Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε και στις δηλώσεις μετά την Σύνοδο της Βάρνας, τις ανησυχίες του προς τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν για τις τρέχουσες τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Ενώπιον του Τούρκου ηγέτη έθεσε επίσης το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, λέγοντας πως επίσης δημιουργεί ανησυχία.
Το ίδιο έκανε και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έγινε μάλιστα πιο συγκεκριμένος και ζήτησε από τον Τούρκο Πρόεδρο να επισπεύσει τις διαδικασίες, ώστε οι Έλληνες στρατιωτικοί να επιστρέψουν στη χώρα μας πριν το Πάσχα.
Πρέπει να σημειώσουμε ακόμα πως ο Γιούνκερ είπε ξεκάθαρα πως "η Τουρκία πρέπει να βελτιώσει τις σχέσεις με τις χώρες μέλη και ειδικά με την Ελλάδα και την Κύπρο. Αυτό είναι απόλυτο “πρέπει” για να βελτιωθεί ο διάλογος μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας".
Χαμόγελα στο Μαξίμου
Αυτή η συγκεκριμένη φράση ικανοποίησε ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση, πηγές της οποίας τόνιζαν μετά τη συνάντηση πως είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ τοποθετείται τόσο ξεκάθαρα, λέγοντας δηλαδή πως δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις χωρίς πρόοδο στις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ακόμα πως τέθηκε επιτακτικά το θέμα των δύο στρατιωτικών ως όρο για την πρόοδο της ευρωτουρκικής ατζέντας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μόνο για αυτό το θέμα συζητούσαν με τον Τούρκο Πρόεδρο για 20 λεπτά, με τον Ερντογάν να αφήνει ανοιχτό παράθυρο για λύση χωρίς όμως να δεσμευθεί.
Δεν... ίδρωσε ο Ερντογάν
Τουλάχιστον μπροστά στις κάμερες, πάντως, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έδειξε να είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος από τις συγκεκριμένες αναφορές. Η αλήθεια είναι πως η ρητορική του ήταν πολύ πιο ήπια από αυτή που εκφράζει στις εντός Τουρκίας ομιλίες του, ωστόσο, στις δηλώσεις που έκανε στο πλευρό των Τουσκ και Γιούνκερ δεν έκανε ιδιαίτερες αναφορές στην Ελλάδα. Ούτε για το Αιγαίο, ούτε για το ζήτημα των στρατιωτικών.
Μόνο για την Κυπριακή ΑΟΖ τοποθετήθηκε και δεν φάνηκε ιδιαίτερα υποχωρητικός. Ουσιαστικά επέμεινε στις αξιώσεις να συμμετέχει η Τουρκία στις εξορύξεις, λέγοντας πως «θα ήταν λάθος να απομονωθεί».
Ζήτησε μάλιστα από τα μέλη της ΕΕ «να ενεργούν δίκαια» σημειώνοντας πως «οι εξορύξεις στην Κύπρο πρέπει να γίνουν με σεβασμό του διεθνούς δικαίου».
Στις δηλώσεις του ο Τούρκος Πρόεδρος επικεντρώθηκε περισσότερο στο προσφυγικό, αξιώνοντας την εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ που προβλέπει η σχετική ευρωτουρκική Συμφωνία.
Ζήτησε επίσης να λυθεί άμεσα το θέμα της βίζας για τη διακίνηση των Τούρκων πολιτών και τέλος επιχείρησε να παρουσιάσει τον εαυτό του ως... δήμιο της τρομοκρατίας στα σύνορα της τρομοκρατίας.
Στο σημείο αυτό εμφανίστηκε ενοχλημένος από τη στάση της ΕΕ και ζήτησε τη στήριξή της. Ήταν ξεκάθαρο, όμως, πως είτε την έχει, είτε όχι, η Τουρκία θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.
Ο καθένας είπε τα... δικά του
Πίσω από τις κλειστές πόρτες της Συνόδου ΕΕ - Τουρκίας στη Βάρνα, δεν μπορούμε για την ώρα να γνωρίζουμε τι ακριβώς ειπώθηκε. Ωστόσο, κρίνοντας από τις δηλώσεις μπροστά στις κάμερες, δεν φαίνονται πολλά σημεία σύγκλισης, αλλά ούτε και διάθεση υποχώρησης. Η κάθε πλευρά είπε αυτά που ήθελε να πει και οι διαπραγματεύσεις ασφαλώς αναμένεται να συνεχιστούν.
Το αμέσως επόμενο διάστημα, πάντως, θα φανεί αν υπήρξε και κάποια συμφωνία που δεν ανακοινώθηκε. Αυτό θα φανεί και από τη στάση που θα κρατήσει ο Ερντογάν και φυσικά από το αν θα επιμείνει στην επιθετική ρητορική που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει τα όρια.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr