Προχθές, μόλις, απαντώντας για λογαριασμό της Κομισιόν, ο Επίτροπος Timmermans, υπογραμμίζει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα να παρακολουθεί μεμονωμένες καταγγελίες για διαφθορά στα κράτη –μέλη» και τονίζει με έμφαση ότι:
«Όποτε προβάλλονται τέτοιοι ισχυρισμοί και εφόσον δεν εμπλέκονται κοινοτικοί πόροι εναπόκειται στις αρμόδιες εθνικές αρχές να τους διερευνούν και, όπου είναι αναγκαίο, να προβαίνουν σε διασυνοριακή συνεργασία με τις αντίστοιχες αρχές άλλων κρατών μελών.
Ο καθορισμός της έκτασης της οικονομικής ζημίας αποτελεί μέρος των εθνικών δραστηριοτήτων έρευνας.»
Γενικότερα, πάντως, ο Επίτροπος αναφέρει πως η διαφθορά στον χώρο της υγείας προκαλεί ανησυχία στις επιχειρήσεις της ΕΕ και η Κομισιόν έχει δώσει προτεραιότητα στον τομέα της υγείας στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής εμπειριών για την καταπολέμηση της διαφθοράς με το οποίο προωθείται η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, και έχει υποστηρίξει το σχετικό έργο των Ευρωπαίων εταίρων για την καταπολέμηση της διαφθοράς (EPAC) και του Ευρωπαϊκού δικτύου σημείων επαφής κατά της διαφθοράς (EACN).
Αναφερόμενος ειδικά στο θέμα της Ελλάδος σημειώνει ότι, το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής παρακολουθεί την εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής κατά της διαφθοράς, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές ανάγκες σε τομείς υψηλού κινδύνου, όπως οι εθνικές υπηρεσίες υγείας.
Καταλήγει, όμως, με την διαπίστωση ότι «η Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα να παρακολουθεί μεμονωμένες καταγγελίες για διαφθορά. Όποτε προβάλλονται τέτοιοι ισχυρισμοί και εφόσον δεν εμπλέκονται ενωσιακοί πόροι εναπόκειται στις αρμόδιες εθνικές αρχές να τους διερευνούν και, όπου είναι αναγκαίο, να προβαίνουν σε διασυνοριακή συνεργασία με τις αντίστοιχες αρχές άλλων κρατών μελών. Ο καθορισμός της έκτασης της οικονομικής ζημίας αποτελεί μέρος των εθνικών δραστηριοτήτων έρευνας.»
Κινούμενος στο «πνεύμα» των ημερών του περασμένου Φεβρουαρίου, ο Ελληνας ευρωβουλευτής, επιχείρησε να εμπλέξει και την ΕΕ στην υπόθεση Novartisστην Ελλάδα, ρωτώντας:
1) Τι σκοπεύει να κάνει για να διαπιστώσει αν και πόση ζημιά προκλήθηκε στα κράτη μέλη;
2) Με ποιο τρόπο προτίθεται να δράσει ώστε να προλάβει παρόμοιες περιπτώσεις διαφθοράς, αθέμιτου ανταγωνισμού και επηρεασμού της εσωτερικής αγοράς σε επίπεδο ΕΕ;
Προηγούμενα δε στην ερώτηση του ανέφερε:
«Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της δικογραφίας της Ελληνικής Δικαιοσύνης που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για πρακτικές διαφθοράς από την εταιρεία Novartis στην Ελλάδα, όπου γίνεται λόγος για δωροδοκίες ύψους δεκάδων εκατ. ευρώ και άμεση εμπλοκή 10 πολιτικών προσώπων.
Με τις δωροδοκίες σκοπός ήταν η διαμόρφωση υψηλών τιμών για τα φάρμακα της Novartis. Δεδομένου ότι η Ελλάδα αποτελεί χώρα αναφοράς για τη διαμόρφωση των τιμών στην Ευρώπη, οι πρακτικές της Novartis επηρέασαν τις τιμές των φαρμάκων και σε άλλες χώρες της ΕΕ.»
Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr