«Εχθρός μας δεν είναι το μικρό κρατίδιο, το αδύναμο, στα βόρεια σύνορά μας. Αυτοί είναι γείτονες, σύμμαχοι και κάλλιστα μπορεί να είναι επίσης φίλοι και συνεργάτες. Έχουμε στην άλλη πλευρά του Αιγαίου Πελάγους έναν ανήσυχο γείτονα, ένα μεγάλο γείτονα με δύσκολη και απρόβλεπτη συμπεριφορά. Οι δυνάμεις μας, η σκέψη μας, η προσοχή μας για το μέλλον θα πρέπει να είναι στραμμένη προς τα εκεί. Εδώ, στα Βαλκάνια θα είμαστε αδιαμφισβήτητα ηγεμονεύοντες σε μία πορεία ειρήνης, ασφάλειας και ανάπτυξης» τόνισε ο κ. Ξυδάκης και προκάλεσε τη Ν.Δ. να ανατρέξει στο «κομματικό» της DNA και να αφήσει τις εθνικιστικές κόρώνες.
«Σε μία κρίσιμη στιγμή ενός εθνικού θέματος ακούμε τους βουλευτές της συντηρητικής παράταξης αλλά και βουλευτές της ήσσονος αντιπολίτευσης να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το θυμικό, τους ψιθύρους που ήδη ενσπείρουν ανεύθυνοι κληρικοί ή οι γνωστοί ανεύθυνοι ελληνοπώλες και πατριδοκάπηλοι πού θα βρουν πάλι λόγο ύπαρξης. Οι ίδιοι που ενώ ήταν εξαφανισμένοι από το προσκήνιο της μείζονος ιστορικής κρίσης τώρα θα ξεμυτίσουν και θα αρχίσουν να φωνάζουν για την πατρίδα τους στην οποία είχαν τσαλαπατήσει. » Αυτό τόνισε μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018, κατά τη συζήτηση για το Σ/Ν με τίτλο «ενεργειακές κοινότητες και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.
«Περιμένω λοιπόν από τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου σε αυτή την κρίσιμη χρονιά, μία χρονιά που μπορεί να σημάνει τον πρώτο αναβαθμό εξόδου από την κρίση και την αρχή μιας δύσκολης και απαιτητικής πορείας για την ανασυγκρότηση της χώρας μας, να μην χρησιμοποιήσουν ως όχημα για καμιά επιδίωξη ένα μείζον ζήτημα εξωτερικής πολιτικής, να θυμηθούν τι συνέβη όλα τα περασμένα 25 χρόνια, να ανατρέξουν οι συντηρητικοί βουλευτές τουλάχιστον στις μαρτυρίες τις γραπτές και κατατεθειμένες των δικών τους στελεχών και των δικών τους διδασκάλων και να ανοίξουμε μία άλλη σελίδα.»
«Έχουν περάσει είκοσι πέντε χρόνια και οι άνθρωποι που είχαν ιστορική ευθύνη, γνώση και στοχασμό πάνω στο τι συμβαίνει στην νεοελληνική ιστορία, στην ιστορία των Βαλκανίων και στην ιστορία της Ευρώπης, από πολύ νωρίς, με πολύ μεγάλη οξυδέρκεια και πολύ μεγάλη πολιτική τόλμη, τοποθετήθηκαν στα γεγονότα και τα ανέλυσαν. Δεν κραύγαζαν σε συλλαλητήρια που συγκαλούσαν ανεύθυνοι και παραθεσμικοί παράγοντες» συμπλήρωσε ο κ. Ξυδάκης και προσέθεσε:
«Ας τα έχουν υπόψιν τους αυτά και οι νεότεροι συνάδελφοι στο ελληνικό Κοινοβούλιο από τη συντηρητική παράταξη, ας ανατρέξουν στο τι έχουν γράψει δικά τους παλαιά κορυφαία στελέχη, από τον Ιωάννη Βαρβιτσιώτη μέχρι τις δηλώσεις του Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, τότε Υπουργού Εξωτερικών, ή του Γεωργίου Ράλλη, ο οποίος παραιτήθηκε, δηλώνοντας αηδία για όσα συνέβαιναν με αφορμή το Μακεδονικό. Ας δούμε ότι πίσω από τις κραυγές για «εθνομηδενιστές» και «μακεδονοπώλες» δεν υπάρχει τίποτε άλλο παρά η σοβαρότητα, η ιστορική ευθύνη, ο πραγματισμός που επιβάλλουν οι ιστορικές στιγμές και το πραγματικό πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο που πρέπει να διαφυλάξει και να παραγάγει κάθε υπεύθυνη κυβέρνηση.
Η Αριστερά ουδέποτε λέει κάτι διαφορετικό από αυτό που λέει τώρα ως κυβέρνηση. Υποστηρίζει τα εθνικά συμφέροντα, τον ρόλο της Ελλάδος ως χώρας που εγγυάται διαχρονικά την ειρήνη, την ασφάλεια και την προκοπή στην περιοχή μας και αυτό επιθυμεί να πράξει και τώρα. Αν έχει ανοίξει μια χαραμάδα μετριοπάθειας και συνεννόησης από τη μεριά της κυβέρνησης των Σκοπίων, αυτό πρέπει η Αθήνα να το εκτιμήσει, να το συνυπολογίσει και να φτιάξουμε μαζί ένα διπλωματικό πλαίσιο για να δούμε αν μπορούμε να συγκλίνουμε.
Σε ό,τι αφορά τώρα τις μεταλλαγές ή τις προσαρμογές στην πολιτική πραγματικότητα, θα τους θυμίσω όχι απλώς αυτό που έλεγε ο Τζον Μέιναρντ Κέινς, ότι «όταν τα πράγματα αλλάζουν, αλλάζω κι εγώ γνώμη, εσείς τι θα κάνατε στη θέση μου, κύριε, που με ρωτάτε;». Θα τους θυμίσω τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ούτε καν την παράδοση του Κωνσταντίνου Καραμανλή δεν γνωρίζουν οι συντηρητικοί Βουλευτές! Όταν ερωτήθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου μέσα στη Βουλή -έτσι μας παραδίδεται- γιατί μετεστράφη στο θέμα της εξόδου από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και ξαναέβαλε τη χώρα στο ΝΑΤΟ, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής του είπε μια φράση: «Επειδή μετεβλήθησαν αι συνθήκαι». Και ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε την πολιτική ευφυΐα και την οξυδέρκεια να αναγνωρίσει την αξία αυτής της απαντήσεως.
Μερικά χρόνια μετά, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος πιο πριν φώναζε: «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» και απειλούσε με δημοψήφισμα για την τότε ΕΟΚ, έγινε κυβέρνηση το 1981, εμφανίστηκε στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής και τον ρώτησαν: «Μα, εσύ είσαι στην ΕΟΚ;», απάντησε με το προχωρημένο πνεύμα και χιούμορ του, με έναν τόνο αγγλοσαξονικό: «Νομίζω ότι κερδίσαμε την κυβέρνηση με εκλογές και όχι με επανάσταση».
Σε δεύτερη φάση, όταν ρωτήθηκε μέσα στη Βουλή πάλι για το ίδιο θέμα, από τον ηγέτη της αντιπολιτεύσεως τότε, ο Ανδρέας Παπανδρέου είπε:
«Επιτρέψτε μου να αλλάζω και να γίνομαι καλύτερος».
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr