Το όνομα "Μακεδονία του Ίλιντεν" έσκασε ως διαρροή λίγες μόνο ώρες μετά τις συναντήσεις Τσίπρα - Ζάεφ στη Σόφια. Οι αντιδράσεις δεν άργησαν να έρθουν από τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό γρήγορα να κάνει πίσω και να μιλά για λύση με χρονικό ή γεωγραφικό προσδιορισμό, χαρακτηριστικά που το "Ίλιντεν" δεν έχει.
Εδώ πρέπει, όμως, να σημειώσουμε πως και στα Σκόπια η αντιπολίτευση δεν είδε με καλό μάτι τη συγκεκριμένη πρόταση. Ο Ζάεφ ενημέρωσε τα εκεί κόμματα, αλλά τα πιο ισχυρά από αυτά τάχθηκαν εναντίον. Τη Δευτέρα, ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός έκανε μία ακόμη απόπειρα να πείσει για το συγκεκριμένο όνομα, το οποίο δεν μοιάζει ωστόσο να... τσουλάει.
Είχαν λοιπόν οι δύο Πρωθυπουργοί τόσο λάθος κριτήρια; Εκτίμησαν και οι δύο λάθος; Πως δηλαδή το όνομα "Δημοκρατίας της Μακεδονίας του Ίλιντεν" θα μπορούσε να περάσει σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, ενώ τελικά αποδεικνύεται πως το απορρίπτουν σχεδόν όλες οι αντιπολιτευτικές δυνάμεις και στις δύο χώρες; Η απάντηση θα δοθεί το προσεχές διάστημα, από τις ίδιες τις εξελίξεις.
Η ουσία είναι πως σε ό,τι αφορά το όνομα, Ελλάδα και ΠΓΔΜ επιστρέφουν στις προτάσεις Νίμιτς. Το είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, το είπε και ο Νίκος Κοτζιάς μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο.
Υπενθυμίζουμε πως τα πέντε ονόματα που έχει προτείνει ο Νιμιτς είναι:
Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας, Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη) και Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)].
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr