Τα κόμματα και οι πολιτικοί τους αρχηγοί κινήθηκαν σύμφωνα με όσα είχαν ήδη προαναγγείλει δημοσίως ότι θα πράξουν στη συγκεκριμένη συνάντηση.
Η άτεγκτη στάση Μητσοτάκη
Ο πρόεδρος της αξιωαμτικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε εκ των προτέρων προδιαγράψει την αποτυχία της συνάντησης, πηγαίνοντας σε αυτήν μόνο λόγω της θεσμικής του ιδιότητας, δήλωσε πως “Ο κ. Τσίπρας δεν ενημέρωσε ποτέ ούτε το Κοινοβούλιο, ούτε τον ελληνικό λαό. Η ΝΔ υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα με υπευθυνότητα, και αποφασιστικότητα”.
Συνεχίζοντας επισήμανε “Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τον κ.Τσίπρα να διαπραγματευτεί τίποτα. Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς”.
Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ζητά το Κίνημα Αλλαγής
“Τόνισα και σήμερα την ανάγκη για μια συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας” είπε η κ. Γεννηματά.
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε χαρακτηριστικά “Ζήτησα χθες τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, γιατί ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε διαπραγμάτευση, χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την Εθνική Γραμμή - ως όφειλε και οφείλει - και χωρίς να έχει εξασφαλίσει συναίνεση, ούτε καν στο εσωτερικό της κυβέρνησης του. Η διγλωσσία και οι ακραίες φωνές δυσκολεύουν τη διαπραγμάτευση και δεν εξυπηρετούν τα Εθνικά συμφέροντα.”
Παράλληλα ο “συνέταιρος” του Κινήματος αλλαγής, Σταύρος Θεοδωράκης, είπε “Νομίζω ότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί υπεραμύνονται της εθνικής γραμμής. Το θέμα είναι τι γίνεται πέρα από τις επίσημες συναντήσεις”. Επίσης πρότεινε για τα Σκόπια σύνθετη ονομασία έναντι όλων “που θα είναι μία λέξη, αμετάφραστη, στη σλαβική διάλεκτο, ταυτόχρονα με δεσμευτικές εγγυήσεις για την εξάλειψη του αλυτρωτισμού”.
Διαπραγμάτευση από μηδενική βάση ζητά ο Βασίλης Λεβέντης
«Η τακτική της γειτονικής χώρας με τα αλυτρωτικά προσβάλει την Ελλάδα . Η θέση μου είναι να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση από μηδενική βάση και αν γίνει έτσι , είπα στον πρωθυπουργό , όλος ο λαός θα είναι μαζί του και πρώτος εγώ” δήλωσε ο Βασίλης Λεβέντης.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων τόνισε πως “Ο πρωθυπουργός μου είπε ότι στο Βουκουρέστι το 2008 ο Καραμανλής διαπραγματευόταν το όνομα «Macedonia Skopje» . Οι σκοπιανοί το θέτουν αυτό ως πήχη και ξεκινούν από εκεί . Εγώ και με το «Nova Makedonija» είμαι σφόδρα αντίθετος .Η Μακεδονία δεν είναι κανενός, είναι Ελλάδα και σ΄ αυτό δεν χωρούν εκπτώσεις . Είπα στον πρωθυπουργό να μην κουβαλήσει αυτό το στίγμα”.
Μικρό καλάθι κρατά το ΚΚΕ
“Κρατάμε μικρό καλάθι”, είπε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, επαναλαμβάνοντας τη θέση του κόμματός του, ότι “οποιαδήποτε ονομασία και ονοματολογία δεν είναι το κυρίαρχο πρόβλημα αυτήν τη στιγμή. Τα κυρίαρχα ζητήματα είναι ο αλυτρωτισμός, είναι η μη επαναχάραξη συνόρων και η αλλαγή των συνόρων”. Ερωτηθείς, πάντως, αν από τη συνάντηση αισθάνεται ότι το Σκοπιανό οδεύει προς λύση, απάντησε: “Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοια πιθανότητα αυτήν τη στιγμή”.
Τα συμπεράσματα από τις συναντήσεις
Όλοι οι αρχηγοί κράτησαν αποστάσεις από τους χειρισμούς του πρωθυπουργού κατά την εξελισσόμενη διαπραγμάτευση, εγκαλώντας τον για διγλωσσία και για μεγάλη καθυστέρηση στην ενημέρωση των κομμάτων.
Ενώ, πέραν του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης συζήτησαν με τον πρωθυπουργό την ουσία του θέματος, εν πολλοίς συμφωνούν με τη σύνθετη ονομασία των Σκοπίων έναντι όλων (πλην του Β. Λεβέντη) και κανείς δεν μπορεί να προκαταλάβει τη στάση τους στη Βουλή, εφόσον προκύψει συμφωνία και έρθει εκεί προς έγκριση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr