Το σχέδιο νόμου, που κατατέθηκε στη Βουλή, υπογράφουν οι υπουργοί Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης, Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, Υγείας Αν. Ξανθός, Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, Πολιτισμού & Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γ. Σταθάκης, Υποδομών & Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης και οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης και Οικονομίας & Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτσης.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, με τη σύσταση της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» επιδιώκεται η κατά προτεραιότητα συντονισμένη και ταχύρρυθμη υλοποίηση αναπλάσεων στην πόλη των Αθηνών, ιδίως στο κέντρο της πόλης των Αθηνών, με έμφαση στις περιοχές του Εμπορικού Τριγώνου και των Προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής, η κοινωνική συνοχή και η οικονομική ανάπτυξη των υπό ανάπλαση περιοχών.
Σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η διάρκεια της εταιρείας είναι τριαντακονταετής με δυνατότητα παράτασης. Είναι εταιρεία που λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και διέπεται από τις προτεινόμενες διατάξεις και τις ισχύουσες περί ΔΕΚΟ. Το μετοχικό της κεφάλαιο ορίζεται στις 50.000 ευρώ και αναλαμβάνεται εξολοκλήρου από το Ελληνικό Δημόσιο.
Για μικροπολιτικά κίνητρα κάνει λόγο ο Δήμος Αθηναίων
Η σύσταση της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» προκάλεσε την αντίδραση του δήμου Αθηναίων, ο οποίος έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του για κίνητρα «προδήλως μικροπολιτικά» που ακυρώνουν «de facto τη δημοτική αρχή της πρωτεύουσας της χώρας».
Ο δήμος Αθηναίων εξέφρασε την αντίθεση του στο νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα και με το οποίο υποβαθμίζεται, όπως πρόσθεσε, «σε ρόλο απλού μέλους ενός οκταμελούς διοικητικού συμβουλίου».
Έκανε, δε, λόγο για «αρχικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, ότι θα διαδραμάτιζε κεντρικό, ακόμη και συντονιστικό, ρόλο στο εγχείρημα». Αντ΄ αυτού, όπως σημείωσε ο δήμος Αθηναίων, «η κυβέρνηση συνεχίζει, και μάλιστα με τον πιο ακραίο και απροκάλυπτο τρόπο, την πάγια πολιτική των προκατόχων της, να κρατούν τον πρώτο Δήμο της χώρας καθηλωμένο σε ρόλο απλού παρατηρητή σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τα του οίκου του».
Προειδοποίησε εξάλλου ότι «θα διαψευστούν στην πράξη όσοι νομίζουν ότι θα υπάρξει σχέδιο ανάπλασης της Αθήνας, χωρίς την Αθήνα. Θα είναι όμως αργά, καθώς άλλη μια ευκαιρία για την πρωτεύουσα θα έχει χαθεί. Εκτός εάν η κυβερνητική εξαγγελία, για το καλό της πόλης, παραμείνει εξαγγελία».
«Ο δήμος Αθηναίων ήδη υλοποιεί συγκεκριμένο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Για πρώτη φορά η Αθήνα στη σύγχρονη ιστορία της, διαθέτει ένα σχολαστικά επεξεργασμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα, με εξασφαλισμένους ευρωπαϊκούς και εγχώριους οικονομικούς πόρους της τάξεως των περίπου 200 εκατ. ευρώ» σημείωσε επίσης.
Φλαμπουράρης: «Task force» ειδικής αποστολής η «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.»
Σε δήλωσή του, με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης επεσήμανε ότι η «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» διεκδικεί να λειτουργήσει «ως επιτελικό - συντονιστικό κέντρο, ως o τόπος, δηλαδή, που θα συγκεντρωθούν και θα συνδεθούν οργανικά οι αναγκαίοι παράγοντες, φορείς και υπηρεσίες, προκειμένου να συντεθεί ένα ολιστικό σχέδιο για την αναβάθμιση της Αθήνας, στο οποίο θα ενταχθούν και θα απορροφηθούν οι επιμέρους σχεδιασμοί και οι ήδη εξελισσόμενες δράσεις στη βάση μιας κοινής οπτικής, μιας ενιαίας αισθητικής αλλά και της μεγαλύτερης δυνατής λειτουργικότητας, προς εξυπηρέτηση των πολλαπλών αναγκών της πόλης σε όλα τα πεδία. Από την ποιότητα ζωής της πόλης, την περαιτέρω τουριστική της ανάπτυξη και την οικονομική της ανάπτυξη έως τα θέματα ασφάλειας που αντιμετωπίζει».
Ο κ. Φλαμπουράρης σημείωσε ότι «δεν είναι μυστικό, ότι επί 40 και πλέον χρόνια, πολλοί σχεδιασμοί, ακόμη και κάποιοι υψηλής αισθητικής και λειτουργικότητας, ναυάγησαν στις συμπληγάδες της γραφειοκρατίας, της επικάλυψης αρμοδιοτήτων και των μικροπολιτικών ανταγωνισμών. Αυτή την φορά πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί».
Όπως συμπλήρωσε ο ίδιος, «η “Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.” είναι, λοιπόν, ένα επιχειρησιακό κέντρο, μία “task force” ειδικής αποστολής, στο οποίο μετέχουν θεσμικά και ισότιμα η κυβέρνηση δια Υπουργών της Επιτροπής Μεγάλων ΄Εργων, ο Δήμος Αθηναίων και η Περιφέρεια Αττικής».
Κατά τον υπουργό Επικρατείας, «είναι ο πιο πρόσφορος τρόπος να συγχρωτιστούν άμεσα - και συνεπώς αποτελεσματικά - οι απόψεις, οι αρμοδιότητες και οι δράσεις. Παραλλήλως, είναι και ο πιο πρόσφορος τρόπος να δοθεί προτεραιότητα και ένταση στον στόχο και μοναδικός δρόμος για την ταχύρρυθμη υλοποίησή του».
Ο υπουργός Επικρατείας διαβεβαίωσε ότι ο νέος φορέας δεν διεκδικεί να υποκαταστήσει λειτουργίες και αρμοδιότητες ούτε των υπουργείων ούτε των ΟΤΑ, αλλά επιχειρεί να τις συνθέσει, να τις συντονίσει και να τις θέσει σε άμεση κίνηση.
Όπως πρόσθεσε, «εδώ βρίσκεται και η απάντηση στον καθορισμό της εποπτείας της: εποπτεύεται από τον υπουργό προεδρεύοντα την διυπουργική των Μεγάλων Έργων Υποδομής και από τον υπουργό του υπουργείου που διαθέτει τις πλέον στελεχωμένες και έμπειρες τεχνικές υπηρεσίες που απαιτούνται. Με άλλα λόγια, η σύσταση της “Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.” είναι κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, με τη σύμφωνη μάλιστα γνώμη του δημάρχου Αθηναίων και της περιφερειάρχου Αττικής και όχι ζήτημα μεμονωμένων υπουργείων. Κάθε άλλη ανάγνωση, όπως επιχειρήθηκε από μερίδα του τύπου, είναι, αν όχι κακόπιστη, τουλάχιστον ανακριβής και αβάσιμη».
Στα επιμέρους, όπως ανέφερε ο κ. Φλαμπουράρης:
- Κατόπιν των διαγωνισμών ιδεών για τα επιμέρους αναγκαία έργα, που θα έχουν αποφασιστεί από το νέο φορέα, η υλοποίησή τους θα υλοποιείται μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τους αρμοδίους (ΟΤΑ, υπουργεία, κοινωνικοί ιδιωτικοί φορείς κλπ.)
- Το υφιστάμενο ιδιοκτησιακό και διαχειριστικό καθεστώς των ακινήτων κάθε είδους δεν θίγεται.
- Οι υφιστάμενες αρμοδιότητες επιμέρους σχεδιασμών και αδειοδοτήσεων δεν θίγονται.
- Στη βάση του επιτελικού του ρόλου ο νέος φορέας δεν θα συγκροτήσει πολυπρόσωπες υπηρεσίες, ούτε θα προσλάβει προσωπικό, αλλά οι ανάγκες θα προκύψουν από τη διαδικασία της κινητικότητας υπαλλήλων του Δημοσίου.
- Εξελισσόμενα επιμέρους έργα δεν ανακόπτονται, εκτός εάν αποφασιστεί η αναθεώρησή τους.
Καταλήγοντας, ο κ. Φλαμπουράρης επισημαίνει ότι «θα ήταν καλό, αλλά δεν έχει αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 50 εκατομμυρίων όπως εσφαλμένα λέγεται, αλλά 50 χιλιάδων ευρώ».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr