«Τα εθνικά θέματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αξιοπιστία και σοβαρότητα. Η διαχείριση χαμηλού επιπέδου δε βοηθά την εθνική προσπάθεια. Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας αποδεικνύει ότι λειτουργεί κατώτερα των περιστάσεων αν και γνωρίζει καλά τι συμβαίνει στην Ευρώπη, ποιες είναι οι προτεραιότητες, πώς η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες για να πρωταγωνιστήσει», τόνισε ο ευρωβουλευτής.
Ειδικά στο θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας ανέφερε ότι το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να δείχνει το δρόμο της ευρύτερης προοπτικής της χώρας.
«Στόχος της Ελλάδας δεν είναι να συμβιβάζεται αλλά να πρωταγωνιστεί ώστε να ξεφύγει από την οικονομική κρίση και να παίξει έναν ευρύτερο γεωπολιτικό ρόλο.
Η διχόνοια, η μιζέρια, η φθήνια και ο μικροκομματισμός δεν ταιριάζουν στη χώρα. Πρέπει να ηττηθούν ο ανορθολογισμός και το πελατειακό κράτος.
Αυτές οι δυνάμεις οδήγησαν την Ελλάδα στη χρεοκοπία, αυτές πρωταγωνιστούν στο να υπάρχει ένας δημόσιος διάλογος χαμηλού επιπέδου για τα εθνικά θέματα.
Πρέπει αυτές οι δυνάμεις να περιθωριοποιηθούν και να βγουν μπροστά οι δυνάμεις της συναίνεσης, της προόδου και της λογικής για να ξεφύγουμε από τη σημερινή κατάσταση».
Εκφράζοντας την απαισιοδοξία του ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία με τα Σκόπια, επανέλαβε τη θέση του για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, λέγοντας ότι το «Νέα Μακεδονία» είναι μια λάθος επιλογή.
«Πρέπει το θέμα να λυθεί με εθνικά αξιοπρεπή τρόπο, χωρίς εντάσεις. Και η λύση είναι η εθνική θέση όπως εκφράστηκε τα προηγούμενα χρόνια: Ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, όχι μόνο για τις διμερείς σχέσεις και βεβαίως με απόσυρση όλων των αλυτρωτικών τάσεων από την πλευρά της FYROM».
Αναφερόμενος στην χθεσινή ενημέρωση που έκανε ο πρωθυπουργός στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, χαρακτήρισε λάθος την κίνηση αυτή: «Το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας σπεύδει να ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπο πριν από τους πολιτικούς αρχηγούς, δηλαδή πριν χτίσει μια εθνική γραμμή συναίνεσης να μιλά με την Εκκλησία και το κόμμα του, είναι παραλογισμός και ο ίδιος απαξιώνει την εθνική προσπάθεια στην οποία θα έπρεπε να είναι πρωτεργάτης».
Τέλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα ωφεληθεί από την ύπαρξη σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με την ένταξη των χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Οι Ευρωπαίοι θέλουν να στηρίξουν τις χώρες αυτές και επιδιώκουν, μέσω της ένταξής τους στην ΕΕ, να αποκτήσουν σύγχρονες οικονομίες, σταθερά πολιτικά συστήματα, να υπάρξει ασφάλεια κι ευημερία. Ειδικά στα Σκόπια, μετά την περιπέτεια που πέρασαν την προηγούμενη χρονική περίοδο και τις εθνικιστικές εξάρσεις που κυριάρχησαν την τελευταία δεκαετία με την κυβέρνηση Γκρουέφσκι».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr