Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η χώρα όχι μόνο ανακτά την αυτοπεποίθηση και βγαίνει από μια πολύχρονη κρίση αλλά μετατρέπεται και σε κράτος εγγυητής της ευρύτερης σταθερότητας.
Μιλώντας για το ραντεβού με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αναζητείται μια συμφωνία με μια ονομασία που δεν μπορεί να είναι η σημερινή συνταγματική της ονομασία που δυστυχώς, αναγνωρίζεται από πολλές χώρες.
«Η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη και πολύπλοκη. Εμείς υπερασπιζόμαστε την εθνική γραμμή με δημιουργικότητα και αποφασιστικότητα. Εχουμε καταστήσει σαφές και αυτό αποδεικνύεται από τη στήριξη των εταίρων ότι παίζουμε εποικοδομητικό ρόλο», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «έχουμε καλύψει μεγάλο μέρος της απόστασης αλλά υπάρχει και ακόμα δρόμος».
Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι πρέπει να συντρέχουν δυο βασικές προϋποθέσεις, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Να έχουμε μια ονομασία (erga omnes) που θα είναι σύνθετη αλλά και η αλλαγή του Συντάγματος. Αυτά τα δυο είναι οι όροι για να καλυφθεί η απόσταση. Οποιαδήποτε συζήτηση και προτάσεις για το όνομα είναι κενές περιεχομένου αν δεν υλοποιηθούν αυτές οι δυο προϋποθέσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η Β' Αθηνών και οι ψήφοι εξωτερικού
«Εμείς θα δώσουμε το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, εκεί που έστειλε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα νέα μας παιδιά», κατέστησε σαφές ο πρωθυπουργός,
Αναφερόμενος στην πρόταση της Ν.Δ. για ψήφο στους Έλληνες του εξωτερικού, ο κ. Τσίπρας ανέφερε «τα παιδιά του brain drain έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν από τις χώρες διαμονής τους». Έκανε επίσης λόγο για υποκριτική πρόταση από την πλευρά της Ν.Δ.
«Ποιο θα είναι το νέο πρόσχημα που θα σκαρφιστεί ο κ. Μητσοτάκης, κάτω από την πίεση των βαρόνων του κόμματός του για να αποφύγει την υπερψήφιση μιας σημαντικής μεταρρύθμισης;», διερωτήθηκε, αναφερόμενος στην πρόταση της κυβέρνησης για κατάτμηση της εκλογικής περιφέρειας της Β’ Αθήνας.
«Το πρόσχημα αυτό είναι η πρόταση να δοθεί η δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό», τόνισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. «κρούει ανοιχτές θύρες».
«Αυτούς τους ανθρώπους και ιδιαίτερα αυτούς που τα τελευταία χρόνια αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό και η δική του κυβέρνηση τους έδιωξε στο εξωτερικό. Και σε αυτούς τους ανθρώπους εμείς θα είμαστε οι πρώτοι που θα δώσουμε δικαίωμα ψήφου εξ αποστάσεως», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.
Σκάνδαλο Novartis και σκευωρίες
Σχετικά με την υπόθεση Novartis, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι για να ξεριζωθούν οι πρακτικές της διαφθοράς το πρώτο αλλά αποφασιστικό βήμα είναι να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη. «Απέναντι σε όσους αποδειχθεί ότι συμμετείχαν και ωφελήθηκαν από ένα καλοστημένο δίκτυο συναλλαγών, παρανομίας και δωροδοκιών, που θέριεψε μεταξύ άλλων και στο χώρο του φαρμάκου. Και εκεί ένας από τους πρωταγωνιστές ήταν αποδεδειγμένα και καθ’ομολογία της, η Novartis», δήλωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «το πολιτικό σύστημα εξέθρεψε την διαφθορά και φρόντισε να δημιουργήσει ένα πλαίσιο προστασίας για τον εαυτό του. Να ορίσει σύντομες παραγραφές για ποινικά αδικήματα, να δημιουργήσει πολύπλοκες ειδικές διαδικασίες, να υψώσει δικονομικά τείχη που έχουν ένα και μοναδικό στόχο: Τη συγκάλυψη και την ατιμωρησία. Όλοι γνωρίζουμε πλέον ότι αυτός είναι ο στόχος των ειδικών διατάξεων του Συντάγματος για την διαβόητη ευθύνη των Υπουργών».
«Δεν είναι δυνατόν ταυτόχρονα να έχει στήσει σκευωρία και να έχει επιλέξει να κουκουλώσει την υπόθεση. Η πραγματικότητα είναι οτι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν έχει καμία πρόθεση να κουκουλώσει και να συγκαλύψει αντίθετα, σκοπεύει να ακολουθήσει τη μοναδική διαδικασία που μπορεί να ρίξει φως στην υπόθεση και να μην επιτρέψει την σύντομη παραγραφή των καταγγελλόμενων αδικημάτων. Την επιστροφή του φακέλου στην τακτική δικαιοσύνη. Που είναι και η μόνη αρμόδια να αποφασίσει», τόνισε
.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr