Ο κ. Κοτζιάς αναφέρει ότι οι συνομιλίες "εστίασαν σε διμερή θέματα στα οποία υπήρξαν διαφωνίες ή εκκρεμότητες τα τελευταία 70 χρόνια" και εκτιμά ότι σημειώθηκε "ουσιαστική πρόοδος, προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων στα ζητήματα αυτά, προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών και των πολιτών τους και σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και αξίες".
Παράλληλα τονίζει ότι υπάρχει μία "θεαματική βελτίωση του κλίματος στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις", που είναι "αποτέλεσμα του υπό εξέλιξη ειλικρινούς διαλόγου των δύο πλευρών" και "πιστοποιείται πλέον από απτές πράξεις". Στο πλαίσιο αυτό, κάνει αναφορά στην αλλαγή στάσης της αλβανικής κυβέρνησης σχετικά με τα στρατιωτικά κοιμητήρια για τους Έλληνες πεσόντες στην Αλβανία και ειδικότερα στην ψήφιση των δύο εκτελεστικών νόμων σχετικών με τη συμφωνία του 2009, επισημαίνοντας ότι η δρομολόγηση για τη διευθέτηση του ανθρωπιστικού αυτού ζητήματος - "το οποίο απ' ό,τι φαίνεται, δεν ήταν υψηλά στις προτεραιότητες προηγούμενων κυβερνήσεων" - "βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος με στόχο την πλήρη εφαρμογή της σχετικής συμφωνίας", πραγματοποιήθηκε στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο στην Κρήτη.
"Χαιρετίζω", γράφει ο κ. Κοτζιάς, "την ανταπόκριση της αλβανικής κυβέρνησης στο ιστορικά δίκαιο αυτό αίτημα, που αποδεικνύει ότι ο διάλογος και η συνεργασία σε πνεύμα εποικοδομητικό και χωρίς αγκυλώσεις μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση διαφορών και τη δημιουργία θετικών προοπτικών για τις σχέσεις μεταξύ των χωρών της περιοχής μας και των λαών τους".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr