». Στρατηγικός στόχος, όπως είπε, είναι και η αναβίωση της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr