Ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι η μοναδική διέξοδος από την κρίση προκύπτει μέσα από την ενίσχυση των μικρομεσαίων για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας καλά αμειβόμενες. «Ο στόχος δεν πρέπει να είναι αποκλειστικά 100 μεγάλες επιχειρήσεις να απορροφήσουν 5.000 υπαλλήλους η κάθε μια, αλλά ταυτόχρονα και 50.000 μικρές να δημιουργήσουν 10 θέσεις εργασίας η κάθε μια».
Επίσης, τόνισε ότι απαιτείται σχέδιο και πολιτική σταθερότητα προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για οικονομική ανάκαμψη με καλές θέσεις εργασίας. Πρέπει να τελειώνουμε με τις παράλογες πολιτικές αποφάσεις και τους επικοινωνιακούς τακτικισμούς που υπονομεύουν την σταθερότητα και την ευημερία.
«Αυτή είναι και η μόνη επιλογή που έχουμε για την επούλωση των πληγών που προκλήθηκαν από τη δεκαετή ύφεση, η οποία εξαφάνισε το 26% του ΑΕΠ της χώρας, δημιούργησε εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους και ανάγκασε τους νέους μας να μεταναστεύσουν μαζικά στο εξωτερικό», ανέφερε.
«Η κυβέρνηση έχει ευθύνη μετά το πέρας του προγράμματος, η χώρα να έχει πρόσβαση σε χαμηλού κόστους κεφάλαια. Επίσης, υποστηρίζει ότι ολοκληρώνει το πρόγραμμα με επιτυχία καθώς και ότι θα εξασφαλίσει μια «καθαρή» έξοδο από αυτό. Αυτό δεν είναι ρεαλιστικό για τα σημερινά δεδομένα. Η χώρα πρέπει να έχει πρόσβαση σε χαμηλό δανεισμό όταν και εάν αυτό απαιτηθεί.
Το πιθανότερο είναι ότι θα έχουμε μια προληπτική γραμμή στήριξης (PCCL) ή θα καταφύγουμε στο πιστωτικό όριο ενισχυμένων όρων (ECCL). Τα δυο εργαλεία έχουν διαφορετικές επιπτώσεις και προεκτάσεις και η επιλογή δεν πρέπει να γίνει αβίαστα.»
Με αφορμή την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στην απάντηση που έλαβε από τον Επίτροπο κ. Pierre Moscovici, έπειτα από σχετική ερώτηση του, ότι: «Την απόφαση για τον ΦΠΑ την πήραν οι ελληνικές αρχές. Η Επιτροπή, μάλιστα, είναι έτοιμη να συζητήσει προτάσεις, ακόμα και αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ».
Για το ζήτημα των κόκκινων δανείων, ο κ. Ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι: «είναι κοινωνικό αγαθό, να υπάρξει μια δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας για όσους αγωνίστηκαν τίμια μέσα στη κρίση και δεν άντεξαν. Δεν είναι δυνατόν στο Η.Β, στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ να αξιοποιούν την εμπειρία του επιχειρηματία που δεν άντεξε και στην Ελλάδα να τον πετάμε στο πηγάδι μαζί με την οικογένεια του.»
Τέλος, για την δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δήλωσε ότι: «Είναι λάθος σε περίοδο κρίσης να μην αξιοποιούνται τα ευρωπαϊκά εργαλεία όπως προκύπτει έπειτα από απάντηση της Επίτροπου Corina Crețu σε ερώτηση μου με βάση την οποία μόλις το 5,9% των διαθέσιμων πόρων έχει αξιοποιηθεί από την Ελλάδα.
Ειδικότερα, η χώρα μας φαίνεται να έχει απορροφήσει 159 εκατομμύρια ευρώ από τα 2,7 δισεκατομμύρια που έχει στη διάθεσή της αφιερωμένα σε επενδυτικές προτεραιότητες για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και αυτό ενώ έχουν ήδη περάσει 4 από τα 7 χρόνια».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr