Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας κατήγγειλε πως το άρθρο 19α ανοίγει το δρόμο για την ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου, ενώ στην προσπάθεια του αρμόδιου υπουργού Κώστα Γαβρόγλου να αντικρούσει τα επιχειρήματα, απάντησε με νόημα:
«Το έχω χειριστεί ως υπουργός, κύριε υπουργέ. Το ξέρω καλά το θέμα και γνωρίζω το παρασκήνιο» και συνέχισε σε άλλο σημείο:
«Λοιπόν, αναγνωρίζουμε κολέγια στην Ελλάδα; Για την Ελλάδα μιλάμε. Άρα σε λίγο θα έχουμε πολλά κολέγια... Εύχομαι να κάνω λάθος εγώ, αλλά θα είναι αργά αν δεν κάνω λάθος εγώ».
Ο διάλογος από την χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής είναι ενδεικτικός:
- Φίλης: Κύριε Υπουργέ, θέλω να κάνω μια ερώτηση, γιατί δεν καταλαβαίνω κάτι. Αν κατάλαβα καλά, επιμένετε στη διάταξη 19α΄, που αφορά τους τίτλους σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης διεθνών οργανισμών στη χώρα μας.
- Γαβρόγλου: Επιμένω. Θα το δω και στο μεταξύ.
- Φίλης: Το ΜΑΙΧ, στο οποίο αναφερθήκατε, είναι άλλο πράγμα.
- Γαβρόγλου: Δεν είναι καθόλου άλλο. Είναι στο ίδιο.
- Φίλης: Το ΜΑΙΧ δεν δίνει προπτυχιακούς τίτλους.
- Γαβρόγλου: Δίνει μεταπτυχιακούς.
- Φίλης: Εδώ μιλάμε ακόμη χειρότερα, πλήρες πανεπιστήμιο ιδιωτικό.
- Γαβρόγλου: Όχι. Και σε αυτό και λέμε για το μεταπτυχιακό. Δεν λέμε για το προπτυχιακό.
- Φίλης:. Όχι, δεν ισχύει. Είναι γενικό. Λέτε «οι τίτλοι σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης διεθνών οργανισμών, στους οποίους μετέχει η ελληνική δημοκρατία, είναι ισότιμοι με τους τίτλους σπουδών των ελληνικών δημόσιων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χωρίς να απαιτείται έκδοση πράξης αναγνώρισης. Όλοι.
- Γαβρόγλου: Ακριβώς.
- Φίλης: Όλοι. Δεν κάνετε κάποια διάκριση.
- Γαβρόγλου: Όχι. Αυτά τα δύο ιδρύματα και το ΜΑΙΧ και το ευρωπαϊκό κέντρο, δίνουν μεταπτυχιακά μόνο. Δεν δίνουν προπτυχιακά. Αν θέλετε, μπορούμε να το διευκρινίσουμε ότι είναι μόνο για τα μεταπτυχιακά. Κανένα πρόβλημα.
- Φίλης: Όχι, δεν θέλω καμία διευκρίνιση περιπτωσιολογική.
- Γαβρόγλου: Μα δεν είναι θέμα περιπτωσιολογίας.
- Φίλης: Επί της αρχής θέλουμε να πούμε. Δίνετε τίτλους σπουδών χωρίς καμία αναγνώριση, όταν το Σύνταγμα λέει άλλα πράγματα.
- Γαβρόγλου: Κάνετε λάθος.
- Φίλης: Τότε να γίνει στην Ολομέλεια η συζήτηση. Εδώ παρέλκει και βεβαίως όχι με γενικές διατάξεις, προσέξτε.
- Γαβρόγλου: Δεν είναι θέμα γενικών διατάξεων.
- Φίλης: Έτσι το περνάτε. Με λοιπές διατάξεις το περνάτε.
- Γαβρόγλου: Κοιτάξτε, εμένα μου κάνει εντύπωση η επιμονή σας σε κάτι το οποίο σας το είπα και δεν θέλετε να απαντήσετε.
- Φίλης: Γιατί το έχω χειριστεί ως Υπουργός, κύριε Υπουργέ. Το ξέρω καλά το θέμα και γνωρίζω το παρασκήνιο.
- Γαβρόγλου: Δηλαδή;
- Φίλης: Τότε στην Ολομέλεια.
Γαβρόγλου: Γιατί όχι τώρα εδώ; - Φίλης: Διότι νομίζω ότι μετά τη συζήτηση που έχουμε κάνει και εδώ και όταν χρειάστηκε, καταλάβατε την πολιτική σημασία αυτής της ρύθμισης. Είναι η ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
- Γαβρόγλου: Εγώ λέω, λοιπόν, να πούμε ότι δεν είμαστε σε θέση να τηρήσουμε τις διεθνείς υποχρεώσεις μας.
- Φίλης: Η διεθνής υποχρέωση δεν είναι πάνω από το Σύνταγμα.
Γαβρόγλου: Δεν είπε κανείς ότι είναι πάνω από το Σύνταγμα. - Φίλης: Αυτό λέτε τώρα εσείς. Στο σύνταγμα είναι το άρθρο 16.
- Γαβρόγλου: Με την ίδια λογική δεν πρέπει να αναγνωρίζονται και τα στοιχεία διαφόρων άλλων κολεγίων έτσι δεν είναι;
- Φίλης: Ως ισότιμα των ελληνικών πανεπιστημίων, εννοείτε;
- Γαβρόγλου: Ως ισοδύναμα.
- Φίλης: Έχετε διαβάσει τη διάταξη;
- Γαβρόγλου: Ναι, την έχω διαβάσει.
- Φίλης: Λοιπόν, αναγνωρίζουμε κολέγια στην Ελλάδα; Για την Ελλάδα μιλάμε. Άρα σε λίγο θα έχουμε πολλά κολέγια.
- Γαβρόγλου: Κάνετε λάθος. Δεν προκύπτει από πουθενά.
- Φίλης: Εύχομαι να κάνω λάθος εγώ, αλλά θα είναι αργά αν δεν κάνω λάθος εγώ.
Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συγκεκριμένα στις Λοιπές Διατάξεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση (άρθρο 19 παρ. 1α) αναφέρεται ότι «Οι τίτλοι σπουδών Ανώτατης Εκπαίδευσης Διεθνών Οργανισμών στους οποίους μετέχει η Ελληνική Δημοκρατία είναι ισότιμοι με τούς τίτλους σπουδών των ελληνικών δημόσιων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, χωρίς να απαιτείται η έκδοση πράξης αναγνώρισης».
Ο Νίκος Φίλης ανέφερε εξάλλου ότι η διάταξη αυτή αφορά τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου, ο οποίος συστήθηκε με συμφωνία που υπογράφηκε στην Αθήνα στις 27 Οκτωβρίου του 2004 από την Ιταλία, την Κύπρο, την Εσθονία, τη Μολδαβία, την Σερβία και το Μαυροβούνιο.
«Ο εν λόγω οργανισμός από την ίδρυσή του έχει κατ' επανάληψη απασχολήσει τον Τύπο αλλά και τις αρχές για θέματα χρηματοδότησης, καθώς και για τη μεθοδική προσπάθειά του να αναγνωριστεί ως Πανεπιστήμιο.
» Αυτό, δυστυχώς, φαίνεται να επιτυγχάνεται με τη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο. Η διεθνής συμφωνία δεν κατισχύει του Συντάγματος. Συνεπώς, δεν είναι δυνατό να παρακαμφθεί το Άρθρο 16, παρ. 5 του Συντάγματος, όπου ρητά προβλέπεται ότι η Ανώτατη Εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από Ιδρύματα που αποτελούν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση και υπό την εποπτεία του κράτους.
» Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου, που διοικείται από τον καθηγητή κ. Σπ. Φλογαΐτη δεν ανταποκρίνεται στη συνταγματική πρόβλεψη και συνεπώς δεν μπορεί να παρέχει τίτλους σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης, ισότιμων, μάλιστα, με εκείνους των ελληνικών δημόσιων ΑΕΙ. Άλλωστε και η ιδρυτική του διεθνής συμφωνία, δεν αναφέρει ρητώς ότι ο Οργανισμός ιδρύει σχολές που είναι Ανώτατα Ιδρύματα, αλλά περιλαμβάνει στους σκοπούς του γενικώς "διδακτικές δραστηριότητες"» είπε ακόμα ο κ. Φίλης και συνέχισε: «Είναι αξιοσημείωτο ότι με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου, είχε υπαχθεί ως προς την αναγνώριση της ισοτιμίας τίτλων στον ΔΟΑΤΑΠ, κάτι όμως που καταργείται με την προωθούμενη νέα ρύθμιση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr