Αναλυτικά η Ρουμάνα Επίτροπος αναφέρει ότι, η Κομισιόν εξέτασε την αίτηση της Ελλάδας για βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για τον σεισμό στην Κω.
Αναφέρει δε ακόμη ότι η Ελλάδα δήλωσε συνολικές άμεσες ζημίες που ανέρχονται σε 101 εκατ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων σχεδόν 48 εκατ. ευρώ αφορούν ζημιές στην πολιτιστική κληρονομιά (το μεγαλύτερο ενιαίο ποσό) και 43 εκατ. ευρώ αφορούν ζημιές στη δομή του λιμένα. Όλες οι άλλες ιδιωτικές και δημόσιες ζημίες που δηλώθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του κόστους των επειγουσών επεμβάσεων και της επείγουσας στέγασης, ανέρχονται σε λίγο παραπάνω από 11 εκατομμύρια ευρώ.
Όπως, όμως, υπογραμμίζει η Επίτροπος, ενώ η αξιολόγηση της Κομισιόν επιβεβαίωσε εν μέρει τις πληροφορίες που παρασχέθηκαν από τις ελληνικές αρχές, εντόπισε μια σειρά ζητημάτων, ιδίως σε σχέση με την αιτιολόγηση για τα ποσά των ζημιών που δηλώθηκαν για τον λιμένα και για την πολιτιστική κληρονομιά, τα οποία απαιτούν περαιτέρω διευκρίνιση.
Οι δαπάνες που σχετίζονται με τις ζημιές αυτές αντιπροσωπεύουν το 90% του συνόλου της αίτησης, διευκρινίζει η Επίτροπος και αποκαλύπτει ότι, στις αρχές του 2018 η Κομισιόν απέστειλε επιστολή προς τις ελληνικές αρχές, για να λάβει διευκρινίσεις, ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση της αίτησης.
Το θέμα είναι, πλέον, ότι, «όταν οριστεί το ποσό των συνολικών άμεσων ζημιών και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του κανονισμού για το Ταμείο Αλληλεγγύης, η Κομισιόν θα προτείνει στη βάση αυτή ένα ποσό οικονομικής βοήθειας που πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο μέσω της έγκρισης διορθωτικού προϋπολογισμού, το οποίο θα ανέρχεται στο 2,5% των συνολικών άμεσων ζημιών και η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια της άνοιξης του 2018».
Τα λάθη και οι παραλείψεις πληρώνονται…
Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr