Όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση, από τις 20 σχετικές συστάσεις, για την επίτευξη μεγαλύτερης διαφάνειας στο «πολιτικό χρήμα», μόνον οι εννέα έχουν «εφαρμοστεί ικανοποιητικά ή αντιμετωπίζονται με ικανοποιητικό τρόπο»!
Η GRECO επισημαίνει ότι έχουν παρέλθει επτά χρόνια από την έγκριση μιας προηγούμενης έκθεσης αξιολόγησης, χωρίς να σημειωθεί πρόοδος, για παράδειγμα σχετικά με μια σύσταση για μείωση του κατώτατου ορίου των 50.000 ευρώ για άμεση δημοσιοποίηση ή αναφορά δωρεών προς πολιτικά κόμματα ή για σύσταση για τακτική δημοσίευση λογαριασμούς προεκλογικών καμπανιών.
«Η δημοσίευση αυτή θα ενισχύσει τη διαφάνεια των άμεσων δωρεών στους βουλευτές και στους υποψηφίους που είναι μέλη πολιτικών κομμάτων» επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
Παρ' όλα αυτά, η έκθεση επαινεί τη Γερμανία όσον αφορά τις «κατηγορίες». Συγκεκριμένες συστάσεις σχετικά με την ποινικοποίηση της ενεργού και παθητικής δωροδοκίας των μελών του κοινοβουλίου, των αλλοδαπών δημοσίων υπαλλήλων, των διεθνών αξιωματούχων και των αλλοδαπών δικαστών, της δωροδοκίας του ιδιωτικού τομέα και των κανόνων δικαιοδοσίας, αποτελούν ένα «σημαντικό επίτευγμα», τονίζεται…
Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr