Ο ορίζοντας είναι για το 2025, δίνοντας προτεραιότητα στο Μαυροβούνιο και τη Σερβία που έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις. Για τα Σκόπια, όπως και για την Αλβανία δε, η εν λόγω έκθεση -που παρουσιάζει το Reporter.gr,- αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να προτείνει την έναρξη διαπραγματεύσεων, όταν εκπληρωθούν κάποιες προϋποθέσεις. Περιγράφει μια δύσκολη διαδικασία για να οδηγήσει σε βάθος χρόνου τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας.
Αποδεικνύεται λοιπόν πως δεν είναι διόλου τυχαία η βιασύνη της κυβέρνησης να δρομολογήσει το θέμα με το Σκοπιανό, καθότι φαίνεται ότι αποτελεί «αγκάθι» στα σχέδια της ΕΕ. Εξάλλου, από τα Σκόπια θα ξεκινήσει την επταήμερη περιοδεία του ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ασκώντας πιέσεις σε κάθε πλευρά για την επίλυση των εσωτερικών αλλά και των διμερών προβλημάτων. Ο Πρόεδρος Ζ. Γιούνκερ αναμένεται να πραγματοποιήσει περιοδεία στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ξεκινώντας από τα Σκόπια στις 25 Φεβρουαρίου.
Παράλληλα, τον ερχόμενο Μάιο οι ηγέτες των 28 κρατών – μελών της Ε.Ε και οι ομόλογοί τους από τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων θα πραγματοποιήσουν κοινή σύνοδο στη Σόφια της Βουλγαρίας και θα ακολουθήσει σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Λονδίνο.
Πιέσεις για το Σκοπιανό
Η έκθεση της Κομισιόν που θα παρουσιάσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Φεντερίκα Μογκερίνι, ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και ο Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος Επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ κάνει λόγο στα διμερή ζητήματα που είναι τα αγκάθια. Εντοπίζονται παράλληλα θέματα στο κράτος δικαίου και στην διάκριση των εξουσιών, ενώ γίνεται αναφορά για το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά στην εκτεταμένη παραοικονομία.
Σχετικά με τα διμερή ζητήματα, η Σερβία καλείται να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Κόσοβο, το οποίο δεν το αναγνωρίζουν πέντε κράτη – μέλη της Ε.Ε (Ελλάδα, Ισπανία, Σλοβακία, Κύπρος και Ρουμανία), ενώ το Βελιγράδι θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. Τα Σκόπια και η Ελλάδα, ήδη δέχονται πιέσεις από την Ε.Ε για να βρεθεί μια συμφωνία στο ονοματολογικό και να βρεθεί ένα διεθνές σύμφωνο που θα περιγράφει μία κοινά αποδεκτή λύση.
Στα επισυνημμένα αρχεία θα βρείτε -στα αγγλικά- ολόκληρη την πρόταση της Κομισιόν
- 1_EN_ACT_part1_v8.docx (90 Λήψεις)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr