«Θεώρησα, λοιπόν, απαραίτητη την θέσπιση αυτού του βραβείου, όχι τόσο για την υλική ανταμοιβή τους -εξάλλου εμπρός στον κίνδυνο στον οποίο εκτίθενται αυτοί και οι οικογένειές τους η αμοιβή των 5 χιλιάδων ευρώ είναι σταγόνα στον ωκεανό- όσο για την ηθική ενθάρρυνση όσων γνωρίζουν, ώστε να προβούν σε αποκαλύψεις κατά της διαφθοράς που αποτελεί βασική αιτία της κοινωνικής αδικίας. Η ευρωομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς υιοθέτησε την πρότασή μου αυτή και στις 29 Μαΐου θα απονεμηθεί για πρώτη φορά το βραβείο», σημειώνει.
Ο Στέλιος Κούλογλου αποκάλυψε ότι την κριτική επιτροπή θα αποτελούν δέκα άτομα, τρεις ευρωβουλευτές, έξι δημοσιογράφοι αλλά και μια μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος. Συγκεκριμένα, τα μέλη της επιτροπής είναι: Μαρ Κάμπρα (δημοσιογράφος), Μάθιου Καρουάνα Γκαλίθια (γιος της Καρουάνα και δημοσιογράφος ICIJ), Καν Ντουντάρ (δημοσιογράφος), Τζουλιέτ Γκαρσάηντ (βραβευμένη ερευνήτρια δημοσιογράφος του Guardian), Γιάννα Παπαδάκου (δημοσιογράφος), Φρέντρικ Ομπερμάιερ (δημοσιογράφος της Suddeutsche Zeitung που έχει μελετήσει θέματα διαφθοράς και εξτρεμισμού), Στεφανί Γκιμπώ (UBS Whistleblower), Μαρίζα Ματίας (ευρωβουλευτής GUE/NGL) και Μιγκέλ Ορμπάν (ευρωβουλευτής GUE/NGL) και Στέλιος Κούλογλου (ευρωβουλευτής GUE/NGL).
Επίσης, ο ευρωβουλετής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για το σκάνδαλο Cambridge Analytica σχολίασε ότι «δυστυχώς πολύ λίγοι έκλεισαν τους λογαριασμούς τους μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου ή ακολούθησαν το διεθνές κάλεσμα για την 24ωρη αποχή από το facebook. Ζούμε στο 1984 του Οργουελ και του κάνουμε και like!».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr