«Δυστυχώς, ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής, όπου πρυτανεύει ο ψυχρός υπολογισμός των μακροπρόθεσμων συμφερόντων, κατέστη αποκλειστικά πεδίο αναγνώρισης ταυτότητας, όπου πρυτανεύουν το θυμικό και η υπαρξιακή αναζήτηση» σχολιάζει ο Ν. Ξυδάκης αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι τα πρόσωπα που χειρίστηκαν το θέμα επί μια 25ετία γνωρίζουν και τα λάθη που έγιναν και τις δυνατότητες που υπάρχουν, αλλά τα περισσότερα από αυτά δεν μιλούν.
Ο Ν. Ξυδάκης τονίζει ότι η διαιώνιση του ζητήματος αποτελεί «ήττα της πολιτικής, αβελτηρία και δειλία των πολιτικών», επισημαίνοντας ότι «το καθήκον της πολιτικής τάξης είναι να μην αφήνει τους πολίτες έρμαιο των δημαγωγών και των παραθεσμικών κέντρων». Ο Ν. Ξυδάκης δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων, υπογραμμίζοντας ότι η εξομάλυνση των σχέσεων και η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ είναι προς όφελος και των δύο χωρών.
«Η ονομασία έχει συμβολική αξία, είναι το προφανές, που μετατρέπεται εύκολα σε αντιπαράθεση. Για τον θυμικό κατευνασμό της κοινής γνώμης αμφοτερόπλευρα, η ονομασία έχει προβάδισμα.
Οι συνταγματικές προβλέψεις μπορούν να αποβούν πηγή παρερμηνειών και αλυτρωτικών τάσεων για εσωτερική κατανάλωση ή για έξωθεν μοχλεύσεις.
Για τα συνταγματικά, οι γείτονες έχουν ήδη συνομολογήσει την άρση τους με την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, ενώπιον του ΟΗΕ, και το 2001 προέβησαν σε κάποιες σημαντικές τροποποιήσεις άρθρων του συντάγματος. Μια οριστική συμφωνία θα συνέβαλε αποφασιστικά στην απαλοιφή πηγών παρεξηγήσεων και μελλοντικών μοχλεύσεων.
Σε κάθε περίπτωση, την Ελλάδα συμφέρει διηνεκώς η ύπαρξη ενός σταθερού, φιλικού κράτους στα βόρεια σύνορά της. Οι επικίνδυνοι αλυτρωτισμοί - επεκτατισμοί μπορεί να προέλθουν από αλλού» αναφέρει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr