Ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε για περίπου τρεις ώρες με τον Σκοπιανό ομόλογό του και αμέσως μετά τη συνάντηση προέταξε τις εγγυήσεις που πρέπει να λάβει η Ελλάδα για να μπει τέλος στον αλυτρωτισμό από τη μεριά της ΠΓΔΜ.
Για να συμβεί αυτό η ΠΓΔΜ θα πρέπει να αναθεωρήσει το Σύνταγμά της και να παραλείψει συγκεκριμένα άρθρα, με τον Ζόραν Ζάεφ να παραδέχεται, σύμφωνα με πληροφορίες στον Έλληνα Πρωθυπουργό πως δεν είναι μία εύκολη υπόθεση.
Πάντως, ο Ζάεφ σε ένδειξη καλής θέλησης ανακοίνωσε πως θα μετονομάσει το αεροδρόμιο "Μέγας Αλέξανδρος" των Σκοπίων, καθώς και κεντρικές λεωφόρους.
Ο Αλέξης Τσίπρας καλωσόρισε την κίνηση και είπε πως εφόσον προχωρήσει και η αναθεώρηση του Συντάγματος της γείτονος χώρας, τότε η Ελλάδα θα συζητήσει και για λύση στο ζήτημα του ονόματος, με σύνθετη ονομασία, για όλες τις χρήσεις.
Αλβανία
Στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Νταβός είχε μία επίσης πολύ σημαντική συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα. Κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για μία συνάντηση με την οποία ανοίγει ο δρόμος για πλήρη ομαλοποίηση και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων.
Επιπλέον, όπως προκύπτει, Ελλάδα και Αλβανία είναι έτοιμες για στρατηγική συμφωνία που να επιλύει κρίσιμες διαφορές και να ανοίγει τον δρόμο για προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Ασφαλώς, οι δυο πρωθυπουργοί συνομίλησαν και για τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχθηκε πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη στα Τίρανα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Οικονομία
Στο πεδίο της οικονομίας ο Αλέξης Τσίπρας συνάντησε την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί και επιβεβαιώθηκε η πρόθεση για συνεργασία προκειμένου η Ελλάδα να προχωρήσει με ασφάλεια στην έξοδο από το πρόγραμμα.
Αυτό που αξίζει να σημειώσουμε είναι η επιμονή της Κριστίν Λαγκάρντ στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, το οποίο συνέδεσε με την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας. Η κα. Λαγκάρντ στάθηκε φυσικά και στην ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, αλλά το ζήτημα του χρέους παραμένει για το Ταμείο απαραίτητη προϋπόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα. Αυτή είναι μία θέση που ασφαλώς η Ελλάδα θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί.
Άλλωστε, όπως επιβεβαιώθηκε στο πρόσφατο Eurogroup, αλλά και στη συνάντηση Τσίπρα-Μοσκοβισί, στα «βήματα» για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η συζήτηση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr