«H δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν είναι μια λύση για την οποία είμαι έτοιμος να προχωρήσω μπροστά», έγραψε συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ στον λογαριασμό του στο Twitter.
Το tweet έγινε μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια, στη διάρκεια της οποίας ο Ζάεφ ενημέρωσε για τις εξελίξεις τους τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης.
Το ίδιο έπραξε με τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συνομίλησε μαζί τους τηλεφωνικά.
Ωστόσο, εισέπραξε αρνητικές απαντήσεις, όχι γενικά για τη λύση, αλλά ειδικά για τη λύση με το όνομα "Μακεδονία του Ίλιντεν".
Μητσοτάκης, Γεννηματά και Κουτσούμπας θεωρούν πως η συγκεκριμένη ονομασία προωθεί τον αλυτρωτισμό των Σκοπιανών, ενώ ο Βασίλης Λεβέντης έτσι κι αλλιώς απορρίπτει κάθε λύση με χρήση του όρου Μακεδονία. Ο μόνος που το συζητά είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Από τη μεριά του ο Πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε στο ζήτημα και στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε το συγκεκριμένο όνομα, ωστόσο, υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει μία λύση με χρονικό ή γεωγραφικό προσδιορισμό.
Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στα Σκόπια να μην κάνουν άγαρμπα βήματα, τώρα που η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε καλό σημείο.
Η διαρροή για τη "Μακεδονία του Ίλιντεν" από τη μεριά των Σκοπιανών εξ αρχής δεν άρεσε στην Αθήνα, πόσο μάλλον τώρα που βλέπει πως οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί είναι αρνητικοί.
Άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας έχει συνειδητοποιήσει πια πως χωρίς συναίνεση δεν γίνεται να περάσει συμφωνία από το Κοινοβούλιο, κάτι το οποίο τόνισε και στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
Το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε και ανακοίνωση μετά τις τελευταίες εξελίξεις.
Προς απάντηση λοιπόν στον Ζόραν Ζάεφ κυβερνητικές πηγές επιμένουν σε ονομασία erga omnes, συνταγματική αναθεώρηση ενώ τονίζουν ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να συνεχίσει για εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου:
Καλωσορίζουμε την αποδοχή από πλευράς ΠΓΔΜ ότι λύση στο ονοματολογικό δε μπορεί να υπάρξει χωρίς την υιοθέτηση ονομασίας erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις έναντι όλων.
Ωστόσο, ενθαρρύνουμε τους γείτονές μας να συνεχίσουμε από κοινού να εργαζόμαστε για εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, όπως ακριβώς προβλέπει και η δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς.
Τέλος επισημαίνουμε ξανά ότι η λύση αυτή καθώς και οι προβλέψεις κατά του αλυτρωτισμού πρέπει να κατοχυρωθούν με Συνταγματική Αναθεώρηση.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr